Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Iata ce scrie CIBY 2, autorul topicului: "Am mai spus, aceasta schema a functionat din prima, fara a modifica nimic, exceptand reglajul tensiunii pe iesire din semireglabil si reglajul curentului maxim, din cele doua rezistente de 0,68 ohmi, pe care initial le pusesem de 1 ohm." 

Cred ca acum e clar!

Stiu ca ar fii bine sa inteleg cum se calculeaza si cum functioneaza aceasta sursa,dar...ma depaseste

Adevarul e ca ma depaseste si pe mine dar eu am luat-o babeste: acolo in datasheet scrie ca pentru valorile de 10K si 3,3n frecventa e undeva la 50kHz. Stiu ca produsul RC da constanta de timp, perioada. Frecventa este 1/T..dar mai este un factor pe care l-am calculat la 0,6 (parca ar trebui sa fie 0,66, asa am citit pe undeva). Deci: F=1/0,6RC, unde R este in ohmi si C in farazi. Pentru schema lui CIBY mi-a iesit cca 60kHz, valoare ce poate fi confirmata de cei care stiu..Trebuie tinut cont si de "pont"..A nu se uita!

Editat de gica70
Link spre comentariu

La pagina 6, din link-ul din postul 199, spune undeva ca "For RT>5K, f=1.8/(RTxCT)

RT este rezistenta dintre pinul 8 si pinul 4.

CT este condensatorul dintre pinul 4 si masa.

Aplicand valorile din schema in formula de mai sus avem: f=1,8/(5600x0.0000000027)=119048 Hz.

Tinand cont de "pont" (fip-flop-ul din interiorul UC3845 sau UC3844, care suprima impulsurile pare, sau impare, nu conteaza, oricum unul trece, urmatorul nu), la iesire, pe pinul 6, avem f/2, adica 59.524 Hz, 60 kHz, rotunjit.

Daca RT<5Kohmi, atunci se aplica formulele cu f=1/T, unde T=Ton+Toff. Pentru ultimii doi timpi se dau formulele tot la pag. 6.

La pag. 5, gasiti formula pentru dimensionarea rezistentei ce regleaza curentul maxim prin elementul de comutare (MOS-FET) si, implicit prin primar, respectiv, secundarul trafului.

Curentul de varf pentru Ton, cat MOS-ul conduce, este I=1/Rs, unde Rs este rezistenta din sursa MOS-ului. Curentul mediu prin traf este egal cu I x d, unde d este factorul de umplere, maxim 0,5 (de fapt 0,49) pentru UC3844 si 3845.

Cunoscand curentul prin primar, fie el de varf sau mediu, putem afla curentul prin secundar la care sursa intra in limitare de curent. Is = Ip * Np / Ns, unde Np este numarul de spire din primar si Ns numarul de spire din secundar.  Raportul dintre ele poarta denumirea de Raport de transformare.

Algoritmul se poate aplica si invers, cunoscand curentul maxim mediu prin secundar, factorul maxim de umplere si raportul de transformare, putem calcula valoarea rezistentei Rs.

UC 3842 - 3845 sunt integrate simple, usor de inteles ca functionare si de pus in practica.

PS

Acel 1,8 din formula frecventei, prin datasheet-urile altor producatori apare ca fiind 1,78.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Il lipesti cu superglue, cat mai strans. Nu esti singurul caruia i se mai sparg miezurile. Te asigur ca nu vei observa diferente.

Cel putin pana il vei inlocui cu altul intact, dar asta, doar asa, ca sa nu ramai cu sechele, c-o fi din cauza miezului!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Am o intrebare care cred ca sunt 2.

1-Ar duce un motor  de stergator de parbriz care invarte ceva timp de 3-4 minute  odata la 4-8 ore, sursa asta ar rezista ?

2-Daca ar mai trebui o tensiune de 12 volti 1 A maxim  separata galvanic oare ar rezista traful si circuitu ca atare?

stiu ca suna a nebunie de clasa a 3 dar na as ieftini ceva la minim 

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Parerea mea de amator -sursa poate duce cu siguranta un motor de stergator ,sursa poate sustine 10A

Poate ar fi bine sa masori citi amperi ia motorul in sarcina(depinde la ce il folosesti) asa as stii sigur 

Asteapta si alte pareri mai avizate

Masina de insurubat sare peste 10A cu mandrina blocata si sursa se comporta f bine

Link spre comentariu

Un motor de stergator invarte un surub ,care are atasata o piulita, care la randul sau duce ceva cu ajutorul unor parghi.(e vorba de un incubator)

La capu cursei imi ia circa 12-14 A,dar asta este doar cateva secunde 10-15 secunde mai exact .

Treaba e ca la inversarea brusca a sensului ,mai sare siguranta de 25 A .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări