Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital tube tester

bmsorin

Postări Recomandate

Ok. Sunt alaturi de grup si la piese .Dar atunci ma inscriu si la uC.Nu are rost sa mai comand si eu . S-a facut vreo socoteala cu suma totala ?

Cu scuzele de rigoare a fost lansata deja comanda :( . Lista este urmatoarea:

1. Sebi 2buc.

2. eu 1buc.

3. Patefon 2buc. (una pentru Dorin)

4. feri.visky 1buc.

5. hixpp02 1buc

6. bigpriap 1buc.

Total 8buc.

Cand sosesc, va anunt sa-mi dati datele de expeditie.

PS. Am luat si 20buc. KSA1156

Link spre comentariu

Ok.Nu-i nici o problema . Mi s-au "ridicat" niste idei dupa ce am vazut cum masoara . Este vina mea ca m-am "trezit" cam tarziu .

O sa vedem cu restul de piese cum facem .

Link spre comentariu

Multumesc @gg101 pentru masuratorile tuburilor 6J4P si 6J5P.

Pana acumam reusit sa scot un model pentru 6J4P in conexiune trioda:

Posted Image

Si o suprapunere datasheet vs masuratoare:

Posted Image

Lucrez si la modelul pentru pentoda dar din cauza ca m-am calicit la prea multe tensiuni de grila programul ma trozneste cu diverse mesaje "contondente".

Iata si modelul:

.SUBCKT 6Z4P_Triode 1 2 3; A G C;
*   Extract V1.998
* Model created: 23-Mar-2015
* NOTE: LOG(x) is base e LOG or natural logarithm.
* For some Spice versions, e.g. MicroCap, this has to be changed to LN(x).
X1 1 2 3 TriodeK MU= 42.72 EX=1.724 KG1= 543.8 KP= 178.8 KVB=   0. RGI=2000
+ CCG=0.0P  CGP=0.0P CCP=0.0P  ;
.ENDS

.SUBCKT TriodeK 1 2 3; A G C
E1 7 0 VALUE=
+{V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+V(2,3)/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))}
RE1 7 0 1G
G1 1 3 VALUE={0.5*(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1}
RCP 1 3 1G   ; TO AVOID FLOATING NODES IN MU-FOLLOWER
C1 2 3 {CCG}  ; CATHODE-GRID
C2 2 1 {CGP}  ; GRID-PLATE
C3 1 3 {CCP}  ; CATHODE-PLATE
D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT
R1 2 5 {RGI}  ; FOR GRID CURRENT
.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N)
.ENDS TriodeK

Eu zic sa nu il folositi pana nu confirmam si cu o alta lampa pe acelasi aparat sau cu aceeasi lampa pe alt aparat !! Daca totusi il folositi nu uitati sa puneti capacitatile dintre electrozi.

Link spre comentariu

Chiar cu el (Extractmodel se numeste). Trebuie sa pun cateva tips&tricks ca sa ne facem viata mai usoara. Revin cu detalii.

REVENIRE:

Asadar am reusit sa scot si modelul de pentoda:

Pentru Grila 2 la 80V

Posted Image

Posted Image

Pentru Grila 2 la 100V

Posted Image

Posted Image

Pentru Grila 2 la 120V:

Posted Image

Posted Image

Pentru Grila 2 la 150V:

Posted Image

Posted Image

Si o suprapunere peste graficul din datasheet:

Posted Image

Link spre comentariu

Acum ca si notite personale am constatat ca:

- Prea multe curbe daunaza. Daca curbele de curent sunt relativ constante (tub blocat sau aproape blocat) programul arunca in tine cu o multitudine de mesaje de eroare.

- Adaugand in analiza masuratorile pentru tensiunea de grila 2 la 50 de volti a bulibasit tot modelul (iarasi, prea mult nu e bine)

- Desi in exemplele livrate la pachet in algoritmul de pentoda se foloseste si masuratoarea de trioda daca aceasta prezinta curent anodic aproape de zero programul arunca iar cu mesaje dubioase.

- Folosind modelul matematic DerkE am obtinut o caracteristica apropiata de sharp cut-off. Folosind Derk am obtinut modelul aratat mai sus.

- Potrivirea intre masuratoare si model este foarte buna.

- Potrivirea intre masuratoare si datasheet este defectuoasa. Personal cred ca lampa nu a functionat la temperatura nominala.

Iata si modelul generat:

****************************************************.SUBCKT 6z4P_Vs80_Va300 1 2 3 4 ; A G2 G1 C;*   Extract V1.998* Model created: 23-Mar-2015* NOTE: LOG(x) is base e LOG or natural logarithm.* For some Spice versions, e.g. MicroCap, this has to be changed to LN(x).X1 1 2 3 4 PenthodeD  MU= 43.5 EX=1.787 kG1= 579.7 KP= 187.4 kVB =   .0 kG2= 2155.0+ Ookg1mOokG2=.13E-02 Aokg1=.14E-07 alkg1palskg2=.13E-02 be= .22 als=  2.52 RGI=2000+ CCG1=0.0P  CCG2 = 0.0p CPG1 = 0.0p CG1G2 = 0.0p CCP=0.0P  ;.ENDS****************************************************.SUBCKT PenthodeD 1 2 3 4; A G2 G1 CRE1  7 0  1MEG   ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONSE1 7 0 VALUE=+{V(2,4)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+V(3,4)/SQRT(KVB+V(2,4)*V(2,4)))))}E2 8 0 VALUE = {Ookg1mOokG2 + Aokg1*V(1,4) - alkg1palskg2/(1 + be*V(1,4))}G1 1 4  VALUE = {0.5*(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))*V(8)}G2 2 4 VALUE = {0.5*(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG2 * (1+ als/(1+be*V(1,4)))}RCP  1 4  1G   ; FOR CONVERGENCE A  - CC1 3 4  {CCG1} ; CATHODE-GRID 1 C  - G1C4 2 4  {CCG2} ; CATHODE-GRID 2 C  - G2C5 2 3  {CG1G2} ; GRID 1 -GRID 2 G1  - G2C2 1 3  {CPG1}  ; GRID 1-PLATE G1 - AC3 1 4  {CCP} ; CATHODE-PLATE A  - CR1 3 5  {RGI} ; FOR GRID CURRENT G1 - 5D3 5 4  DX   ; FOR GRID CURRENT 5  - C.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS PenthodeD

Pana acum e foarte bine!

Link spre comentariu

Mai bine de atat, nu se poate! Intradevar asta e realitatea, faptul ca ecuatiile pentodei nu explica intrutotul curbele obtinute practic ci intr-o marja procentuala acceptabila. Acum vreo 10ani, ma chinuiam in mathlab sa suprapun curbele obtinute de ecuatii cu caractersiticile de iesire din data-sheet-uri. Cand le potrivesti bine la curenti mici nu mai ai suprapunere 100% la curenti mari cu toate modificarile parametrilor din ecuatii. Asta, bineinteles, fara a denatura zona de indoire a caracteristicilor (locul unde trece lampa din zona trioda in zona pentoda). Software isi face treaba!

Eu sunt foarte curios sa vad caracteristicile la lampile rusesti mici (pencil, rod) cat si alte lampi care sunt deficitare in data sheet (chiar si GU19, 18 si 17).

Eu ma gandesc sa introduc si o sursa reglabila pentru filament in uTracer (impreuna cu un instrument analogic). Va fi utila si la trasarea cu acuratete a caracteristicilor pentru lampile cu incalzire directa.

Ai incercat sa determini Gm si miu?

Link spre comentariu

Patefon ! Imi pare sa-ti spun dar masuratorile contin ceva erori.

In seara asta ,impreuna cu Domn'Lazaroiu, am vazut marea prostie pe care am facut-o. Calibrarea uTracer trebuie facuta ori cu voltmetru analogic ori cu osciloscop. Orice voltmetru digital ,chiar si True RMS nu arata exact tensiunile la rezolutia de 0,1 V ,asa cum cere uTracer.

Lungimea firelor de conectare intre socluri si uTracer trebuie sa fie cat mai scurte . O sa refac conexiunile intre socluri dupa cum mi-a spus Domn'Sebi , cu conductor solid si modelat ca sa fie cate unul singur de la primul pana la ultimul soclu. Mai am un pic de munca la el .

Editat de gg101
Link spre comentariu

@ sebi_c am vizualizat curbele respective pe interfata de citire. Cea mai relevanta mi-a parut Ra (dVA / dIA). Nu am realizat capturi de ecran. O sa incerc zilele-astea sa vad daca interfata lucreaza off-line cu datele din fisiere.

@gg101 am vazut ca ceva nu OK doar in momenul suprapunerii cu graficul din datasheet. Domnul Lazaroiu a avut dreptate. 

Link spre comentariu

Da , eu am remarcat de la inceput ca lampa nu se incalzea corespunzator , iar inlocuirea alimentarii cu tensiune AC a filamentului a dovedit ca Dnul Lazaroiu a avut dreptate din start !

Link spre comentariu

Si pentru cine vrea sa vada efectele functionarii in conditii de catod rece am facut si graficele pentru 6J5P:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

NOTE:

- Graficul de trioda nu l-am avut pentru suprapunere

- In graficul curentului de grila2 se vede limitarea modelului DerkE (nu are panta la curentul de grila)

- Daca doriti si modelul SPICE il pot pune (am evitat pentru a nu publica un model nefunctional in realitate)

Link spre comentariu

Azi am vrit sa vad daca cele doua modele generate, cel de trioda si cel de pentoda, sunt convergente. Astfel am facut un DC Sweep folosind modelul de pentoda legat ca trioda. Iata ce a iesit:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Par destul de aproape!

Cand am luat contact cu simularea, consideram ca e suficient sa ai modelul pentodei si daca o legi ca trioda sa nu mai fie nevoie de alt model. Din pacate, cei mai multi in domeniu, considera ca nu sunt intrutotul echivalente, adica modelul pentodei legate ca trioda si modelul triodei obtinuta astfel. Se pare ca modelul Koren nu emuleaza  perfect grila ecran. Chiar si altfel de tipuri de modele de pentode sunt considerate infidele cand este vorba de conexiunea trioda.

Atata timp cat nu am avut ocazia sa observ practic acest lucru, nu m-am pronuntat. Acum cand se pot verifica practic aceste chestiuni, am sa fac observatii directe. Am sa leg o pentoda ca trioda si o sa-i trasez caracteristicile de iesire pe care o sa le compar cu cele derivate din modelul pentodei. Atunci, daca cele doua caracteristici vor corespunde 100%, voi concluziona ca ecuatiile folosite in modelul pentodei sunt perfecte.

In orice caz, cred ca cel mai bine, e sa ne bazam pe modelul obtinut direct, cand folosim o pentoda pe post de trioda.

Mai sunt si alte limitari in cazul pentodei, unde supresorul este neglijat, fiind considerat legat la catod. Unii au analizat, chiar cu utracerul, efectul dinatron (au legat supresorul la anod). Ma gandesc ca sunt multe lucruri de facut cu scula asta, mai ales ca este extrem de utila cand e vorba de simulare.

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Static în principiu se aprinde(g2) creşte disipaţia g2 dincolo de limita admisă.Desigur dacă se aplică +10Vcc la anod şi +20Vcc-g2 nu se întâmplă nimic spectaculos.

Am văzut aici(pe forum) năzdrăvanii/pozne  g2 conectată la potenţialul de lucru şi anodica întreruptă-temporizată etc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări