Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Intr-adevar sindromul "merge si asa" ar trebui combatut, mai cu seama cand vine vorba despre electrosecutitate, nu-ti dai seama cu adevarat cat de important este aspectul asta pana nu vezi cu ochii tau un esec spectaculos cauzat de nerespectarea masurilor de electrosecuritate la cablaj, din pacate un astfel de esec poate avea consecinte dramatice, de aceea si eu insist sa acordati atentie maxima acestui detaliu. Cablajul de la sursa asta are probleme importante de electrosecuritate, trebuie sa intelegeti ca umezeala si praful este o combinatie foarte daunatoare in situatiile astea ( si de multe ori inevitabila ), se poate depune pe placa si poate creea o "punte" intre trasee adiacente, si atunci cand ai varfuri de cateva sute de volti problemele nu sunt departe. Ideea cu taierea placii in dreptul trafului sau/si a opto, nu e deloc exagerata, daca insa nu se poate asa atunci macar 4-5mm distanta minima intre traseele din primar si cele din secundar, este foarte important. La trafuri deasemeni, nu bobinati pana la marginea carcasei, sau macar nu primarul, carcasele au acele "borduri" la margini care ar trebui respectate, lasati la straturile de la primar macar 2-3mm intre ultimul rand si marginea carcasei, izolati cat mai bine si sarma care iese catre pin, cu cat acordati mai multa importanta electrosecuritatii, cu atat mai linistiti puteti fi.

Link spre comentariu

Ma scuzati ca ma bag si eu in seama, aveti dreptate in legatura cu distantele minime de izolatie dar din cate am vazut eu masinile de gaurit cu acumulatori au carcasa in totalitate de plastic deci pentru aceasta intrebuintare a surse nu cred ca ar trebui sa vedem un coleg la stirile de la ora 5. Daca se foloseste in carcasa metalica aceasta ar trebui legata la impamantare.

Link spre comentariu

Se poate bobina niste spire false (de acelasi diametru din fir de plastic; de ex. izolatie subtire, fir de prins peste, izolatie din care s-a scos firul blanc etc.) la capetele stratului respectiv, asta pentru a fixa bine stratul pana se vine cu banda de izolare dintre ele. Am avut o experienta negativa cu acel mic traf necesar amorsarii unui tub cu gaze (IFK 120) pentru un montaj stroboscop.

E bine, asa cum s-a mai spus, ca sa avem grija in ce mediu folosim sursa, eu o uzitez, mai mult, la micile lucrari din casa.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Ma scuzati ca ma bag si eu in seama, aveti dreptate in legatura cu distantele minime de izolatie dar din cate am vazut eu masinile de gaurit cu acumulatori au carcasa in totalitate de plastic deci pentru aceasta intrebuintare a surse nu cred ca ar trebui sa vedem un coleg la stirile de la ora 5. Daca se foloseste in carcasa metalica aceasta ar trebui legata la impamantare.

1. Sursele de care vorbim sunt făcute în carcasa unei foste baterii . Cine împiedică să fie scoasă carcasa din mașină cât timp e în priză și să fie atinse bornele ?

2. Fiind făcute pentru acumulatori , izolația acelor mașini e pe măsură . Nu e deci nicio garanție că nu are loc o străpungere spre ax-mandrină .

Dar fiecare face ce vrea cu viața lui . În continuare văd că problema nu e tratată serios deci mă retrag . Cam tot așa era tratată problema cu ignifugarea înainte de Colectiv ....

Link spre comentariu

Aveti dreptate in privinta electrosecuritati, dar daca e sa se faca un scurt din cauza prafuli in amestec cu umezela, sau mai stiu eu ce cauze poti sa ai traseele lu' mama zmaului ca tot o sa fie un scurt din moment ce ai trasee cu 220 pe ele, indiferent pe unde si cum merg (mai repede sau mai tarziu sau....). Apoi toata sandramaua este pusa intr-o carcasa din plastic si daca ar face un POC, totul este inchis in carcasa si nu se intampla nimic, testat. La urma urmei si sa mananci este periculos, sa nu mai vorbim de traversatul strazi sau condus masina. Probabil o sa spuneti ca nu punem in pericol doar viata noastra (cei care contruim aceste surse) ci si a celor de langa noi.......posibil........(sa nu vorbim de condus masina pe strazile patriei) Nu sunt genul de om iresponsabil, mai ales cand vine vorba de cei din jurul meu, dar nici nu sunt genul pesimist care se sperie si de umbra lui.

Oricum..sper ca nu am suparat pe cineva cu postare mea, nu asta a fost intentia.

Link spre comentariu

@dacianu, o sa-mi sara in cap Marian, dar bobinarea unui traf in comutatie nu e pentru oricine. E nevoie de materiale speciale si ceva cunostinte. Apropo de materiale, cu ce izolezi intre straturi si infasurari ?

Contra prafului si umezelii, se poate proteja cablajul cu un spray ce formeaza o pelicula protectoare si electroizolanta, Plastik70 se numeste, e la TME. Poate fi folosit si la izolarea suplimentara a trafurilor.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Ultima mea intervenție la acest topic .

Electrosecuritatea nu e ca să nu facă POC și să nu se ardă produsul , electrosecuritatea e ca să protejezi utilizatorul ( neinițiat poate ). S-a discutat ceva similar la Aparate de măsură ( sau la Bodegă .. ? ) despre siguranțele din multimetrele conforme CAT III - IV . Vreau doar să subliniez că normele ( de exemplu cei 4kV de care vorbea colegul @giongiu mai sus ) sunt pentru situațiile cele mai nefavorabile - în măsura în care acestea pot fi cuantificate , nu pentru cazurile ”normale ”. Cu alte cuvinte , în situațiile anormale  care pot fi prevăzute ( supratensiuni, conturnări , descărcări atmosferice , etc ) utilizatorul trebuie să fie protejat de către fabricant .

Că în cazuri normale , e simplu . 

Link spre comentariu

Dacianu atitudinea ta din postarea #294, nu este tocmai in regula, uita-te la sursele mele mici cu TNY, la ambele variante de placi am minim 5mm distanta intre traseele din primar si cele din secundar ( si traful este destul de mic ), iar la traf am sacrificat spatiu important exact pentru ceea ce pomenea UDAR mai sus ( creepege distance ), si am izolat si protejat ferm si sarmele ce ies catre pini, nici o masura de electrosecuritate nu este exagerata, si nu se poate spune ca-ti este teama de propria umbra daca acorzi importata cuvenita acestui aspect. In fapt ca sa va faceti o ideie cat de cat, pe diyaudio domeniul asta este atat de important incat esti practic expulzat daca nu-i acorzi importanta cuvenita, nimeni nu-si asuma riscul unei tragedii. Nu vreau sa sperii pe nimeni si nici sa cert pe nimeni, vreau insa sa se inteleaga faptul ca electrosecuritatea este esentiala.

Link spre comentariu

Nu imi este teama deloc, imi stiu bine limitele, dar am crezut ca s-a vazut in poze. Eu izolez cu banda izolatoare. Stiu si eu ca nu cu asa ceva se izoleaza, dar la nivelul la care fac eu electronica nu imi permit sa investesc prea multi bani in asa ceva. De asta si folosesc in mare parte piese recuperate. Bineinteles, cineva care isi castiga painea din electronica nu isi permite "luxul" sa izoleze un traf de ferita cu banda izolatoare ce costa 2,5 lei, insa la mine si probabil la multi situatia sta altfel. Asta nu inseamna ca sunt adeptul sloganului "merge si asa"

Link spre comentariu

@dacianu11, cu ceva ani in urma cereai ajutor sa faci un montaj cu comparator pentru o sera, mai tarziu ai construit o eoliana, azi ai facut o sursa in comutatie. Daca nu ma insel, esti tamplar de meserie, deci tot respectul. 

Daca faci sursa pentru tine, foloseste ce vrei, chiar banda izolatoare, dar spuneai ca faci si pentru prieteni. Cere-le o suma simbolica care sa acopere costul pieselor si cumpara o banda izolatoare de calitate, gasesti aici pe forum.  http://www.elforum.info/topic/105910-litz-wire-igbt-uri-rapide-diode-ultrafast/?do=findComment&comment=1209795

Chiar daca pare scumpa, poti sa faci cate trafuri doresti...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

@dacianu11, cu ceva ani in urma cereai ajutor sa faci un montaj cu comparator pentru o sera, mai tarziu ai construit o eoliana, azi ai facut o sursa in comutatie. Daca nu ma insel, esti tamplar de meserie, deci tot respectul. 

@giongiu, sunteti la zi cu informatiile, ma bucur. Da am deabea cativa ani de cand am inceput sa fac electronica, 4-5 cred. Am inceput cu un invertor de toata jena cu CD4047 daca nu ma insel, iar de atunci vreau sa cred ca am mai avansat putin, nu de alta dar altfel multi colegi de forum care au avut rabdare cu mine si m-au invatat multe lucruri ar fi muncit degeaba.

De meserie sunt constructor, intamplarea face ca mai fac si tamplarie, dar doar pentru mine, cate o masa, un scaun si cel mai mult stupi de albine si tot necesarul apicol (am si o stupina in dotare)

Scuzati oftopicul!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări