Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Probabil motorul ala este defect. In gol, "trage" undeva la 1.7-2.5A (in functie de "treapta"). In sarcina ( o poarta de vreo 50Kg), trage pana in 5A . Eu am de realizat un montaj pentru o poarta si as vrea sa folosesc acelasi motor. Am realizat o punte H cu tranzistori bdx66 si bdx67 (nu am avut altceva la indemana) si comandata cu diverse frecvente nu tragea mai mult de 8-9A cu motorul aproape blocat. 

Link spre comentariu

Sa sti ca nu e defect, dar e de pe o mazda si e destul de mare, si in sarcina sare la 14-15 A dar e asa cum spui aproape blocat.

am unu luat de la un Opel Astra si in gol trage 0,7A cea ce ma mira si strans de ax cu un patent nu trage mai mult de 6,2 A

Curios e ca am si un motor de la ridicare  geam  si asta trage in gol 3 A si in sarcina trece de 5,5-6A asta banuiesc ca este defect .

multe scuze pentru of topic dar totus as ieftini(usura ca greutate )un incubator facut din carcasa de frigider ,in consecinta as folosi o astfel de sursa .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

...

Treaba cu sursa de PC este ca se mai opreste (intra in protectie )

Fiind incarcata doar bara de 12V, intra in protectie de supratensiune pe bara de 5V, limita fiind undeva la max. +10% (5.5V) sau subtensiune pe bara de 12V.

Functie de sursa, se poate adauga o sarcina care ia 2-3A pe bara de 5V, si se evita intrarea in protectie.

Link spre comentariu

Sursa asta este capabila sa-ti invarteasca motorul, chiar la un regim mai drastic. Limitarea curentului la iesire se face pe fiecare impuls livrat de UC3845. In cazul limitarii de curent, va scadea tensiunea medie la iesire, dar nu va intrerupe alimentarea motorului, cum o face sursa de calculator.

Secundarul trafului se va recalcula pentru tensiunea necesara. Curentul la care va limita sursa va fi invers proportional cu tensiunea.

Reglajul prevazut in schema, cu traful realizat pentru 18V, acopera si cei 14 -15V tensiune la iesire, dar curentul limitat nu se modifica, datorita faptului ca se pastreaza raportul dintre numarul de spire din primar si cel din secundar (raportul de transformare). Daca se doreste un curent mai mare in secundar, se poate micsora rezistenta din sursa finalului, dar se va tine cont de necesitatea maririi elementelor de racire si de folosirea unui traf mai mare, care va trebui recalculat.

Totusi, nu inteleg complicatia cu surub pentru intoarcerea rastelelor cu oua in incubator. Cea mai simpla solutie este cu curea si fulii de masina de spalat automata, pe principiul biela-manivela. Fara logica de schimbare de sens a motorului, doar un singur sens de rotire, doua came pe fulia mare, un microintrerupator si un temporizator de 2-3 secunde. Atat!

Link spre comentariu

Nu stiu ce intelegi prin "OK si mai ieftin"!

Eu tot la motoare de stergator de parbriz ma refeream cand spuneam de fulii de masina de spalat automata. Fulia mica are cam 2-3 cm iar cea mare in jur de 40. Raportul de demultiplicare este in jur de 20. La 2rot/sec, cat are un motor de stergator, impartind la 20, ar fi 10 rot/sec. pentru o intoarcere, ar avea nevoie de 5 secunde, pentru ca o intoarcere inseamna o rotire doar cu 180 grade. Este mult, este putin? Nu stiu! Dar efortul la care este supus motorul este mai mic. Si se simplifica logica de comanda. Plus ca din logica de comanda, dupa cele 17-18 zile de intoarcere, ti le poate pune automat la orizontala, daca mai ai si a treia cama.

Suntem cam off-topic!

Am realizat pentru un prieten un montaj cu CD4xxx, care facea logica de comanda pentru un incubator. L-am rugat sa puna electronica intr-o carcasa si apoi sa o monteze in tablou. La cateva zile, cand am trecut pe la el, am vazut electroica fara carcasa, dar dezinfectata cu var din belsug! A mers vreo 2 ani, doar atat!

Link spre comentariu

Problema la diodele tale este tensiunea inversa destul de mica. Daca facem o socoteala simpla, aflam amplitudinea impulsului in secundar, respectiv Us = Up / (Np / Ns) =  230*1,41 / (70 / 12)  = 325 / 5,83 = 56V! Daca ai norocul sa creasca tensiunea pe retea la 250V CA, la iesire amplitudinea impulsurilor va fi de 60V. Peste aceasta tensiune, mai aplicam o marja de 10-15% reprezentand spike-uri la tranzitia ON-OFF, sau invers. Pai la cei 45V, tensiune inversa, cat au diodele prezentate, or sa puste la primele impulsuri date de traf.

Intotdeauna, prefer ca tensiunea inversa a diodelor sa fie de minim 4 ori tensiunea continua la iesire. Este o marja acoperitoare pentru toate situatiile.

Poti folosi cu incredere diodele Schottky numai sa se incadreze in parametrii minimi. Sunt chiar mai bune, din punct de vedere al disipatiei termice.

Cat despre timpii de comutatie, acestia trebuie sa fie cat mai mici. La frecventa de 60 kHz, ce este sub 50 nS este de ajuns. Merg si diode cu timpi mai mari, dar disipatia termica va creste.

Link spre comentariu

Ce miez ai si care este tensiunea de iesire si curentul pe care vrei sa-l obtii de la sursa?

Ce regim de functionare va avea?

Exista limite in ce priveste dimensiunea fizica a montajului? Trebuie neaparat sa faci acel cablaj? Daca nu, se poate proiecta altul pentru un traf mai mare si radiatoare mai generoase. Cauta prin sertar si spune ce piese ai disponibile.

Presupun ca o folosesti pentru alimentarea motorasului de stergator de care vorbeam mai sus.

Link spre comentariu

treaba este ca nu prea am tranzistori care sa depaseasca 600 volti 

-da despre acea sarcina este vorba 

-traful este un eer35 

-nu exista limita de dimensiune si chiar am discutat cu cineva de reproiectarea cablajului

regimul de functionare va fi din 6-6-6-6 ore din 24 ore 

timp de 5 minute maxim in rest va fi oprit (decuplat de la retea )

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

...

Trebuie neaparat sa faci acel cablaj? Daca nu, se poate proiecta altul pentru un traf mai mare

...

...

-traful este un eer35 

-nu exista limita de dimensiune si chiar am discutat cu cineva de reproiectarea cablajului

...

Cam asa ar arata momentan cablajul colegului @pop_ady44, cu modificari/adaugari conform doleantelor. Vor mai interveni modificari ale cablajului, functie de componentele folosite.

Posted Image

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

N-am urmarit corespondenta dintre schema postata si cablajul realizat de colegul Geomar, dar la prima vedere, pe partea de electrosecuritate cablajul are o multime de hibe!

Fara suparare @geomar, dar distantele dintre partea de dinainte de primarul trafului si secundarul sau, sunt mult prea mici. Pe acest topic, @miticamy, atragea atentia asupra acestor lucruri. Are mare dreptate. Incearca sa reproiectezi cablajul, lasand intre cele doua parti ale schemei o distanta fizica de minim 6-7mm.

Nici eu si nici tu nu dorim sa provocam vreun incident cu urmari grave, daca nu nefaste, pentru cei ce vor realiza aceste surse!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări