Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Plecand de la discutia de aici si pentru a nu fi offtopic, am hotarat ca este mai bine sa deschid acest topic.

In decursul catorva ani am realizat mai multe inlocuiri a acumulatorilor uzati din masini de gaurit cordless cu diferite alimentatoare in comutatie, fie ele flyback, fie forward.

Din clasa flyback am incercat si folosirea TOP249, care, sincer sa va spun, m-a dezamagit. Nu puteam jongla cu valoarea curentului de iesire cum reuseam in cazul surselor cu UC-uri. Am realizat si schema postata de Marian in link-ul de mai sus si functioneaza bine.

Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu topologia forward, atat single ended cat si double ended. Resetarea in cazul single ended am rezolvat-o fie prin infasurare de reset cu dioda, fie RCD.

Rezultatele sunt mai mult decat multumitoare iar complexitatea montajului este redusa.

Cablajul pentru o carcasa care permite 100/60 mm

post-175133-0-97931000-1424866083_thumb.jpg

La cuplarea unui bec de far de 55+65W la iesire, cu fazele inseriate, tensiunea de 18V masurata in gol (rez. de 330ohmi montata in circuit) nu s-a modificat.

Functioneaza incepand de la 150V tensiunea la retea iar mandrina nu poate fi oprita decat cu eforturi foarte mari. Valoarea curentului maxim se modifica din rezistentele de 0,68 ohmi din sursa MOS-ului.

Voi fi bucuros, daca si alti colegi ar posta aici realizarile lor in ce priveste aceasta aplicatie!

Dacianu, spor la treaba!

PS Rezistenta din snuber este formata din doua rezistente de 47 ohmi inseriate.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Pentru ca am incercat sa modific mesajul anterior si am sters atasamentele, le postez din nou

Schema

post-175133-0-17730900-1424869645_thumb.jpg

Fisierul Sprint Layout

Alimentator bormasina 18V (2).pdf

Atentie, se inlocuieste extensia ".pdf" cu ".LAY"

Nu este un fisier PDF, este un fisier Sprint Layout!

Pentru traf se poate folosi si miez EI33 sau EI35 din sursele de calculator, dar va trebui recalculat nr. de spire. Pe cablaj a fost prevazuta aceasta posibilitate.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Cateva sfaturi pentru doritori:

Exista multe tipuri de masini de gaurit, implicit multe forme pentru carcasa acumulatorilor. Nu discutam aici despre surubelnitele electrice cu acumulatorii in maner, cu dimensiuni mici, in care nu poate incape un astfel de montaj.

Dupa demontarea acumulatorilor se masoara interiorul carcasei, acolo unde vreti sa bagati montajul. Se face in programul de proiectare cablajul cu forma exterioara a placutei de montaj, cu gauri pentru prindere si, eventual, pentru bolturile de fixare a carcasei. Se printeaza pe hartie, se taie cu foarfeca si se verifica daca se potriveste in carcasa. Daca este nevoie se ajusteaza si se repeta operatia. Daca incape si totul este ok, se trece la proiectarea cablajului in dimensiunile date. Daca trebuie, se pun componente in orice spatiu disponibil, plecand de la traful pe care il aveti si radiatoarele elementelor de forta. Masurati si verificati si inaltimea carcasei, sa nu aveti vreo surpriza dupa ce realizati montajul. Despre punerea in functiune o sa va povestesc daca aveti nevoie. Exista cativa pasi obligatorii, ca de altfel la orice sursa in comutatie si, in functie de rezultatele obtinute la fiecare pas, se actioneaza corespunzator.

Schema de mai sus nu implica prezenta unui inductantmetru (eu personal nu am asa ceva), a unui osciloscop sau alte aparate de laborator greu de accesat.

Daca traful este calculat bine si snuberul la fel si folositi componente mai potente decat necesarul, nu apar probleme.

Ca sa exemplific diferentele dintre formele cablajului, am sa postez cateva.

Sa nu intrebati de scheme! Eu nu lucrez dupa schema de obicei. Imi este de ajuns o alta schema din care ma inspir, data sheetul anumitor componente (foarte important), vointa si cunostinte despre ceea ce fac.

Flayback

post-175133-0-24417300-1424883753_thumb.jpg

Forward double ended

post-175133-0-96334400-1424883775_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări