Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital tube tester

bmsorin

Postări Recomandate

Salut,

Nu "se merita" fiindca este gresit folosit "se"-ul din fata.

Ca si tester pentru lampite decizia achizitiei unui astfel de dispozitiv e legata in primul rand de ce vrei sa faci cu el. Daca vrei sa-l folosesti la modul comercial (adica sa testezi o lampa inainte sa o schimbi intr-un aparat, sau sa te apuci sa imperechezi lampi pentru a le vinde) e OK.

Daca vrei sa inveti despre lampi si ce poti face cu ele eu recomand acest tester: http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag14.html care pe langa parametrii principali scoate ceva mai mult. Poti determina caracteristica lampilor respective. Poti obtine modele de simulare. Iar aici este castigul. Poti obtine clasicul model de trioda, poti obtine model de tetroda (inclusiv cu "kick"-ul aferent), poti obtine model de pentoda cu influenta grilei secunde si chiar model de pentoda pentru atac pe grila secunda. Heptodele sunt bonusuri.

Am vorbit deja cu un (ex) coleg de forum pentru a purcede, candva, la toamna la constructia unui exemplar. Abia astept sa modelez un atac in grila 2 pentru un GU50.

Link spre comentariu

Salut,

Nu "se merita" fiindca este gresit folosit "se"-ul din fata.

Ca si tester pentru lampite decizia achizitiei unui astfel de dispozitiv e legata in primul rand de ce vrei sa faci cu el. Daca vrei sa-l folosesti la modul comercial (adica sa testezi o lampa inainte sa o schimbi intr-un aparat, sau sa te apuci sa imperechezi lampi pentru a le vinde) e OK.

Daca vrei sa inveti despre lampi si ce poti face cu ele eu recomand acest tester: http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag14.html care pe langa parametrii principali scoate ceva mai mult. Poti determina caracteristica lampilor respective. Poti obtine modele de simulare. Iar aici este castigul. Poti obtine clasicul model de trioda, poti obtine model de tetroda (inclusiv cu "kick"-ul aferent), poti obtine model de pentoda cu influenta grilei secunde si chiar model de pentoda pentru atac pe grila secunda. Heptodele sunt bonusuri.

Am vorbit deja cu un (ex) coleg de forum pentru a purcede, candva, la toamna la constructia unui exemplar. Abia astept sa modelez un atac in grila 2 pentru un GU50.

Am citit thread-ul http://www.diyaudio....mod-thread.html si mi se pare foarte interesant la banii lui. Mai mult, vad ca cineva l-a combinat cu un tracer (nu am gasit sursa) si deja se poate face o combinatie destul de puternica pentru explorarea lampilor. Chiar si numai asa cum este, adica numai placa aia cu afisaj, pare ceva mai bun ca un catometru si la 85Euro, e convenabil, daca ne mai uitam si pe la Bazar.

La link-ul tau n-am vazut ce hardware foloseste! Mi se pare destul de interesanta aplicatia, desi uneori este prea mult pentru o simulare. Poate ca maniera asta este buna pentru mania audiofila, unde se masoara totul si se poate simula o scula destul de exact pentru un exemplar unicat.

Ingineria, in general, cauta indepliniea unui deziderat folosind componente care au dispersie (nu-s ideale) la care se adauga dramul ala de inteligenta de a gasi calea corecta. Iti dai seama ce-ar fi daca pentru a realiza o scula s-ar masura fiecare componenta. De regula se cauta ca utilizand cateva componente, pasive de regula, de precizie sa imprime caracterul de functionare corecta al intregii scule, chiar daca restul componetelor au dispersie (uneori chiar mare).

Am mai vazut tendinta asta de a realiza atacul pe grila ecran la mai multi electronisti. Eu o gasesc putin deplasata, pentru ca inginerii au optimizat functionarea grilei ecran pentru inlaturarea efectelor emisiei secundare, nu pentru comanda. Asa ca mi se pare energie cheltuita in zadar, pentru ca pana la urma rezultatele nu vor fi pe masura investitiei (din pacate efectul este predictibil).

Link spre comentariu

Atacul pe G2 este doar posibil, practic l-am incercat pe EL84, GU50, PL36, EL34 si 6P1P iar masuratorile arata un comportament mediocru ,insa spor la lucru pentru amatorii de asa ceva...

Link spre comentariu

sebi_c asta este tracer-ul:

http://www.ebay.co.uk/itm/MODULE-LAMPEMETRE-ANALYSEUR-VACUUM-TUBE-ANALYZER-/260925997053?pt=FR_Image_son_Autres&hash=item3cc066bffd

cred ca este facut cu ceva timp in urma pentru ca foloseste port serial 

Posted Image

dar mai sunt inca convertoare USB - serial (pentru cei care au laptopuri). 

Ce gasesc ca este jenant  este costul destul de mare al transportului. Dar daca se face un group buy se iese bine (2,65 euro pentru fiecare item adaugat si cred ca combina transportul si cu tube tester-ul). 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Am citit thread-ul http://www.diyaudio....mod-thread.html si mi se pare foarte interesant la banii lui. Mai mult, vad ca cineva l-a combinat cu un tracer (nu am gasit sursa) si deja se poate face o combinatie destul de puternica pentru explorarea lampilor. Chiar si numai asa cum este, adica numai placa aia cu afisaj, pare ceva mai bun ca un catometru si la 85Euro, e convenabil, daca ne mai uitam si pe la Bazar.

....

Tracerul l-am folosit pentru a capta un model de trioda si functioneaza chiar foarte bine. L-am incercat si pentru pentoda dar nu am avut minimul de 4 caracteristici, 3 la tensiuni de grila diferite + legarea ca trioda. Si asa a iesit destul de bine pentru o caracteristica de pentoda 6J1P combinata cu o caracteristica de pentoda 6AU6 legata ca trioda. Intre timp am reusit sa fac rost de un datasheet cu 4 caracteristici (Pentoda la 150, 100 si 50V plus caracteristica de trioda) si lucrez la "captarea" in fisiere a caracteristicilor.

Softul e liber la download. Cica e un miutracer fizic si in Romania: http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3.html ... interesant.

Link spre comentariu

Hai sa facem un grup buy! Eu nu am cumparat de pe e-bay decat prin intermediari, adica amici! Sa-l facem pe USB e o chestiune simpla, folosind un FT232R. Eu mi-am facut toate acareturile radioamatoricesti pentru CAT si nu numai, pe USB (cred ca am ajuns la com22).

Dar combinat si cu masuratorul in discutie, chiar mi se pare o scula tare! N-am reusit sa fac rost de un catometru pana acum. Probabil ca nici nu gasesc util sa arunc bani daca nu-mi aduce ceva nou (sau is putin zgarcit!).

Altfel, daca ai tracer-ul si impreuna cu programelul Java pentru modele, imediat poti sa-ti faci un model customizat. Asta pentru cei pretentiosi!

Cat despre serial, as face un cablaj cu conector de USB si un FT232R in mai multe bucati, sa ti-l pui direct cu conectorul in afara.

Frumos proiectul: http://www.dos4ever....3/uTracer3.html

Link spre comentariu

sebi_c asta este tracer-ul:

http://www.ebay.co.uk/itm/MODULE-LAMPEMETRE-ANALYSEUR-VACUUM-TUBE-ANALYZER-/260925997053?pt=FR_Image_son_Autres&hash=item3cc066bffd

cred ca este facut cu ceva timp in urma pentru ca foloseste port serial 

Posted Image

dar mai sunt inca convertoare USB - serial (pentru cei care au laptopuri). 

Ce gasesc ca este jenant  este costul destul de mare al transportului. Dar daca se face un group buy se iese bine (2,65 euro pentru fiecare item adaugat si cred ca combina transportul si cu tube tester-ul). 

tracer-ul nu functioneza chiar corect, asta din cele spuse pe diyaudio, cei care l-au cumparat si testat.

The curvetracer came in yesterday, and I spend the evening trying to get it to behave. Unfortunately it doesnt want to. It produces curves, but approx. 50% of the expected values... for example a new EL34 RFT measures 107mA at 250v/-13.5v on the tester. On the curvetracer curves it measures only 50mA...

daca se face un group buy, pica mai bine pentru toata lumea.

Frumos proiectul: http://www.dos4ever....3/uTracer3.html

Da Seby, asa este, un proiect facut de cineva care lucreaza pentru Philips, si cu care poti face mult mai multe, dar si pretul este altul ~220Euro prin PayPal.

Link spre comentariu

Eu vreau sa cumpar doar microcontrollerul gata programat (20 Euro) si sa fac cablajul asa cum e prezentat in manualul jucariei. Dar intai de toate vreau sa termin 6P15P-ul. Am zis ca poate ma apuc de el la toamna. 

P.S. Ca sa nu vorbim de lucruri diferite. Eu ma refer la muTracer-ul prezentat pe dos4ever.com . Acolo KIT-ul este 220 Euro si doar microcontrollerul programat 20 Euro. Insa softul este foarte puternic. Chiar merita.

Link spre comentariu

Multumim, bmsorin!

La o prima vedere, observ ca are urmatoarele, sa zicem inabilitati:

-Pentodele nu sunt verificate ca pentode cu ce are pe placa; putea sa puna doua invertoare de HV pe placa.

-Masoara curentul catodic. Pentru triode nu are importanta, dar pentru pentode are, pentru ca in curentul catodic se regaseste si curentul grilei ecran. Bine era daca masura curentul anodic, pentru ca chiar daca alimentam extern grila ecran, putem face masuratori reale.

-Are destule intrari in ADC; de ce nu a mai destinat una chiar doua pentru a masura tensiunea grilei ecran si chiar curentul acesteia? Asta in cazul in care asiguram tensiune externa pentru G2.

In schimb uTracerul este o schema inginereasca de investigatie completa! Imi place cum e facut, din toate punctele de vedere! Hardware este robust, bine gandit dpdv energetic, cu toate protectiile posibile. Software/Firmware complex, tocmai pentru a permite acest hardware robust. Masuratorile se fac in timp mic, rapid si fara stres pentru lampa chiar peste limita admisa de putere disipata. Calculele derivatelor, creeaza conditii pentru analize puternice. De ex. delta(Ianodic)/delta(Vg) ne da o valoare a Gm corecta, foarte utila la proiectare cu semnal mic. Toate aceste opinii, fara a intra in detalii de analiza.

Ce mai, merita facut sau cumparat pentru ca este un instrument puternic, inmagazineaza multa cunoastere si este util chiar daca nu-i sunt folosite toate facilitatile! Pentru maniacii in simulari este un "must"! Chiar m-a gandesc la o solutie!

Link spre comentariu

Poate incropim de un proiect comun.

Eu as putea contribui cu microprocesorul + filmele pentru expus cablajul + soclu heptal de sasiu + soclu octal de sasiu + soclu noval de sasiu

Ce ziceti?

Link spre comentariu

Da, e o idee buna! Putem face un proiect comun, unde fiecare sa-si dezvolte propria scula. Mi-ar place ca procesorul sa fie in capsula PLCC, nu stiu daca furnizorul poate satisface acest lucru. Cablajul l-as reproiecta, bineinteles in concordanta cu schema lui. Asta pentru ca pot sa-l fac industrial aici la fabricuta de langa mine; trebuie sa le dau fisiere gerber, de gaurire, etc.

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări