Marian Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Aveti dreptate, avand osciloscopul este foarte simplu, n-ai cum sa gresesti. Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 6, 2015 Partajează Postat Decembrie 6, 2015 Cunosc ceva teorie despre surse, am citit traducerea cartii lui Negulyaev pentru invertoare de sudura Se poate sa fie un scurt, desi sursa functioneaza cu sarcina de aproape 2A (un bec auto de 21W), in ambele variante de conectare a secundarului transformatorului. Gasisem pe un alt topic o discutie despre cum s-ar putea face sinfazarea transformatoarelor fara osciloscop (desi nu erau date detalii), poate puteti oferi ceva detalii. Sincer vorbind, mie imi este frica sa folosesc osciloscopul conectat pe partea de intrare (300V) a sursei fara izolare si nu beneficiez de un transformator separator. Dvs. cum procedati? @miticămy, am şi eu aceeaşi întrebare! în altă ordine de idei, n-am prea înţeles calculele de mai sus, în postul 262, cu sursa modificată de la 18 la 31 de volţi: curentul prin ledul optocuplorului şi TL nu rămâne acelaşi? Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 7, 2015 Partajează Postat Decembrie 7, 2015 Miticamy a explicat ca foloseste 2 trafuri de putere mare cu secundarele legate in paralel. La acea sursa forward un user s-a plans ca rezistentele se incalzesc iar altii i-au recomandat (la obiect) sa mareasca puterea; desigur trebuie sa se mareasca si val. rezistentei pentru a pastra curentul initial, recomandare facuta si de mine dar mai sus, cu o problema asemanatoare (de marire a tensiunii). Link spre comentariu
radu2000v Postat Decembrie 7, 2015 Partajează Postat Decembrie 7, 2015 (editat) La sursele flyback si forward nu este nevoie de primar pt fazarea secundarelor. Palierul/ linia continua din forma de unda indica conductia tranzistorului. Tocmai aceasta conductie este referinta pt impartirea surselor in cele 2 categorii. Mie mi se pare atat de simplu incat nu stiu cum mai pot continua.Iau un pin de la secundar si-l leg la masa de iesire unde pun si masa oscului. Conectarea diodei pe celalalt pin se face functie de tipul sursei.La forw palierul acela trebuie sa fie la anodul diodei redresoare. Adica, conduce mosul-conduce si dioda. Este blocat mosul, este blocata si dioda conectata la traf dar conduce dioda cu anodul la masa descarcand energia acumulata in bobina de iesire.O metoda propusa mai demult este construirea unui traf de curent pe un tor/cilindru de ferita de pe cablurile de semnal din monitoarele CRT. Primarul, o spira din fir cupru de 1/1,5mm pt instalatiile electrice pt ca are izolatia garantata.Secundarul 10 sau 20 spire din fire subtiri izolate tot cu PVC.1 ohm pe sec de 10 sp sau 2ohm pt sec de 20sp. Se obtine un semnal in secundar de 100mV/amper primar.Dezavantajul este ca trebuie intrerupt cablaju/ legatura unde trebuie sa se conecteze primar traf. In felul acesta se vizualizeaza curentul prin mos dar se poate folosi si pt fazare. La osciloscoapele cu un canal se poate folosi ca sincro extern. Multumesc, am gasit ceva un tor, mai aveam pe undeva 2 monitoare CRT la care o sa caut cilindrul de ferita si trec sa-mi construiesc trafo de curent. Nu aveam scurt (post #267), sondele osciloscopului erau legate in acelasi punct (aveam conectat un bec de 21W ca si consumator, un voltmetru digital, 2 fire pentru sonda osciloscopului plus firele folosite ca si strap-uri ptr. inversarea secundarului , asta e m-am incucat in fire. Editat Decembrie 7, 2015 de radu2000v Link spre comentariu
viorelpicu Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 (editat) Multumesc Adi pentru PDF-uri.Am o nelamurire:cand printez circuitul nu-mi iese la dimensiunile 99mm/60mm ci iese de 90/55 mm.Gresesc eu undeva? Sunt incepator ! Editat Decembrie 12, 2015 de viorelpicu Link spre comentariu
amudsen Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Vezi cum este setata pagina (cred ca A4), sa nu fie activata optiunea "fit" "zoom", etc. Link spre comentariu
dacianu11 Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 La fel s-a intamplat si la mine, am umblat putin pe la setari si s-a rezolvat. Link spre comentariu
viorelpicu Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Vezi cum este setata pagina (cred ca A4), sa nu fie activata optiunea "fit" "zoom", etc. Multumesc,am reusit,este OK,domnule Amudsen Link spre comentariu
dacianu11 Postat Ianuarie 9, 2016 Partajează Postat Ianuarie 9, 2016 (editat) Hai sa va spun patania mea, sa radeti si voi putin. Am facut cateva surse si am adus la viata cateva bormasini. Am avut o "sursa de rezerva" la care i-am gasit o bormasina frumoasa. Repede ma apuc de treaba, bag sursa in carcasa acumulaorilor si totul functioneaza ca la carte. Pun bormasina la treaba si se prezinta exemplar, nu caraie, nu maraie, nu se incalzeste nimic. Azi merg cu bormasina la cineva la apartament sa "surubaresc" ceva pe acolo si POC, sursa se arde. Vin acasa o desfac si o verific. Mosul, rezistentele de 0,68,integratul si traful arse, siguranta cred ca fost ultima. Cand ma uit mai atent mare mi-a fost mirare cand am vazut ca am uitat sa pun rezistentele din snuber, cele de 47. La mine la retea am 200-205V, la apartament erau 235V, deci era de asteptat sa bubuie. Imi venea sa imi dau palme pentru gafa facuta. Deci, atentie.......cand va urcati la volan, asigurativa ca aveti cel putin 4 roti la masina :rade: Bafta tuturor la mesterit! PS. Mai am inca 3 surse in lucru iar cand mai prind cate o bormasina cu bateria dusa, o aduc la viata. Ce se mai bucura prietenii.........stiu ei de ce...... Editat Ianuarie 9, 2016 de dacianu11 Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) Eu unu' nu doresc sa rad, vreau sa-ti multumesc pentru sinceritate (nu sunt multi cei care-si recunosc greselile) si sa invat din experienta altora nu din cea proasta proprie! Am construit-o si eu si-s tare bucuros ca nu mai ma chinui acum cu masina cea mare! Inc-odata aduc mii de multumiri lui CIBY2 pentru schema si sfaturi. Editat Ianuarie 15, 2016 de gica70 Link spre comentariu
dacianu11 Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 (editat) Cateva poze pentru "delectarea" publicului si pentru a "invia" putin topicul Mai am de montat mosfetii si rezistentele de limitare. Nu arata super estetic, dar eu sunt foarte multumit si de cum arata si mai ales de felul cum functioneaza. Piesele folosite sunt doar din recuperari. Deja am prins viteza si la bobinat, un traf il bobinez in 40-50 min cu tot cu fiert si desfacut bobinajul vechi, bobinat spira langa spira dintr-un capat in altul al carcasei si cu izolatie intre fiecare strat de sarma. Spor la mesterit! Editat Ianuarie 17, 2016 de dacianu11 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Smilex a plecat, Marian face si el cat poate fiind de unul singur...Eu m-am saturat sa tot spun ca prima grija la omologare si diverse controale pt surse la ICE era electrosecuritatea. Am intervenit si aici Postat 04 martie 2015 - 03:11 Nu se duce niciodata traseu printre pinii intrare-iesire optocuplor! Traseul acela trebuie eliminat si pus un strap. Acum am vazut si distanta intre cele 2 trasee. Pinul de alaturi este liber, se poate scoate firul din traf pe acolo. Sindromul "Colectiv" se trateaza greu.( razbunarea pt "merge si asa") Pt electronistii amatori un astabil cu 2 led-uri pt masina si o sursa in comutatie direct pe retea par a fi cam acelasi lucru. Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 (editat) Intre pinii optocuprorului aflati la diferenta de potential(1cu 2 fata de 3 cu 4,adica masa rece fata de masa calda)in cablaj se practica o taietura de aprox.1mm pe o lungime de 5mm.Solutia este aplicata si industrial,unii producatori decupand si sub trafo.chopper. Parerea mea este ca utilizarea acestei surse la o masina de gaurit cordless(sau orice scula cu acumulatori)este total aiurea deoarece se pierde una din facilitatile cele mai importante,anume PORTABILITATEA. Editat Ianuarie 17, 2016 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
nel65 Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Cum acumulatorii sunt mai scumpi decat bormasina (si nici nu sunt usor de lipit intre ei), decat sa pierzi bormasina mai bine pierzi portabilitatea 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Deja am prins viteza si la bobinat, un traf il bobinez in 40-50 min cu tot cu fiert si desfacut bobinajul vechi, bobinat spira langa spira dintr-un capat in altul al carcasei si cu izolatie intre fiecare strat de sarma. Eu m-am saturat sa tot spun ca prima grija la omologare si diverse controale pt surse la ICE era electrosecuritatea. Cand am ridicat prima dată problema creepage distance , am fost luat în râs . Ai dreptate @miticamy, să ne ferească Dumnezeu să ne vedem la știri . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum