Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital tube tester

bmsorin

Postări Recomandate

Am reusit asamblarea. A trebuit sa refac legaturile la CON1... Am ales sa lucrez pe USB mutand JP2... Am reusit comanda filamentului. Nu imi este clar de ce imi cere in tabel valoare efectiva iar la tub ajunge x V la frecventa de circa 19 kHz.

Desi se aprinde ledul rosu totus nu masor tensiune anodica nici fata de catod si nici fata de filamente. Ma ajuta cineva?

P.S. Folosesc o sursa universala de laptop care are si pozitia de 19.5V la 4-5 A!

post-175977-0-68670400-1432918138_thumb.jpg

post-175977-0-93823700-1432918161_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dl. Feri, filamentul e alimentat in impulsuri. Modificand factorul de umplere al acestora se obtine valoarea RMS necesara. Puteti alimenta si extern filamentul.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Multumesc pentru info.... Neintelegerea mea este datorita faptului ca, daca mi se cere 6.3 V efectiv in interfata program, iar eu punand un bec de scala de 6.3 V pe borna de filament acesta deabia se inroseste....?! Am inteles principiul!

De ce nu s-a facut sistemul cu un simplu generator de curent constant comandat in tensiune tot digital ?!

Cu tensiunea anodica m-am dumirit, in sensul ca si acesta este in impulsuri si nu se poate masura la borne...

Link spre comentariu

Cu tensiunea anodica m-am dumirit, in sensul ca si acesta este in impulsuri si nu se poate masura la borne...

se poate Dl. Feri, se da si in manualul lui cum se verifica/calibreaza tensiunea pentru anodica si grila ecran. are un delay in interfata, dati acolo 10 secunde, si masurati linistit.

Link spre comentariu

Chestia cu calibrarea este clara. Am crezut ca pot masura tensiunea pe anod si g2... Drept pentru care am montat un bec cu neon la anod si am facut un test. Am observat ca neonul se aprinde din ce in ce mai tare dar in impulsuri de scurta durata deci nemasurabil de afara...

Dupa ce voi monta ceva socluri (nu am momentan pentru circuit imprimat) voi incepe si testarile cu tuburi.

In orice caz este destul de anevoios pana ce "monstrul" se sincronizeaza cu softul... este foarte neplacut faptul ca trebuie sa deconectez mufa de serial de pe placa de baza. Apoi ordinea in care se conecteza sursa, USB etc. Inca nu m-am prins exact de ordinea respectiva...

Dar nu ne lasam...

P.S. In comparatie, un catometru home-made functional  din anii 60 cu piese istorice...

post-175977-0-52796800-1433006117_thumb.jpg

post-175977-0-15030700-1433006146_thumb.jpg

post-175977-0-43743900-1433006161_thumb.jpg

post-175977-0-44331700-1433006264_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dl. Feri, catometrul ala analog sa stiti ca e foarte folositor. Si eu am un Neuberger RP270, l-au facut nemtii intr-o valiza exact ca aia de armata, si pot sa spun ca e excelent pt o prima verificare a starii unui tub. Daca e lesinat si nu mai are emisie sau scurt intre electrozi nu are rost sa-l mai testezi pe digital. In plus, nici nu ma gandesc ce se intampla cu testerele astea noi cand bagi in soclu un tub care descarca intre electrozi. Cred ca pe langa sursele de anodica  ar putea crapa si procesorul. 

Link spre comentariu

....In plus, nici nu ma gandesc ce se intampla cu testerele astea noi cand bagi in soclu un tub care descarca intre electrozi. Cred ca pe langa sursele de anodica  ar putea crapa si procesorul. 

I-mi permit sa nu fiu de acord. Chiar daca are scurt intre electrozi, pe perioada de 1ms cat sunt 'deschise' tensiunile anodica sigrila ecran, nu are timp sa distruga chiar asa de multe, cel mult tranzistorul comutator/serie. Plus ca exista niste protectii pentru astfel de situatii.

[*]Anode and Screen voltage sources.

[*]2 to 400 V, resolution 0.4 V

[*]measurement pulse 1 ms.

[*]nominal output current 200 mA.

[*]maximum output power 60 W

[*]hardware current limit 250 mA.

[*]programmable compliance: 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mA, response time 20 us.

[*]short circuit proof.

[*]linear / logarithmic sweep

Editat de bmsorin
Link spre comentariu

Sorin, cunosc schemele de la µTracer si protectiile aferente. Ronald a implementat tot ce se putea in partea de protectii, incepand de la sunturi si pana la izolarea prin optocuploare a procesorului. Ideea  ca trebuie avut grija cu tuburile care descarca intre electrozi e valabila pt orice montaj care foloseste siliciu,din cate stiu eu singurele care supravietuiesc la over_flash_uri sunt tot ...tuburile. Iar cele mai expuse la descarcari de scurta durata sunt memoriile si procesoarele. Nu trebuie neaparat sa se puna in scurt, e de ajuns sa se stearga o singura locatie de memorie si o iau razna. 

Pt asta am zis ca pastrez catometrul ala analog, in ideea de a-mi proteja testerul digital si de a nu introduce in soclul de masura tuburi cu probleme. Pe de alta parte stii cum e, cand e sa se intample ceva rau, egal ce ai face, nu poti sa te pui cu hazardul.

App de tuburi si descarcarile care apar intre electrozi. Acum cativa ani am avut sansa sa lucrez cu tuburi cinescop si sa vad real care sunt problemele tuburilor si cum se pot remedia. Descarcarile astea care apar intre electrozi, daca tubul nu a fost lovit si nu sunt alterate pozitiile geometrice ale electrozilor, pot sa apara de la corpurile straine aflate in interior care se interpun intre acestia. Prin corpuri straine a se intelege in general particule de oxizi desprinse de pe suprafata catodului si care datorita manipularii tuburilor ajung intre electrozi, dar uneori si molecule de aer infiltrate pe langa pinii bazei.Chestia asta se poate intampla inclusiv la tuburi noi daca in procesul de fabricatie  nu sunt arse in totalitate aceste particule. Noi le ardeam  la cinescoape cu un generator de inalta tensiune (150KV pana la 300KV) dupa ce intreg sistemul de emisie era incalzit la 700°C prin inductie pt activare si racit natural la temperatura ambianta. Astea sunt valabile si la lampile noastre, spun asta deoarece cunosc cativa tipi care au construit lampi ''hand made'' si au destula experienta in asta. Nu dau nume ca sa nu se interpreteze altceva, ce pot insa sa spun e ca prima data cand vezi real un atelier unde se produc tuburi sau se restaureaza tuburi rare gen ''liebenröhre'' ...ramai fara cuvinte. Incepand de la masina unde se prelucreaza balonul de sticla, pompele de vacuum, generatoarele de inductie si inalta tensiune si pana la cuptor, totul este interesant, ca sa nu mai zic de standul de proba si masurare a caracteristicilor.

Link spre comentariu

Incep sa am probleme... Am terminat calibrarea si este OK! Precizia este remarcabila... Am intregit schema cu o placuta cu filtru, siguranta, zenerul de 24V si cu un intrerupator...

Ceea ce nu pot sa inteleg este ca din start nu mi se produc treptele de negativare!!! Daca deconectez grila tubului de restul schemei atunci se pot vedea treptele alese. Daca se conecteaza la tensiunea negativa grila , nu! Se fixeaza o tensiune de circa -2.5 V constanta si cu asta basta!

Din aceasta cauza nu pot sa fac simulari. De fapt pot sa fac doar simulacre, adica o singura linie orizontala indiferent de cate tensiuni de grila aleg!

Care sa fie problema?

post-175977-0-84358300-1433171332_thumb.jpg

post-175977-0-42416800-1433171350_thumb.jpg

post-175977-0-08227500-1433171374_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai facut un test. Cei -40.2 V scad la 27...V atunci cand scad sub 36.7 kOhm... intre grila 1 si katod! De ce dispare tensiunea cand pun g1 de la tub... adica nu dispare ci ramana fixa undva la -2.xxx V! Din doua tuburi testate ambele sa sa fie defacte?

Link spre comentariu

Am mai facut un test. Cei -40.2 V scad la 27...V atunci cand scad sub 36.7 kOhm... intre grila 1 si katod! De ce dispare tensiunea cand pun g1 de la tub... adica nu dispare ci ramana fixa undva la -2.xxx V! Din doua tuburi testate ambele sa sa fie defacte?

Probabil  tensiunea initiala favorizeaza un curent de grila iar sursa de negativare nu poate sustine treptele  de tensiune si se blocheaza

Link spre comentariu

La mine, cu 56K pe grila-catod, nu observ o modificare majora, probabil 1..2mV! Autorul spune pe blogul sau ca grila de comanda in cazul tensiunilor negative, poate absorbi curenti (de ex circa 470uA pt EL34, constatare Ronald) cand tensiunea anodica se incrementeaza de la 2..40(poate 50V) pentru pentode (grila ecran e alimentata la tensiune mare!). De fapt e vorba de portiunea asa zis trioda (cand curentul anodic creste de la zero pana la val relativ constanta la un Vg dat), cand grila chiar absoarbe curent.

In fapt, chiar am observat ca comutatorul de pe tensiunea anodica are "turn off" delay mare in acest caz.

Dupa observatiile mele, Vg la uTracer poate furniza pana la 800uA, ceea ce-i suficiente pentru a verifica lampi in domeniul fara curenti de grila (Vg negativ). Am verificat 6P3 si EL34 si consider rezultatele concludente. La EL34, poate ar fi fost necesara furnizarea unui curent anodic, mai mare, dar si asa rezultatele sunt bune pentru a imperechea lampi si a genera modele.

Pana la urma m-am obisnuit si cu modul in care se obtine tensiunea de filament, mai ales ca rezultatele sunt comparabile cu data sheet-uri cunoscute. Pentru o mai buna acuratete (desi eu nu stiu cat poate imbunatati trasarea) se pot realiza si surse suplimentare pentru tensiunea de filament, dar pentru lampile cu incalzire directa este obligatoriu!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Felicitari! Cum ai rezolvat... zgomotul? Eu sunt inca in faza de a identifica de ce nu vrea sa mearga... Dar se va rezolva in curand sper...

Link spre comentariu

Multumesc, nimic deosebit, doar niste decuplari pe alimentare la PGA-uri si cate un condensator pe intrarile ADC (pini 2, 3, 9 si 10), a explicat Dl. Sebi de ce.

In rest, multa rabdare la calibrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări