Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casa de 1000E

Mondan

Postări Recomandate

Depinde pe cine intrebi...

Cine spune ca o casa din paie nu poate fi realizata impecabil?

Posted Image

Mai bine un "bordei" din paie, decat o casa din beton, care trage si face igrasie pe la toate colturile, neintegrata in sit, fara relatie cu natura, si ridicata cu costuri nejustificate de putina viata pe care o mai avem, si pe care trebuie sa ne-o traim cat mai aproape de natura.

O casa trebuie sa satisfaca nevoile individului, primarele fiind cele legate de adapost, securitate, odihna, hrana, studiu, relaxare, etc. Conditiile specifice tin seama de materialele folosite. Atata timp cat acestea sunt indeplininte, cat de moderne sunt ele, deja tin de frustrari, prejudecati, pareri personale. Cine vrea beton, n-are decat. 

Va pot garanta ca se poit construi case, nu numai extrem de confortabile si de sigure, ci chiar luxoase, din materiale pe care le ofera natura. Cele mai scumpe case posibile, pentru cei care n-au un acces inerent la ele, sunt casele ridicate din piatra naturala, lemn, sticla (nisip cuartos, piatra de var, cenusa de saricica), metal, ceramica (pamant ars), etc.

Faptul ca mai nou acceptiunea cuvantului casa incepe sa fie legata de materiale cat mai artificiale (moderne), care numa conditii ideale de locuire nu ofera, este o alta problema.

http://www.homedesignfind.com/green/straw-bale-construction-gets-21st-century-take/

Link spre comentariu

Mda...la nivelul anului 2015 ma asteptam sa vorbim de cladiri cu grindarie din TITAN, cu pereti din sticla incasabila si ferestre inteligente, acoperis de teflon si kevlar,nu de case din chirpici, balegar si paie la "numai" 1000 euro.Pe vremea lu` Ceasca cu echivalentul a 5000$ romanii isi cumparau un apartament decent, ar fi starnit hohote de ras ideea unei colibe de lut si paie...

Aiureala aia ar fi buna cel mult ca o casuta pentru locuit doua saptamani pe an, in vacanta...desi si acolo e de preferat un hotel de 3 stele.

Link spre comentariu

La nivelul anului 2015, in lume, putin sub UN MILIARD DE OAMENI, nu au acces la apa potabila... si tu vorbesti de titan, si ferestre inteligente, de parca ai avea impresia ca un deceniu de scoala de arhitectura nu m-au invatat ce-i ala politetrafluoretilena??? Legitimezi ineptiile Zaha, intr-o lume in care in parcul Garii de Nord dorm zeci de oameni in canal... ? Si diareea asociata consumului de apa nepotabila omoara anual 850.000 oameni pe an?

Sunteti liberi sa vorbiti despre ce tehnologii poftiti. Nu uitati de sustenabilitate, si de impactul pe care-l au acestea asupra a ce a mai ramas din putinul mediu inconjurator. Sa ne rugam pentru urmasii nostri, si de efectul pe care-l au actiunile, aroganta, frustrarile si prejudecatile noastre, asupra viitorului...

Cea mai mare realizare a umanitatii, ar fi nu umplerea gropilor cu tehnologii care in 5 ani de la lansare sunt gunoi, ci garantia ca peste 50 ani suntem mult mai departe decat suntem acum, GLOBAL. Daca intelegeti ce vreau sa spun...

Va tin discutiile despre tehnologii in arhitectura, si unde se regaseste locul lor, deschidem un topic pe tema.

P.S. Aprob cu toata taria dezvoltarea tehnologiilor care pot aduce costurile de executie ale unei locuinte, la macar o treime din cele actuale, in sensul in care acest demers are un impact pozitiv serios asupra viitorului... si vorbim de un nivel sustenabil, locuinte care sa reziste macar 4 generatii, automobile care sa functioneze macar un sfert de secol, s.a.m.d.

Link spre comentariu

Sa nu ne ambalam.Daca ar fi dupa mine mi-as face o casa majoritar  din lemn.Bine proiectata si executata meserias.Nimic nu se compara cu asa ceva .E drept ca as vrea si ceva pereti interiori din altceva,gen rigips placat cu faianta sau altele prin baie si bucatarie.Stiu ca sunt costuri destul de mari dar...vrabia malai viseaza.Revenind la discutia noastra,nimeni nu contesta ca ies niste case ok din diverse materiale,problema e ca nu sunt costurile asa de mici cum se spune.Mai pe scurt daca vine unul si spune:eu cu 1000 euro fac o casa ca aia din poza asta,doar sa aveti terenul,eu asta inteleg ca face.Asta contestam pe topicul asta,pretul.cel putin aici in Romania niciodata nu esti sigur de el,vorbesti ceva si la urma te pomenesti ca te costa chiar dublu.Si nu e vorba doar de service auto sau zugravi,in urma cu un an am fost la un notar pentru o tranzactie imobiliara,am dus tot ce mi-a cerut , a studiat si la rugamintea mea mi-a spus un pret.Plus sau minus 300 lei.Pana la incheierea tranzactiei am depasit suma asta cu aproape 1000 lei.E doar un exemplu de neseriozitate,oricum faceam actele acolo si i-am spus asta,nici banii n-au fost asa mare problema doar ca e enervant sa-i ceri cuiva sa-ti spuna un pret avand toate datele si la  sfarsit te pomenesti ca de fapt il mareste(ca de micit n-am gasit nici unul pana acum).

Si o mica curiozitate,am inteles ca te pricepi.Cam cat ai cere pe un proiect de casa ca cel din topic?Doar proiectul,daca ar veni cineva sa-ti ceara asa ceva.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Am fost in training-uri cu ingineri germani... concluzia verificabila, o casa realizata bine pe structura lemn, are viata de 4 ori mai mare decat in tehnologie clasica, ajungand in cazuri extreme, chiar depasind jumatate de mileniu... reprezinta o tehnologie sustenabila, ofera coeficienti caracteristici infinit mai buni, ofera un nivel de confort superior, costuri de intetinere mult mai scazute, sunt mult mai rezistente la seism, etc.

Am vazut cladiri administrative serioase, de mii de metri patrati, premiate cu aur in competitii internationale, construite integral in tehnologie lemn.

Omului nu-i sta bine invelit in artificial, o sa caute tot timpul elementele care-i sunt familiare, pe care le poate controla, care-i sunt calde in perceptie, care-l apropie de natura.

Posted Image

Link spre comentariu

Lemnul presupune defrisari, tratarea ignifuga si contra insectelor inseamna chimicale, constructia uzinelor chimice inseamna un intreg carambol(minerit, siderurgie, petrol). Constructiile din lemn sunt frumoase(uitati-va cum arata un foisor de lemn intr-o gradina plina de verdeata), dar costurile de edificare nu sunt mai mici, cat despre "eco"-pffff. Nici catedralele gotice(Reims, Amiens, Saint Denis, etc) nu au fost integral realizate din lemn, desi ar fi fost mai usor pentru constructori decat sa ciopleasca piatra, dar de la un anumit nivel apare "aspect de magazie", adica Kitsch.

O constructie reusita este in prezent o imbinare armonioasa de traditional si modern inclusiv in ce priveste materialele. Prea moderna-aspect de "acvariu corporatist", fatade de inox si aluminiu-aspect de provizoriu si efecte vizuale nedorite, prea clasic-aspect de contrafacere si ingustime de vederi.

Iar o casa din lemn arata bine doar daca e din lemn 100%, altminteri daca e placata cu policarbonat si cu termopane ieftine, cu rigips si cartoane bitumate, e un kkt vopsit.

Am petrecut vreo doua veri in Rasinari, Jud. Sibiu, de unde sunt de origine bunicii, intr-o casă de bârne  veche de 200 de ani, ca aspect si compartimentare era f. reusita, insa se afla la sfarsitul vietii(a fost demolata prin 2000). Vara racoroasa, iarna calduroasa, fara carpeli "moderne" gen rigips sau plastice- presupun ca o asemenea constructie n-ar fi deloc ieftina la ora actuala, alt pret aveau trunchiurile de pin acum 200 de ani, altul acum.

Link spre comentariu

In legatura cu partea legata de rezistenta la foc, experimentul respectiv este scos din context. Dinamica focului capata adesea manifestari surprinzatoare. Dupa ce a luat foc( pobabil greu, eu zic ca in anumite conditii foarte usor si pana la urma asta este ceea ce ne intereseaza) o capita de fan/baloti arde pana la ultimul pai, nu mai ai ce sa-i faci.

Link spre comentariu

Cautati cu Gogu' Pioneer log houses, mi se par cele mai tari case din lemn.Lemnul e singurul material regenerabil si singura sursa de energie cu adevarat eco (ciclu inchis) prin faptul ca atata timp cat creste descompune dioxidul de carbon in carbon si oxigen prin fotosinteza. Problema in utilizarea lemnului o constituie populatia numeroasa a planetei, daca am ramane sub un miliard, ar fi ok.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Eu cred ca se poate construi ieftin, trebuie doar sa te agiti putin si sa pui mana. Daca te pricepi. Si exact cum scria Nomikos , este incredibil cat arunca romanii, tocarie, mobila, lemn ramas dupa terminarea constructiei sau din demolari. Spre exemplu, eu imi incalzesc garajul (unde lucrez si-mi castig painea) cu lemne (120mp), in 16 ani nu am dat un leu pe lemne, doar recuperat de la constructii (stau intr-o zona unde se construieste mult).

Daca vedeti ce tai si pun pe foc, plangi. Ce sa fac cu ele, unde sa le depozitez ?

Acum trebuie sa evacuez santierul unei reabilitari de casa veche de 150 de ani, grinzi de 15x20 la 6m (ce mi-a sarit in ochi), dusumele, astereala, capriori, tocarie. Cred ca daca fac ceva figuri imi da si bani sa le iau de-acolo. Din 5-6 lucrari din astea poti sa faci o casa cu cost material lemnos 0. Ai de scos ceva cuie....

Doar sa te agiti putin... dar romanul se apuca greu de treaba si se lasa repede. In rest carcoteste...

Editat de adrian lucian
Link spre comentariu

In cazul de fata(lemnarie veche de 150 de ani) s-ar putea spune "Gunoiul pragmaticilor, aurul naivilor". :scarpin

Lemnul are o viata a lui, imbatraneste frumos, e drept, dar dupa ce s-au evaporat uleiurile/sevele care il protejeaza, descompunerea e fulgeratoare-am văzut tăblii de lemn vechi de peste un secol(stejar) care păreau "solid rock",dar... la câteva zile după ce erau scoase la aer, în exterior, se făceau praf si pulbere, le trecuse vremea...protejate de umezeală, ţinute în aer închis au rămas vreme de multe decenii precum fierul(inoxidabil), dar cum au dat de câteva picături de ploaie, s-a săvârşit o rezumare absolut fantastică-s-au transformat în burete fărâmicios peste noapte.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Spitfire, lemnele zac in curtea omului din toamna, cand a demarat lucrarea, parte din ele sunt ude si grele, de asta nu ma zoresc sa le car. Te asigur ca nu le deosebesti de cherestea taiata acum 4 ani de ex. Scoabele de lucratura veche le dau de gol in rest...

Nu are nicio legatura esenta de rasinoase cu exemplul tau, cum naiba stau in picioare atatea case vechi, biserici etc? Praf si pulbere la putregai si carii poate....

Editat de adrian lucian
Link spre comentariu

Oameni buni, pe mine terenul m-a costat fix 5000 Euro (intr-adevar aveam trifazic tras deja) - este vorba de 1300 mp la tara, proiectul- de cacao, noroc ca am la firma oameni in domeniu cate l-au modificat corespunzator - vreo 800 Euro, iar autorizatia de constructie vreo 200 Euro. Nu mai socotesc studiul geo si trasul apei. Plus masuratorile cadastrale - alea cu curbe de nivel - tot vreo 200 Euro. Mie chestia cu 1000 euro imi da cu virgula.

Pana si rulota pe care o am acolo m-a costat fix 2000 Euro.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări