CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Plecand de la discutia de aici si pentru a nu fi offtopic, am hotarat ca este mai bine sa deschid acest topic. In decursul catorva ani am realizat mai multe inlocuiri a acumulatorilor uzati din masini de gaurit cordless cu diferite alimentatoare in comutatie, fie ele flyback, fie forward. Din clasa flyback am incercat si folosirea TOP249, care, sincer sa va spun, m-a dezamagit. Nu puteam jongla cu valoarea curentului de iesire cum reuseam in cazul surselor cu UC-uri. Am realizat si schema postata de Marian in link-ul de mai sus si functioneaza bine. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu topologia forward, atat single ended cat si double ended. Resetarea in cazul single ended am rezolvat-o fie prin infasurare de reset cu dioda, fie RCD. Rezultatele sunt mai mult decat multumitoare iar complexitatea montajului este redusa. Cablajul pentru o carcasa care permite 100/60 mm La cuplarea unui bec de far de 55+65W la iesire, cu fazele inseriate, tensiunea de 18V masurata in gol (rez. de 330ohmi montata in circuit) nu s-a modificat. Functioneaza incepand de la 150V tensiunea la retea iar mandrina nu poate fi oprita decat cu eforturi foarte mari. Valoarea curentului maxim se modifica din rezistentele de 0,68 ohmi din sursa MOS-ului. Voi fi bucuros, daca si alti colegi ar posta aici realizarile lor in ce priveste aceasta aplicatie! Dacianu, spor la treaba! PS Rezistenta din snuber este formata din doua rezistente de 47 ohmi inseriate. Editat Februarie 25, 2015 de CIBY2 Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Pentru ca am incercat sa modific mesajul anterior si am sters atasamentele, le postez din nou Schema Fisierul Sprint Layout Alimentator bormasina 18V (2).pdf Atentie, se inlocuieste extensia ".pdf" cu ".LAY" Nu este un fisier PDF, este un fisier Sprint Layout! Pentru traf se poate folosi si miez EI33 sau EI35 din sursele de calculator, dar va trebui recalculat nr. de spire. Pe cablaj a fost prevazuta aceasta posibilitate. Editat Februarie 25, 2015 de CIBY2 3 Link spre comentariu
dacianu11 Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Multumec CIBY! Dupa ce se schimba extensia cu ce program se deschide, ca la mine nu merge Link spre comentariu
vergil Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Vreti sa spuneti cum se schimba extensia ? Va rog . Link spre comentariu
adicontakt Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) cand se deschide fereastra de salvare a fisierului sterge extensia .pdf si pune .lay dupa care ii dai save pentru a fi mai usor de descarcat direct in lay am uplodat fisierul aici https://www.dropbox.com/s/fwiikzr3iz9bgm4/Alimentator%20bormasina%2018V%20%282%29.lay?dl=0 sper sa nu se supere autorul Editat Februarie 25, 2015 de adicontakt Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2015 Multumesc Adicontakt! Cum sa ma supar? Este open source. Ai raspuns la intrebari si ai si uploadat fisierul pe un site gazda. Din pacate Elforum nu permite aceste tipuri de fisier iar mie nu-mi permite timpul sa alerg prea mult pe net. Link spre comentariu
vergil Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Multumesc , sa rezolvat . Link spre comentariu
adicontakt Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) cine are nevoie le pot pune si in format pdf la scara 1:1 Editat Februarie 25, 2015 de adicontakt Link spre comentariu
dacianu11 Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Te rog frumos, stau de o ora sa caut programul in varianta free si nimic. Eu lucrez doar cu Eagle Editat Februarie 25, 2015 de dacianu11 Link spre comentariu
Maricel Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Va salut! Adicontakt va rog postati si in format pdf la scara 1:1. Va multumesc! Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2015 Cateva sfaturi pentru doritori: Exista multe tipuri de masini de gaurit, implicit multe forme pentru carcasa acumulatorilor. Nu discutam aici despre surubelnitele electrice cu acumulatorii in maner, cu dimensiuni mici, in care nu poate incape un astfel de montaj. Dupa demontarea acumulatorilor se masoara interiorul carcasei, acolo unde vreti sa bagati montajul. Se face in programul de proiectare cablajul cu forma exterioara a placutei de montaj, cu gauri pentru prindere si, eventual, pentru bolturile de fixare a carcasei. Se printeaza pe hartie, se taie cu foarfeca si se verifica daca se potriveste in carcasa. Daca este nevoie se ajusteaza si se repeta operatia. Daca incape si totul este ok, se trece la proiectarea cablajului in dimensiunile date. Daca trebuie, se pun componente in orice spatiu disponibil, plecand de la traful pe care il aveti si radiatoarele elementelor de forta. Masurati si verificati si inaltimea carcasei, sa nu aveti vreo surpriza dupa ce realizati montajul. Despre punerea in functiune o sa va povestesc daca aveti nevoie. Exista cativa pasi obligatorii, ca de altfel la orice sursa in comutatie si, in functie de rezultatele obtinute la fiecare pas, se actioneaza corespunzator. Schema de mai sus nu implica prezenta unui inductantmetru (eu personal nu am asa ceva), a unui osciloscop sau alte aparate de laborator greu de accesat. Daca traful este calculat bine si snuberul la fel si folositi componente mai potente decat necesarul, nu apar probleme. Ca sa exemplific diferentele dintre formele cablajului, am sa postez cateva. Sa nu intrebati de scheme! Eu nu lucrez dupa schema de obicei. Imi este de ajuns o alta schema din care ma inspir, data sheetul anumitor componente (foarte important), vointa si cunostinte despre ceea ce fac. Flayback Forward double ended 1 Link spre comentariu
adicontakt Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 gata Cablaj pt pnp 1.pdf silkscreen pt pnp 1.pdf Schema.pdf 1 Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2015 Si inca una mai deosebita 1 Link spre comentariu
dacianu11 Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Cablajul intra la fix in carcasa ce o am eu de la acumulatorul bormasinii. Va multumesc pentru ajutor Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2015 OK! Daca ai nevoie de ajutor, spune si o rezolvam! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum