Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolare magnetica senzor curent ACS712


BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Buna ziua! Folosesc un senzor de curent ACS712 impreuna cu un Arduino pentru a masura curentul produs de un panou fotovoltaic. Din pacate am fost nevoit sa mut sistemul pe un alt perete in casa si de atunci senzorul inregistreaza 0.04A chiar si noaptea datorita unor interferente magnetice. Senzorul functioneaza pe principiul Hall efect si este destul de sensibil la campuri magnetice exterioare.Exista vreo posibilitate de a izola magnetic senzorul, preferabil folosind materiale ce se gasesc prin casa? Cum as putea elimina interferentele magnetice? Cum se poate realiza o izolare magnetica?Multumesc!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns :)

 

Senzorul folosit este un ACS712 care masoara de la -5A pana la 5A, acesta: http://www.robofun.ro/senzori/curent/senzor_curent_ACS712

Din pacate acum nu am o poza, dar voi incerca sa fac una seara si sa o postez.

Cam greu cu cutia de conserva, mai ales ca as vrea sa pastrez cat de cat si un aspect estetic. Nu prea stiu ce altceva este facut din tabla de fier. Am incercat prima data cu folie de aluminiu, dar bineinteles ca nu a mers pt ca nu este din fier.

Link spre comentariu

Nu cred ca ii influenta de la camp magnetic extern, cred ca ii offset de la senzor datorat temperaturii sau altui factor constructiv. Posibil offset si de la citirea in ADC. 0.04A pe senzoru de 5A ar reperezenta cam 7.4mV si asta ar fi cam 2 unitati in ADC pe 10bit si referinta 5V, deci ai fi undeva in zona de erori acceptate la conversie. Ar fi mai util sa ii faci o calibrare din program avand in vedere ca valoarea de 2.5V reprezentand 0A nu ii batuta in cuie si nici sensibilitatea nu ii fix 185mV/A la fiecare senzor, ea fiind intre 180-190mV/A.

Daca ii pentru masurat DC poti pune condensatoru de pe pinu filter mai mare de 1nF.

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Am pus deja condensator de filter, chiar mai mare de 1nF si a imbunatatit acuratetea intr-adevar, dar in cazul de fata este vorba de perturbare magnetica. Daca mut instalatia pe alt perete (perpendicular fata de cel actual si la vreo 3 metri distanta), atunci functioneaza perfect si masoara 0A, nu 0.04A. In schmb daca inclin instalatia cu 45 grade in alta directie, deja masoara 0.07A. Daca pun aproape de el un ciocan, atunci scade la 0.01A. Deci clar problema este de ordin magnetic.

Din pacate pozitia finala a instalatiei trebuie sa fie cea curenta, nu pot sa o mut. Cel mult as putea incerca sa inclin senzorul perpendicular fata de pozitia curenta, dar e si asta o problema. Cel mai simplu ar fi daca aas putea sa-l izolez cumva magnetic...

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Vedeți dacă nu puteți ,,șunta,, câmpul magnetic perturbator doar prin plasarea unei piese metalice cu o anumită formă foarte aproape de traductor, astfel ca să compensați cât mai estetic. Uneori nu e nevoie de o ecranare totală, deși ar fi de preferat, se poate face de exemplu un soi de clemă de tablă care să aibă același efect. 

Link spre comentariu

Marea mea problema este ca desi exista prin casa tot felul de obiecte metalice, nu am idee care e din fier propriu zis. Sau am nevoie de altceva, nu fier? Ce inseamna defapt tabla? Pot cumpara de undeva o mica placa din acest material numit "tabla"? De la magazine de gen Dedeman/Praktiker/Baumax poate? Care este compozitia chimica a acestui material care poate realiza ecranarea?

Link spre comentariu

De fapt fier pur nu veți găsi nicăieri, mai toate sunt niște oțeluri cu diverse grade de aliere și diverse durități. Vă trebuie un oțel moale pentru asta, de aceea s-a dat și exemplul cu ,,tabla de conservă,,. Oțelurile dure tind să aibă o remanență magnetică mai mare față de cele moi.Puteți încerca chiar o bucată tăiată din învelișul unei baterii de 9V sau R20 (D type).

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca mut instalatia pe alt perete (perpendicular fata de cel actual si la vreo 3 metri distanta), atunci functioneaza perfect si masoara 0A, nu 0.04A. In schmb daca inclin instalatia cu 45 grade in alta directie, deja masoara 0.07A. Daca pun aproape de el un ciocan, atunci scade la 0.01A. Deci clar problema este de ordin magnetic.

Senzorul "simte" componentele câmpului magnetic terestru, eventual intensificat local de prezenta unor corpuri feromagnetice.

Pentru început puteti încerca cu o cutie de conserva. Dupa ce v-ati lamurit daca si cum functioneaza, puneti accentul pe estetica.

Bineînteles ca se poate încerca si o solutie soft pentru compensarea efectului câmpului perturbator (daca acesta este constant în timp).

Link spre comentariu

Senzorul "simte" componentele câmpului magnetic terestru, eventual intensificat local de prezenta unor corpuri feromagnetice.

Pentru început puteti încerca cu o cutie de conserva. Dupa ce v-ati lamurit daca si cum functioneaza, puneti accentul pe estetica.

Bineînteles ca se poate încerca si o solutie soft pentru compensarea efectului câmpului perturbator (daca acesta este constant în timp).

 

Da, probabil ca problema rezulta din faptul ca acest perete unde l-am mutat este armat cu plasa de otel de partea cealalta (la distanta de 30 cm de senzor). Voi incerca cu un capac de cutie de conserva intre perete si senzor sau in celelalte laturi ale senzoroului. Perturbarea poate veni cred si de la un receptor Wifi aflat la vreo 30 cm langa senzor pe acelasi perete.

La solutia soft as recurge doar daca nu am alta solutie. Perturbarea este cat de cat constanta, dar nu total constanta. In 95% din timp produce o eroare de 40 mA, dar rareori scade la 10 mA, deci e cam greu de compensat din soft. In plus nu stiu cum se comporta daca prin senzor incepe sa treaca un curent real de vreo 500 mA. In acest caz preturbarea trebuie scazuta din valoarea masurata sau campul magnetic produs de curentul real o elimina si nu mai e nevoie sa fie scazuta?

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

O alta varianta ar fi sa folositi înca un senzor plasat imediat lînga cel existent (în aceeasi pozitie) si conectat astfel încât curentul de masurat sa treaca în sens invers prin el. Eroarea provocata de câmpul perturbator extern are acelasi semn pt ambii senzori iar semnalele utile au semne diferite. Printr-o simpla scadere (hard sau soft) a celor doua semnale de iesire ale senzorilor se obtine anularea componentei generata de semnalul perturbator si dublarea componentei utile.

Link spre comentariu

Campul magentic exterior (al pamantului sau alte surse) influenteaza valoarea afisata dar nu si cand curentul prin senzor e zero.

Pentru curent zero nu pot exista erori din cauza modificarii campului magnetic. In cazul de fata, e vorba de un off-set care poate avea diverse cauze, cel mai probabil o tensiune indusa de diverse cabluri/aparate din apropiere.

Pentru senzorul respectiv, campul magnetic al pamantului poate introduce o eroare maxima de masurare de aprox. 5.5% pentru valori diferite de zero ale curentului, dar nu modifica off-setul. Pentru diminuarea acestei erori se poate aplica un ecran magnetic... daca aplicatia necesita o asemenea precizie.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări