Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Nu inteleg ce vrei sa faci.

Vrei sa-l folosesti ca incarcare alternativa de la la retea pentru acumulatorii instalatiei solare? Ar functiona fara prea multe modificari. Dar nu stie decat sa bage curent in acumulatori. Protectii, urmarirea incarcarii, decuplare, etc., nu stie.

Sau vrei sa transformi curentul dat de panouri, de la o tensiune de ordinul 100 - 200V CC, undeva la 12-24V pentru incarcarea acumulatorilor?

Atunci mai trebuie modificat. Unde si ce, nu-i nicio problema, stim cum trebuie. Dar si in cazul asta tot trebuie un circuit dupa el care sa stie mai multe despre incarcarea acumulatorilor.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Eu am crezut ca acest alimentator are tensiunea constanta sub un curent limitat.Ideea era sa folosesc 10 panouri a 10W (de ex.) inseriate pe parte de intrare (fara redresare si filtrare) iar pe iesire, accu.

Editat de gica70
Link spre comentariu

păi cam asta oferă sursa, o tensiune constantă și o putere limitată de rezistența din sursa fetului, implicit un curent maxim. Doar că această sursă nu monitorizează acumulatorul (termic!) și nu decuplează, ținînd acuimulatorul alimentat permanent. E adevărat că acumulatorul după ce se încarcă nu mai ia curent, iar dacă tensiunea va tinde să crească pe acumulator sursa va încerca să țină tensiunea jos, practic va fi un fel de trickle charge, sau cum se zice. Panourile alea înseriate în ce plajă de tensiune se încadrează minima și maxima?

Link spre comentariu

Sursa asta ar putea fi o parte dintr-un lant ce ar face ceea ce vrei tu. Acest asa zis lant este MMPT-ul, despre care gasesti informatii mai multe la Energie Alternativa. Cauta postarile lui @giongiu sau @pisicamatache, are un topic despre realizarea unuia.

Aici suntem off-topic pentru ca nu e bormasina wireless.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

buna ziua

Am facut 2 surse dupa schema @CIBY2 acum vreau sa modific  una care sa scoata 35v,dar am nevoie de citeva sfaturi

1.Pot sa obtin 35v daca modific trafu  fara sa modific schema ?(am un EI33 daca bobinez primarul cu sirma de 0,32 in loc de 0,4 si secundarul cu 3X0,6 in loc de 3x0,7 cred ca incap inca 7 spire in secudar si as ajunge la 34-35v acum sursa scoate 24v

2. am inca un traf daca am calculat bine S este de 122mmp deci foarte apropiata de sectiunea lui EI33 ( nu am reusit sa-mi dau seama ce tip de miez este)mijlocul rotund D=12,5 ca la ETD 39 dar aripile E sunt de 22ca la EER40 si are 2 astfel de E puse fata in fata

Pot bobina acest acest traf dupa calculele   din schema acestui topic (cum am bobinat EI33)sau trebuie recalculat?

Daca trebuie recalculat rog pe cineva sa ma ajute ,am gasit un link despre calcul traf ,dar nu se deschide si oricum nu cred ca as reusi

multumesc

Link spre comentariu

Cred ca ar merge daca nu se depaseste puterea, adica la tensiune mai mare sa ai curentul mai mic, deci si conductor mai subtire. Cred ca trebuie marita rezistenta de 1K care vine inseriata cu dioda optocuplorului (practic dublata) si, desigur condesatorii electrolitici cu tensiune corespunzatoare.

Sunt curios daca se poate!

Link spre comentariu

In fisierul atasat gasiti formula de calcul pentru numarul de spire din primarul trafului. Numarul de spire din secundar, il calculati impartind numarul din primar la raportul tensiunilor Up/Us.

Inductia nu trebuie sa depaseasca 0,2 Tesla, iar in cazul in care nu stii nimic despre miez, chiar 0,16-0,18.

Pentru 35-40V, trebuie marita rezistenta din anodul LED-ului din optocuplor la vreo 2K/1W (1K/0,5W+1K/0,5W) iar rezistentele din capetele semireglabilui vor avea, 18K cea dinspre + si 1K, cea dinspre -.

Sursa comutatie pag. 98.pdf

Link spre comentariu

Nu inteleg mare lucru din fisierul atasat

Pentru a calcula nr de spire in primar trebuie sa stiu la ce frcventa lucreaza si :56

-Daca reusesc sa bobinez pe acelasi miez EI33 primarul identic cu sursa prezentata in topic(cu fir de 0,32) si secundarul (3*055 cistig putin spatiu) si 7 spire in plus in secundar (avind in vedere ca are 1,5v/spira) as ajunge undeva la 35v

-Rez din anodul led-ului marita si rezistentele din capetele semireglabilui marite si cond din secundar daca este cazul 

Nu am sanse de reusita?

multumesc

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Daca vei intelege formulele, sau macar daca vei tine cont de ele, vei avea sanse de reusita.

Orice traf, indiferent de materialul miezului, are o anumita "zona optima" in cadrul parametrilor in care el va lucra corect. Daca realizarea lui nu se incadreaza in "zona optima", fie se va incalzi, ceea ce inseamna pierderi si randament scazut, fie nu va fi in stare sa transfere in secundar puterea de care el ar fi capabil in conditii optime, ceea ce inseamna risipa de materiale.

Bineinteles ca trebuie sa stii frecventa la care lucreaza sursa, implicit traful, aceasta fiind un parametru foarte important in proiectarea acesteia.

Faptul ca nu ti-am oferit datele concrete pe tava, ci am postat o pagina dintr-un manual, in care gasesti formule pentru rezolvarea problemei tale, a fost cu scopul de a te pune cumva la "munca" si de a intelege ceva din ce faci. Daca vei merge pe calea orbului te vei alege cu multe nereusite.

Valorile rezistentelor pe care ti le-am dat in ultimul meu post, sunt "ochiometrice", nu le-am calculat. Dar la o sursa de 40V/5A au fost OK, cu variatii ale reglajului intre 24 si 45V. Bineinteles ca la sursa respectiva le-am calculat.

Astept o varianta calculata de tine pentru traf si vom discuta pe ea!

Pentru conversia din Gauss in Tesla pentru inductia maxima in miez, gasesti convertoare online.

PS

Miez mai mare inseamna spire mai putine si putere mai mare transferata, avantaj tu!

Si totusi poate ne spui si noua care este aplicatia la care vrei sa folosesti aceasta sursa. Astept!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Nr spire primar N1=U1(300v)*10la puterea8/4f(nu stiu la ce frecventa lucreaza)*B(inductanta 0,16-0,18)*Sm(122mmp)

nu pot calcula fara frecventa

Sursa asta impreuna cu un regulator tensiune si curent in comutatie  sa fac o sursa reglabila  

regulatoar face@marian cu alimentare la 30-35v si nu am sursa decit de 24v,daca nu reusesc sa fac sursa am vazut pe un sait regulator care se alimenteaza

5-35v

Ps traf de retea am invatat sa calculez si citeva bobinate ,dar e mult mai simplu decit aste

Driver universal LEDuri ajustabil 3A, 5-35V - LEDlight Romania

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări