Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire fotorezistor cu fotodioda?

Vizitator Gica Php

Postări Recomandate

Vizitator Gica Php

Am facut un circuit care sesizeaza cand este intuneric si aprinde un led, insa folosind fotorezistor este enervat faptul ca daca aduci orice sursa de lumina peste el isi schimba starea si repede si indecis.

Exista vreo solutie care sa mearga la lumina soarelelui astfel incat sa ignore sursele de lumina artificiale?

post-237340-0-93206900-1424770069_thumb.jpg

Editat de Gica Php
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

2

• validae

2

• Den

1

• Electronicserver

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti incerca sa folosesti o celula solara de la lampile de gradina.Inlaturi semireglabilul si mai pui o rezistenta de 1k in baza tranzistorului. E doar optionala rezistenta,poti folosii semireglabilul in baza tranzistorului ca un potentimetru,conectat la masa.

Link spre comentariu

1. Potenţiomentrul ar trebui să aibe o rezistenţă înseriată pentru a nu pîrli baza.

2. Comportamentul e normal, dat fiind că circuitul nu are nici un fel de histerezis.

Link spre comentariu
Vizitator Gica Php

Multumesc de raspunsuri.

Varianta cu tub nu este ceea ce caut.

Am gasit o schema care foloseste cd4093 aici (am asa ceva acasa deja) insa as vrea sa stiu cum se poate seta acele praguri de on/off pe CD4093.

Fotodioda este influentata doar de soare? sau orice lumina cum face fotorezistorul?

Link spre comentariu

Depinde de fotodiodă, unele sînt sensibile doar la IR, de exemplu. Toate au o curbă a răspunsului în funcţie de lungimea de undă a luminii, dar nu toţi producătorii le specifică în datasheet. Ţi-ar trebui un montaj care să aibe două praguri diferite de sensibilitate. Unul din circuitele din linkuri s-ar putea să-ţi rezolve problema.

http://circuit-diagram.hqew.net/Precision-Dark$2dActivated-Switch-With-Hysteresis-Circuit_15787.html

http://www.circuitdiagramworld.com/led_circuit_diagram/Combined_Light__Dark_Activated_Switch_Circuit_6394.html

Link spre comentariu

Indiferent de senzorul folosit (fotodiodă, fotorezistor) dacă vrei să fie influențat doar de lumina solară sau mai bine zis, de cea ambiantă, atunci trebuie să-l montezi într-o poziție în care să nu fie influențat de alte surse de lumină artificială (faruri auto, chiar lumina dată de becul comandat uneori). Un montaj de senzor care se respectă va avea întotdeauna un comparator de prag, astfel încât să basculeze la un prag definit, nu să oscileze în apropierea lui. Poți face orice schemă vrei, ce am scris mai sus rămâne valabil, vorbesc din experiență, am construit și montat așa ceva și m-am lovit de aceeași problemă. Am montat senzorul într-un tub negru pe care l-am orientat spre cer. Dacă nu există posibilitatea orientării spre cer (blocuri apropiate de ex.) atunci se poate orienta senzorul spre un perete luminat natural, dar la care să nu ajungă lumina stradală noaptea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări