Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital tube tester

bmsorin

Postări Recomandate

Multumesc, nimic deosebit, doar niste decuplari pe alimentare la PGA-uri si cate un condensator pe intrarile ADC (pini 2, 3, 9 si 10), a explicat Dl. Sebi de ce.

In rest, multa rabdare la calibrare.

Uite ce-am comunicat grupului:

Vreau sa mai adaug o observatie referitoare la ADC din PIC18F874 din designul uTracer.
In general, eu la toate microcontrollerele utilizate de mine, pe intrarile ADC pun un condensator de 100N, din ratiuni ce tin de specificul ADC din acestea, care in general utilizeaza un capacitor intern ce poate fi incarcat prin intermediul unui switch de pe una din intrarile analogice. Asta se intampla din cauza cerintelor unei surse analogice supuse masurarii cu rezistenta de iesire mica. Un capacitor astfel pus realizeaza dezideratul unei surse masurate cu rezistenta de iesire mica pe timp scurt, ceea ce de fapt se intampla atunci cand cheia comuta intrarea respectiva la ADC pentru un timp scurt(pana la 20uS). Eroarea, in acest caz, afecteaza bitii mai putin semnificativi, dar poate fi foarte importanta la valori peste 1K a rezistentei de iesire.

Asta poate fi citit si aci http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/31023a.pdf , la pag23-18, Design Tips, paragraf notat 2, care spune:

Often the source impedance of the analog signal is high (greater than 1k ohms) so the
current drawn from the source to charge the sample capacitor can affect accuracy. If the
input signal does not change too quickly, try putting a 0.1 μF capacitor on the analog input.
This capacitor will charge to the analog voltage being sampled and supply the instanta-
neous current needed to charge the 120 pF internal holding capacitor.

In afara de iesirea PGA113, celelate intrari analogice ar trebui sa aiba un capacitor de 100nF tras la masa. Eu chiar si atunci cand utilizez AO ce alimenteaza intrarile ADC (comutabile), in proiectele mele, pun un condensator, dupa ce inseriez iesirea cu o rezistenta de 100Ohm, tocmai pentru ca atunci cand se deschide intrarea, curentul absorbit de intrare este important, iar AO nu poate sustine un asemenea curent.

Asa ca am gasit important sa pun pe intrarile ce masoara HV (pinii, 9 si 10)  cateun capacitor de 100n si pe cele de la iesirea OPA227(semnal curentix10), dupa rezistentele de 180 (pinii 3 si 2) cate un capacitor de 33N (poate fi chiar 100N).
Situatia a devenit mult mai buna, in special la valori mai mici.
Link spre comentariu

Atentie cu setarea tensiunii filamentului!

Eu cred ca uTracer seteaza destul de bine tensiunea pe filament (poate in anumite conditii are probleme)! Eu am procedat prin comparatie cu un transformator de c.a. Asta dupa atatea observatti de la unii, sau altii si dupa ce am pus 8.5V la un EF86 si l-am lasat fara filament.

Asa ca, uite diferenta la un 6P3S, alimentat de la uTracer si de la un traf. Tensiunea in ambele cazuri, 6.77V(atat genera traful). Cu x-uri transformatorul, cu cerculete filament de la uTracer.

post-177784-0-14008500-1433843669_thumb.gif

Link spre comentariu

Doleanţa mea ar fi să văd dacă aveţi timp acelaşi lucru(6P3S) când Vg2=250V şi Vg2=300V cu Vg1 cât mai apropiat de 0V.

Sunt interesat să văd diagrama μ-tracer vârful de curent anodic asigurat de 6P3S fără curent gc(în special când Vg2=300V).

În urma unei asemenea determinări(μ-tracer)se poate stabili sarcina optimă anod-anod în raport cu puterea maximă utilă în sarcină pentru o configuatie PP-6P3S(AB fără comanda în curent gc)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Doleanţa mea ar fi să văd dacă aveţi timp acelaşi lucru(6P3S) când Vg2=250V şi Vg2=300V cu Vg1 cât mai apropiat de 0V.

Sunt interesat să văd diagrama μ-tracer vârful de curent anodic asigurat de 6P3S fără curent gc(în special când Vg2=300V).

În urma unei asemenea determinări(μ-tracer)se poate stabili sarcina optimă anod-anod în raport cu puterea maximă utilă în sarcină pentru o configuatie PP-6P3S(AB fără comanda în curent gc)

Vg, -0.05 este de fapt -70mV. Cred ca la acest Vg, dincolo de hiperbola de putere admisa, lampa are un comportament anormal, chiar daca uTracerul e la limita, pentru ca protectia hardware se activeaza peste 250mA.

PS. Amuitat sa mentionez ca lampa este din 1960 si este alimentata la filament de la un traf, in c.a. cu Uf=6.77V.

post-177784-0-50949700-1433870243_thumb.gif

post-177784-0-72319200-1433870260_thumb.gif

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Problema aberatiilor cu filamentul am testat-o si eu. Pentru 6p3s-e e ok, aceleasi curbe cu alimentator extern sau cel intern al u-tracer-ului.

Surpriza apare la o lampa mai mica, cu un curent de filament mai mic. Incercati cu 6n3p !

Asta e 6p3s-e cu 6.12v externi:

Posted Image

- asta e cu alimentarea interna:

Posted Image

- la 6n3p cu alimentarea externa graficul arata asa:

Posted Image

- la alimentarea filamentului din uTracer obtin:

Posted Image

- asta era ieri, cu placa cu soclurile langa cea a montajului principal, iar azi când am cocotat-o peste aberatii si mai mari.

Link spre comentariu

Am cautat prin debara si am gasit singurul 6P3S pe care-l am. Nu este noua dar observ ca inca este "harnica" .

Mai intai am masurat cat mai poate tubul confirm specificatiilor Clasa A pt 6L6GC (nu am gasit date despre 6P3S la Frank's tube), Ua=250V,Ug2=250V,Ug1=-14 V de unde ar trebuie sa se obtina I(a) = 72 mA .

Posted Image

Carateristici pt Ug2=250V

Posted Image

Caracteristici pt Ug2=300 V . uTracer-ul din "dotare" nu masoara mai mult de 200 mA .

Posted Image

Editat de gg101
Link spre comentariu

..........

Posted Image

- asta era ieri, cu placa cu soclurile langa cea a montajului principal, iar azi când am cocotat-o peste aberatii si mai mari.

Incearca sa faci o pereche de borne dedicata filementelor care sa includa o bobina de cateva spire pe un miez de ferita.

Link spre comentariu

Vg, -0.05 este de fapt -70mV. Cred ca la acest Vg, dincolo de hiperbola de putere admisa, lampa are un comportament anormal, chiar daca uTracerul e la limita, pentru ca protectia hardware se activeaza peste 250mA.

PS. Amuitat sa mentionez ca lampa este din 1960 si este alimentata la filament de la un traf, in c.a. cu Uf=6.77V.

Da ,clar se poate miza dinamic pe Va_min 70V-80V cu 225mA(vg2 300V).Tubul 6p3s fabricat 1960 se prezintă grozav (ca nou).

AB-6P3S fără atac în curent gc Va/Vg2 300V/300V Pu 25W sau Pu 37W Va/Vg2 400V/300V.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa cum apare pentru curba Vg=-0,05V(Vs=250V) se suprapune relativ cu situatia din pdf pentru Vg=+5V(Vs=250V).

"Anormalitatea" dată/prezentată(6P3S/1964) fiind de dorit.

Personal nu sunt deranjat de o aşa anormalitae găsită pentru mai multe tuburi finale 6p3s fabricate în 1964.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara,

Dat fiind faptul ca nu prea am avut timp destul in ultima perioada sa ma ocup cu utracer, sper ca cat de curand sa reusesc sa  termin si eu.

Deja m-am apucat si am reusit sa termin partea cu sursa de 5v si interfata usb-serial, pana acum toate bune si frumoase... merg mai departe conform instructiunilor primite de la dl . Sebi, tinand cont si de cele discutate in forum.  Multumiri inca o data tuturor !

Link spre comentariu

Buna tuturor,

Mai revin cu informatii depre utracer, am reusit asamblarea in totalitate, acum urmeaza calibrarea...probleme n-am avut, numai una singura: interfata usb-serial nu este recunoscuta de calculator, am incercat cu alimentare de pe usb , cu alimentarea de pe placa utracer, fara succes. Apare in device manager cu vid_0000 si pid_0000, cred ca eepromul este busit, am incercat sa-l rescriu cu mprog de la ftdi - fara succes. Urmeaza sa-l schimb cu altul, pana atunci incercarile l-am facut cu un usb-serial cu controler de la Prolific, care imi mai face cateva fite, dar daca reuseste sa se conecteze cu utracer cel putin functioneaza.

Instructiunile dl. Sebi si cel de pe site-ul original au fost de mare folos !

Deocamdata atat...

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor, eu am montat mufa usb conform pozei primite in mail, adica cu lipiturile pe partea unde este ci ftdi, si din cate am vazut cred ca este bine, daca nu va rog sa ma corectati.Merci.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor, eu am montat mufa usb conform pozei primite in mail, adica cu lipiturile pe partea unde este ci ftdi, si din cate am vazut cred ca este bine, daca nu va rog sa ma corectati.Merci.

Soclurile sunt pe dos si USB pe partea inscriptionata! Eu nu am avut nici o problema cu USB FT232, dar niciodata, asa ca nu stiu ce sfaturi sa-ti dau. O singura data am gresit sa estimez nivele (negat ori nu) si am modificat cu programul lor polaritatea la o interfata cu TS2000-ul meu. In rest daca se planteaza cum trebuie componentele, trebuie sa mearga din prima. Alimentarea USB se face din computer! Prima operatiune se face numai cu placa cu socluri, conectand USB la computer si sa observi ca-ti pune un COM in lista (computerul cauta driver, etc., ar trebui sa ai si internet)! Ai montat si SMD-shoc (e mic, mic, marcat BED)? Altfel n-ai alimentare. Ledurile blink-ane?

PS: Lanseaza de pe http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm de la Windows, setup executable ! Dupa asta, conecteaza placa la computer! Daca n-ai legatura, nu poti sa umbli in FTDI (eeprom, nivele, consum, etc.).

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări