Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital tube tester

bmsorin

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

In final pot sa "raportez" si eu succesul aplicatiei uTracer. Cu multumiri pentru Sebi... Am testat deja cateva tuburi si totul este ok. Urmeaza sa studiez si cateva tuburi antice... Este uimitor sa vezi cum apar grafice pe care doar le intuiai...

post-175977-0-47370200-1441382228_thumb.jpg

post-175977-0-96366900-1441382241_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am testat un GU50 cu Vs=200V. Se observa cum intra in protectie hardware cand Ia=240mA, desi software a fost dezactivata protectia la 200mA. Rezulta ca protectia la supracurent functioneaza!

post-177784-0-44742700-1451158087_thumb.jpg

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

am citit despre acest proiect si va felicit pentru realizarea de exceptie

m-ar interesa un uTracer daca ma puteti indruma catre o realizare diy (PCB, sursa procurare piese esentiale etc.).

multumesc anticipat.  

Link spre comentariu

Am testat un GU50 cu Vs=200V. Se observa cum intra in protectie hardware cand Ia=240mA, desi software a fost dezactivata protectia la 200mA. Rezulta ca protectia la supracurent functioneaza!

Pai protectia la supracurent logic este permanenta , dezactivare software probabil se face pina la limita de protectie supracurent, o treaba buna...

Prin anii 80 am vrut sa-mi construiesc un trasator de caracteristici Ua/Ia functie de -Ug si +ug2 utilizind doua surse liniar variabile (TLV) cu EL34 si EL84 cu comutare automata a -Ug la capat de cursa avind un registru de deplasare CDB495 insa intre timp a aparut mania QUAD 405, scuze pentru off-topic...

Link spre comentariu

Acum sa va spun si cateva "imbunatatiri" pe care le-am adus tracerului meu. Am montatat in aceeasi cutie si o sursa reglabila, de pe e-bay cu reglaj tensiune/curent de iesire. In loc de un traf si un redresor, am montat o sursa identica cu cea care alimenteaza utracerul cu Vout=19V. Sursa de pe e-bay este asta: http://www.ebay.com/itm/1PC-LTC3780-Automatic-lifting-pressure-Constant-voltage-step-up-down-10A-130W/172015438869?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140602152332%26meid%3D0118ec48b276452db5d0e194f467a2de%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D10%26sd%3D171709830797

Am optat pentru asta pentru a putea trasa caracteristici la lampile cu incalzire directa si nu numai. Tensiunea de iesire 0.8..30V/3A.

Cum se obtine sursa in final (cu pot de reglaj) se poate vedea aici: 

.

Tranzistoarele PNP comutatoare le-am inlocuit cu MJE5852, de curenti mari (5A) si se pare ca au tensiunea de saturatie la 250mA extrem de mica si comuta mult mai rapid (timp de ridicare si cadere f. mic). Le-am cumparat de aici http://ro.farnell.com/on-semiconductor/mje5852g/transistor-pnp-to-220ab/dp/9555889?ost=MJE5852G&selectedCategoryId=&categoryName=Toate+categoriile&categoryNameResp=Toate+categoriile .

PS: Uite ca au aparut imaginile si aici, pe pagina uTracerelor. http://dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag9.html#Sebi1

post-177784-0-14697000-1451218676_thumb.jpg

Editat de sebi_c
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In final pot sa "raportez" si eu succesul aplicatiei uTracer. Cu multumiri pentru Sebi... Am testat deja cateva tuburi si totul este ok. Urmeaza sa studiez si cateva tuburi antice... Este uimitor sa vezi cum apar grafice pe care doar le intuiai...

Care este provenienta placii cu socluri? Face parte din kit?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, 

As vrea sa ii multumesc lui Sebi_C pentru ajutor si pentru sfaturile date pentru a imi pune in functiune acest proiect. Am inceput sa masor si imperechez tuburile ce le folosesc....este super util. 

Am ramas oarecum cu proiectul nefinalizat pentru ca nu am gasit banane ptr placa cu socluri la un pret rezonabil (ce am gasit sunt peste 5 Ron perechea mama-tata). 

A gasit cineva mai ieftine? Daca da, va rog sa spuneti de unde le pot cumpara?

Multumesc. 

Editat de vlad1980
Link spre comentariu

sebi-c, te rog frumos să prezinţi modul in care se pot face determinări pentru tuburi cu alimentare directă cu tensiuni mici!

Foarte simplu! In loc sa utilizezi tensiunea de filament pe care ti-o furnizeaza uTracer-ul, alimentezi filamentele de la o tensiune continua. Depinde de tensiune, eu am alimentat si cu baterii. Cand lansezi masuratoarea, pui o tensiune mica la filament, de ex. 1V, chiar daca nu o utilizezi. Atentie, unele lampi au polaritate la filament, din care un capat e si catod! Catodul il legi la capatul minus al filamentului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări