Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Multumesc dl. Gica!

Sursa aceasta se pare ca a inceput cu impunerea unui anumit volum pt. o putere data.

Nu este o metoda ortodoxa de proiectare iar o prima consecinta ar fi supraincalzirea prin unele locuri.

Pt. o putere data si folosinta indelungata trebuie ca noi sa acceptam niste conditii tehnice impuse. Nu prea seamana cu alegerea costumului cand mergi la un eveniment.

La 70sp primar si 280V pe cond de intrare avem 4 V/spira, deci 12v la automentinere. La 300V, ceva mai mult.

Deci si 3844 se poate folosi. Probleme apar la tara unde am putea avea retea de 180-200V(sau in oraselele uitate de autoritati, sa nu se supere cineva).

Link spre comentariu

"Am incercat ieri sa dau 2 gauri de 6mm intr-o placa din fier de vreo 6mm grosime"

Cred, totusi, ca este o exagerare. E adevarat ca sursa isi limiteaza curentul dar puterea ramane la maxim. Si mai este o chestie; la o turatie mare a burghiului gaurirea se face mai greu pentru ca se incalzeste si isi pierde din duritate. Aici avem turatie mica, deci burghiul "musca" nu gluma, mai ales daca se mai si forteaza..

Link spre comentariu

Am incercat ieri sa dau 2 gauri de 6mm intr-o placa din fier de vreo 6mm grosime. La prima gaura a durat undeva la 1 minut gaurirea, probabil din cauza burghiului putin cam uzat, la a doua a iesit fum din sursa. Nu a pocnit ca si cum s-ar fi ars tranzistorul si nici nu mirosea a electronica arsa. Ceva bobinaj ars era daca nu ma insel. Posibil sa fi "picat" transformatorul. Ideea e sa nu fie fortata, cum am facut eu (apasasem destul de mult pe bormasina). Inca nu am desfacut cutia sursei sa vad sigur ce s-a ars, dar cand o voi demonta, voi posta "rezultatele". 

Parerea mea ,cred ca ai exagerat in ceea ce priveste capacitatea acestor masini(autofiletante).Ele se folosesc pentru insurubarea unor elemente de inbinare(holzsuruburi)in materiale nu prea dense(lemn,rigips,tabla subtire).La 6mm diametru si 6mm grosime cred ca era normal sa se intample ceea ce s-a intamplat.

Link spre comentariu

Am mai fortat si alte bormasini . Una o am legata la o sursa de pc antic si merge fara probleme de ani de zile. Oricum, pana nu vezi ce poate nu ai de unde stii unde sa te opresti. Am scos aseara montajul din cutie si transformatorul era ars. Am mai spus intr-un post ca nu e bobinat cu sarma care era in schema, ci cu alte sarme mai subtiri. Probabil de aia a "crapat". Acum ramane sa montez alta in locul celei defecte, dar sa vad cand imi fac ceva timp, pentru ca sunt ocupat cu altceva acum.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa fac si eu aceasta sursa si sunt destul de multumit, fiind prima sursa in comutatie. Functioneaza ok,reglata la 18V,  singura dilema care o am este ca tiuie in gol. Daca ii conectez un bec de 24V, 21W tiuitul dispare total. Pana aici banuiesc ca este normal. Conectata la bormasina tiuie si in sarcina, la o turatie mai mica. La turatie mai mare nu-mi dau seama daca mai tiuie caci este acoperita de zgomotul bormasinii.

Fiind incepator in ceea ce priveste sursele in comutatie as dori sa stiu daca este vreo problema. Va multumesc.

Link spre comentariu

Impregneaza chopper-ul in lac.

N-are absolut nici o legatura...

@adyhansolo, cauza zgomotului este compensarea, adica o oarecare instabilitate a buclei de control, care in configuratia asta este uneori mai dificil de optimizat, adica este ceva normal si tocmai pentru ca ai control in curent, nu prezinta nici riscuri.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am obtinut 37v , la un reglaj maxim din P1. Eu nu am nevoie decat de 30v . Bineinteles am adaugat 5 spire in secundar , restul sa pastrat asa cum a zis initiatorul .

Intrebare ,

Inductanta de iesire ramane aceiasi sau trebuie crescut nr de spire  ?

Asta ptr o mai buna si sigura  functionare .

Multumesc .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am facut vreo 4 variante de sursa din asta ,si am avut surpriza ,ca din una sa pot stoarce mult fara sa incing foarte tare mosfetul si dioda de la iesire ,dar bobina de pe iesire fumega precum ROMPLUMBU pe vremuri 

Am avut sarcina de 3 becuri de 90 W 24 volti circa 15-18 A, am incercat cu alta dar a plesnit instant aproape Mosfetu.

Care este explicatia logica a plesniri Mosfetului daca ele sunt perfect identice la tot , trafu e unu EI33 si tot EI 33 dar mai mare si mai sanatos facut.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu
Vizitator ionut_en67

Am facut sursa pe cablaj de test [prima sursa in comutatie],am reglat tensiunea la 18v si am pus la iesire 2becuri de 24v/40w in paralel.Totul parea sa mearga bine,tensiunea era stabila,mosfetul si dioda redresoare din secundar nu se incalzesc deloc dar bobina de iesire dupa cateva minute se incinge puternic.Va rog daca puteti sa-mi dati un sfat.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări