Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Ok ,deci in principiu se banuie tranzistorul?

O sa caute „nenea” unu bun cu tensiunea de 1000 volti 

Sa am pardon daca te-ai simtit ofensat, ca nu asta a fost scopul meu, insa autorul proiectului a scris in schema ce tensiune trebuie sa aiba mosfetul folosit, este o chestie de principiu de functionare, principiu ce nu poate fi negociat. Eu la sursele mele folosesc mosfet de 800V ( din cei pe care ii am si la vanzare ), si ca sa fiu sigur ca n-am surprize, snuberizez primarul cu transil.

Link spre comentariu

Sa am pardon daca te-ai simtit ofensat, ca nu asta a fost scopul meu, insa autorul proiectului a scris in schema ce tensiune trebuie sa aiba mosfetul folosit, este o chestie de principiu de functionare, principiu ce nu poate fi negociat. Eu la sursele mele folosesc mosfet de 800V ( din cei pe care ii am si la vanzare ), si ca sa fiu sigur ca n-am surprize, snuberizez primarul cu transil.

Fi serios Marian eu ofensat?Deloc.(da gluma era ca suntem ambi de 38 ani  :rade: )

Iti multumesc ca a-i rabdarea mea, pentru ca sunt la a 3 sursa, facuta de la 0 in viata mea .

ori cum Multe scuze off topic 

On topic.

Am gasit in troaca cu maimute un K793 si am observat ca e cat de cat mai ok.(amperajul pare prea mic)

Bine am vazut?

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Am facut si eu aceasta sursa,eram mai mult curios de functionare.Este primul transformator care l-am  facut pentru aceasta sursa.Pentru L3am pus cu o spira jumate mai mult si am pus integratul UC3842,tranzistor din recuperare K2610 iar dioda pe secundar BYV72EW-200.DE functionat functioneaza,doar rezistenta de 11/5W se incalzeste,la circa 60/62 grade.Am incercat si cu  doua de 47/3W inseriate dar la fel  se incalzesc.Sarcina am  pus doua becuri de 12V/35W inseriate.Tensiunea se regleaza de la 12 la 21 V.

post-177505-0-42368600-1456070883_thumb.jpg

post-177505-0-32499700-1456070892_thumb.jpg

post-177505-0-04993300-1456070904_thumb.jpg

Link spre comentariu

O alta problema ar fi cu alt transformator. E realizat tot pe miez EI33, dar cu sarma specificata in schema, adica 0,4mm. Cu acest transformator, imi arde dioda de la bobinajul cu 70 spire. A ars puntea si destule sigurante pana sa ii dau de cap. Ar trebui recalculat numarul de spire? Stiu ca am mai facut ceva asemanator unei alte surse (cu sarme de diametre diferite in primar) si nu a ars nimic. 

Am facut alte cablaje si am folosit acelasi transformator. Au functionat din a doua incercare. Prima data nu imi regla tensiunea de iesire, asa ca am inversat bobina L3. La ultima sursa, nu am mai gasit nici o dioda BYV26C si am "aruncat" pe placa niste diode UF4007. A functionat si cu astea. Tensiunea se regleaza intre 5V si 25V. 

Bobinele folosite sunt recuperate din surse pc si au 25 spire. Rezistentele de 47 ohmi au 10W. Bobina de iesire si rezistentele se incalzesc destul de mult, dar tinand cont de regimul de functionare, nu imi fac prea multe griji. 

Sursa care avea un sunet aiurea, am reglat-o la 14-15V si 10A si e deja montata in carcasa unei bormasini. Nu ii mai fac nici o modificare pana nu se defecteaza. Asta daca se va defecta...

Edit: sursa cu diodele UF4007 a fost testata doar cu 2 becuri de 24V/40W in paralel. Am testat-o doar pentru a sti daca functioneaza sau nu. Reglajele finale vor fi cand o voi monta la bormasina. 

Editat de dj_ando_83
Link spre comentariu

Am facut alte cablaje si am folosit acelasi transformator. Au functionat din a doua incercare. Prima data nu imi regla tensiunea de iesire, asa ca am inversat bobina L3. La ultima sursa, nu am mai gasit nici o dioda BYV26C si am "aruncat" pe placa niste diode UF4007. A functionat si cu astea. Tensiunea se regleaza intre 5V si 25V. 

Bobinele folosite sunt recuperate din surse pc si au 25 spire. Rezistentele de 47 ohmi au 10W. Bobina de iesire si rezistentele se incalzesc destul de mult, dar tinand cont de regimul de functionare, nu imi fac prea multe griji. 

Sursa care avea un sunet aiurea, am reglat-o la 14-15V si 10A si e deja montata in carcasa unei bormasini. Nu ii mai fac nici o modificare pana nu se defecteaza. Asta daca se va defecta...

Edit: sursa cu diodele UF4007 a fost testata doar cu 2 becuri de 24V/40W in paralel. Am testat-o doar pentru a sti daca functioneaza sau nu. Reglajele finale vor fi cand o voi monta la bormasina. 

Salut ,cei 10A  sunt masurati  cu ampermetru legat in serie cu sarcina?

Link spre comentariu

Am inseriat ampermetrul cu motorul bormasinii. Au fost undeva la vreo 10,15 A cu motorul oprit in sarcina. Am folosit 4 rezistente de 0,68 ohmi. Posibil ca la celelalte surse sa nu folosesc la fel, pentru ca am folosit si sarma care trebuia. Cea care este reglata la 10A are transformatorul bobinat cu sarma de 0,3mm, iar in secundar are litzwire cu cateva zeci de fire de 0,1 sau 0,2 (nu mai retin exact ce sarma am folosit). 

Link spre comentariu

"..si nu este nevoie de un osciloscop!„

Nu cred ca am spus  ca nu este nevoie de osciloscop .

Am precizat ca este o sursa extrem de simpla, si flexibila, si daca respecti minimu de electro securitate, si esti atent la cea ce faci, functioneaza din prima, si merge chiar impecabil de ok , si nu sunt o caruta de”bani” in joc .DAR  nu trebe lasat deopare :evil3:

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări