victordascalescu54 Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 Da se pare ca e complicat de pus ambele kituri in tandem, in plus am primit raspuns de la francez, care spune ca 6c336 (tubul meu preferat) nu prea poate fi masurat cu aceste montaje (tensiunea de negativare e la max -50v iar 6c33c necesita -100V) Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 (editat) Am supus testului un 6P1P, tub folosit si de militari. Mie mi-a placut cum arata caracteristicile pentoda si cele trioda. Pe graficul cu configuratia trioda se observa un mesaj de eroare, ceea ce indica limitele uTracerului, adica in ultimul punct de masura s-au depasit 200mA. De aici si limitele sale, respectiv Uanod maxim, 400V, Ianod maxim, 200mA, Vg minim, -50V. Editat Mai 7, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
bmsorin Postat Mai 7, 2015 Autor Partajează Postat Mai 7, 2015 Eu banuiesc ca intra protectia la curent mai devreme in functiune, oricum ar trebuii sa trecem peste 200mA. Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 (editat) Eu banuiesc ca intra protectia la curent mai devreme in functiune, oricum ar trebuii sa trecem peste 200mA. Intra in protectie exact cand trebuie! Daca te uiti la trasa cu Vg=-0.05 (nu accepta zero, asa ca pun o valoare aproape de zero), tracerul scaneaza in ordine, incrementand tensiunea anodica. Cand intalnaste prima valoare pe acest Vg, iese cu eroare. In acest caz e inca bine pt ca mai avea unul sau doua puncte si ajungea la 380V, adica la final de test. Dar cand se intampla la mijlocul testelor, aborteaza si te lasa cu caracteristicile neterminate. Eu as fi continuat si pentru celelalte puncte care au un curent mai mic de 200mA, pentru ca oricum acestea sunt in afara zonei de interes (depasire putere disipata). Din aceasta cauza am pus si Vmax pe anod 380V! PS: Sa pun si o poza a uTracerului meu! Editat Mai 7, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 Felicitari! Arata compact (cand va fi suprapusa si a doua placa). La ce pret a ajuns in final uTracerul facut de voi? Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 (editat) Felicitari! Arata compact (cand va fi suprapusa si a doua placa). La ce pret a ajuns in final uTracerul facut de voi? Mersi ca ne-ai felicitat! Pretul e asa de mic ca va face misto de noi Der doktor, asa ca n-o sa-l spun! La acest pret mai trebuie adaugata si o munca pe care fiecare participant o va depune sa obtina ceva care sa fie cu adevarat folositor. Acest microdispozitiv nu e pentru testat daca tuburile au probleme gen scurtcircuite sau alte defecte grosolane. E un tracer, care generaza caracteristicile lampilor cu o aproximatie destul de buna (oare ce-i exact?). Mai mult, poti obtine un model pentru simulare destul de bun, oricum mai real decat dupa niste caracteristici desenate. Cunoscatorii vor sti sa medieze aceste modele pentru mai multe lampi de acelasi fel. PS. BmSorin, punctul unde tracer-ul va masura mai mult de 200mA nu-l va plota! Din cauza asta se observa ca ultimul punct este cu Ia<200mA. Editat Mai 7, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 (editat) Am mai facut cateva teste si am gasit destule lampi chiar inacceptabile! Mi-e rusine sa va spun ca le-am cumparat de la Bazar si ca aceiea sunt felicitati intens! Printre altele, am testat un 6S19, o trioda interesanta si un EF80(nou) care functioneaza ireprosabil! La trioda, erorile arata ca sunt puncte care ies din harta (neinteresante de altfel, Ia>200mA) Editat Mai 7, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Pretul e asa de mic ca va face misto de noi Der doktor, asa ca n-o sa-l spun! La acest pret mai trebuie adaugata si o munca pe care fiecare participant o va depune sa obtina ceva care sa fie cu adevarat folositor. Acest microdispozitiv nu e pentru testat daca tuburile au probleme gen scurtcircuite sau alte defecte grosolane. E un tracer, care generaza caracteristicile lampilor cu o aproximatie destul de buna (oare ce-i exact?). Mai mult, poti obtine un model pentru simulare destul de bun, oricum mai real decat dupa niste caracteristici desenate. Cunoscatorii vor sti sa medieze aceste modele pentru mai multe lampi de acelasi fel. Dl.Sebi,puteti face public pretul final al kitului fara nici o problema. Nu prea fac misto din fire si mai ales cand e vorba de multa munca, stiu asta din experienta proprie. Sincer m-as bucura daca ati reusit sa realizati o varianta mai ieftina decat originalul si nu ma oftic pt cat am investit in kitul meu, a fost alegerea mea si mi-o asum. Ati scris ''poti obtine un model pentru simulare destul de bun,oricum mai real decat dupa niste caracteristici desenate''. Personal sunt de aceeasi parere, graficele alea din datasheet sunt doar informative,sunt tolerante de +/- 10%. Pt un PP de exemplu,unde ideal ar fi ca tuburile finale sa fie ''matched'' adica imperecheate, daca se folosesc doua finale (egal ca sunt noi sau folosite) una cu + 10% iar cealalalta cu -10% tolerante fata de datele de catalog,nici nu ma gandesc ce iese. Pentru mine asta a fost motivul pt care am cumparat kitul ala si exact cum ati zis pt a lucra cu caracteristicile reale ale tubului si nu '' vise'' din foaia de catalog. Am mai scris pe undeva ca acelasi lucru se intampla cu condensatorii si celelalte componente pasive din circuit. Bine ar fi daca fiecare piesa ar fi masurata,chiar daca e noua,pt ca exista tolerante mari care in final se regasesc in nivelul de distorsiuni de la iesire. Chiar daca aparent un amplificator suna bine la ureche asta nu inseamna ca este reglat perfect. App de asta,eu nu ascult nimic inainte,doar dupa ce am facut analiza spectrala, de THD si IMD . Abia cand aparatele de masura imi arata ca este maximul ce se poate obtine din amplificatorul ala trec la testele pe diferite boxe. Din experienta va spun ca toti clientii mei au ramas putin perplex cand si-au luat aparatele de la reparatie/restaurare. Unii chiar mi-au zis '' domne,nici nou nu a functionat asa'' si raspunsul e foarte simplu, in productia de serie nu sta nimeni sa bibileasca toate reglajele si sa faca mii de masuratori,chiar daca e vorba de High-End sau serie limitata la 50 buc. In legatura cu testerele astea de tuburi,egal ca e µTracer sau RoeTest,ambele masoara cam in acelasi fel. Fiecare alege in functie de preferinte si app de asta pot sa spun ca e la fel ca la masini, eu unul prefer Mustangul GT si Lancia, Porsche nu ma atrage cu nimic iar pt Ferrari ar trebui sa_mi vand toate aparatele de masura.Dintre masinile de serie nemtesti doar Audi o gasesc interesanta (de la A6 in sus),BMW si Mercedes nu ma atrag deloc. La fel puteam sa zic si despre femei, nu toti gasesc interesante brunetele,fiecare are un model in ...minte,in realitate ...cu totul altceva, exact ca la ..lampi,una e foaia de catalog si simularea dupa ea si alta realitatea. Deoarece in ultimul timp studiez clasa A2,pot sa spun ca o sa fiu nevoit sa modific un pic RoeTest,mai exact trebuie sa modific modulul care genereaza tensiunea de grila 1 , din constructie este prevazut cu un reglaj intre 0 si -51V,iar eu am nevoie si de domeniul 0 +200V capabil de un curent de cca 300mA pt ridicarea caracteristicilor in clasa A2. Partea hardware nu e o problema deosebita iar pt soft o sa fiu nevoit sa apelez la Herr Weigl , kitul fiind sub copyright. Pana atunci insa mai am de lucru la carcasa si astept ultima serie de piese,apoi o sa incep testele. In concluzie,nimic nu e perfect, fiecare aparat are nevoie de upgrade pt a acoperi necesitatile fiecaruia. Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Der doktor, a fost o glumitza! De la inceput am convenit cu membrii grupului ca nu vom discuta cat a costat, pentru ca nu e un bussines. In viata, nu se masoara in bani chiar totul! Sunt si alte valori, iar in cazul de fata, placerea de a construi un lucru folositor hobyului a fost valoarea esential Daca cineva vrea sa masoare cat a costat, sa i-a valoarea pieselor de la distribuitori si sa le insumeze. Eu nu am luat nimic pentru contributia mea la proiect! Utilizand acest dispozitiv am observat care sunt asteptarile si ce-ar mai trebui pentru a imbunatati hardware si firmware. In primul rand, tensiunea de grila ar trebui sa fie mai mare, pana chiar la -80V, marit curentul si tensiunea pentru anod. Acest lucru a fost imbunatatit pe structura actuala de autorul uTmax, care a reusit cu mici modificari sa ajunga cu tensiunea de grila la -60V si curentul anodic la 400mA. Pentru completare, pt a evita defectarea tracerului, ar fi un test preliminar pentru depistarea scurtcircuitelor dintre electrozi si intreruperea filamentului. Unii utilizatori au distrus dispozitivul tocmai din aceste motive cu toatte ca sunt destule protectii pentru a preintampina asta. Bineinteles, asta presupune un proiect mai complex care-l va face mai scump. De Link spre comentariu
Patefon Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Ca o completare ar mai fi de spus ca se pot masura si triode cu grila la valori pozitive folosind comanda de Grila2 pentru acest lucru. Partial ne putem juca si in clasa A2. Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 (editat) Am verificat mai multe 6P15P, noi in cutii! Foarte interesant e ca atunci cand se depaseste puterea disipata, curbele o iau razna. uTracerul verifica puncte si in zona unde se depaseste puterea disipat, fiind un test nedistructibil (puls de test de 1.2mS). Acest lucru nu se intampla la 6P1P, dintr-un post anterior, dar e vizibil si la un 6P14P-uzat si chiar la un EL84-uzat, dar nu asa vizibil ca la unele 6P15P. Editat Mai 8, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
RockDok Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 (editat) Se mentine anodica si se incrementeaza la valoarea de masura sau se aplica doar la masura si imediat se trimite un puls pe grila la valoarea prestabilita? Editat Mai 8, 2015 de RockDok Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Ca o completare ar mai fi de spus ca se pot masura si triode cu grila la valori pozitive folosind comanda de Grila2 pentru acest lucru. Partial ne putem juca si in clasa A2. Pentru clasa A2 este necesar un curent de grila de aproximativ 40mA in cazul tuburilor "grele" Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 1J24B, microlampa cu incalzire directa in conexiune trioda! Model LTspice si caracteristici de iesire. * library format: LTSpice***************************************************** Triode model parameters created with uTmax www.bmamps.com.SUBCKT 1J24B 1 2 3 ; P G C (Triode) ; TRIODE SECTION X1 1 2 3 Triode MU=31.25 EX=2.02 KG1=2207.3 KP=42.46 KVB=1.34 VCT=0 RGI=2000 CCG=0p CGP=0p CCP=0p ;.ENDS 1J24B***************************************************** Triode model © Norman Koren, used with permission.SUBCKT Triode 1 2 3; A G1 CE1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(V(2,3)+VCT)/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))}RE1 7 0 1GG1 1 3 VALUE={0.5*(PWR(V(7,0),EX)+PWRS(V(7,0),EX))/KG1}RCP 1 3 1G ; TO AVOID FLOATING NODES IN MU-FOLLOWERC1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRIDC2 2 1 {CGP} ; GRID=PLATEC3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATED3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENTR1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS Triode Link spre comentariu
feri.visky Postat Mai 24, 2015 Partajează Postat Mai 24, 2015 In cadrul unei intalniri surpriza la Pecica, m-am intalnit cu Sebi. Am primit testerul. Arata bine si ...complex! Am cateva intrebari: 1. De unde descarc versiunea v3.12.1 (nu am gasit decat v3.11)? 2. Exista o schema actualizata pentru hardwerul actual? 3. Care este rolul jumperilor? 4. Doar un tranzistor este fixat cu surub, celelalte doua nu; trebuie sa fie fixate la fel? 5. Trebuie tinut cont de polaritatea firelor de alimentare la filament cand interconectez cele doua placi (Heat1,2)? 6. De la placa cu socluri de la P14 "vin" trei fire care se termina cu o fisa, trebuie conectat la P3 de pe placa de baza? 7. La borna de alimentare este cuplat un Zenner de BZX 85 C 24 (de 24 Volt). Trebuie lasat acolo? Scuzati pentru intrebari daca raspunsurile sunt evidente si eu nu m-am prins... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum