Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri de mare intensitate

nicul

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare legata de leduri de mare intensitate?Cum se alimenteaza cel mai bine?de ce pun intrebarea asta aparent cretina? pt ca am vazut niste variante alimentate cu generatoare de curent constant, care curent culmea nu e chiar constant ci are valori precise in functie de temperatura din preajma led-ului.de aici chiar ca nu mai stiu cum sa gasesc valoarea curentului in functie de temperatura astfel incat sa ramana intensitatea luminoasa neschimbata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

3

• nicul

2

• al_ex

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

Da search pe forum, sunt cateva topicuri dedicate ledurilor. Cel mai simplu este printr-o rezistenta. Stii tensinea de la care vrei sa alimentezi, stii tensiunea la care se aprinde ledul (in functie de culoare) si calculezi rezistenta, apoi puterea rezistentei. Daca-ti e lene sa mai calculezi puterea...pune de la 0,5w in sus (daca folosesti mai multe leduri in paralel)

Link spre comentariu

blind, mai bine mută-l la începători, că sigur mai pune lumea întrebarea asta...nu de alta, dar am luat nişte leduri albe care se comportă al naibii de ciudat... ar fi o idee să existe un circuit de probă, ceva, să determini parametrii ledurilor, că la chinezăriile lipsite de foi de catalog din prezent ai mari şanse să-ţi spargi capul cu întrebări... şi s-o dai dracu' de lampă, că nu-ţi iese!!!

Link spre comentariu

Omul intreaba cum variaza curentul de alimentare al LED-ului in functie de temperatura.La diode LASER, de exemplu, asta chiar e o problema. Se pune de obicei pe spatele diodei LASER o fotodioda si exista o bucla de reglaj a curentului in functie de intensitatea luminoasa reala debitata de fotodioda. La acelasi curent, in functie de temperatura, intensitatea luminoasa variaza puternic. Un fenomen similar probabil se intampla si la LED-urile folosite la putere maxima.

Link spre comentariu

Daca este intr-adevar vb despre leduri de putere si necesita reglarea in functie de temperatura...ramane p-aici pe post de nou topic.

Daca este doar vorba de niste leduri superbright....va fi mutat la incepatori.

Discutii despre leduri:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=921&highlight=dale+ledurilor

Mai sunt si altele insa nu stiu pe unde s-au ascuns momentan. Sper ca nu le-a mancat curatenia....

Later edit: Si un link cu un calculator online al rezistentei ce trebuie inseriata cu ledul:

http://www.metku.net/index.html?path=mods/ledcalc/index_eng

Link spre comentariu

La ledurile de putere (Luxeon de exemplu), curentul trebuie sa varieze in functie de temperatura, dar nu pentru a mentine luminozitatea constanta, ci pentru a mentine temperatura in limitele acceptate (mare diferenta!). Cu alte cuvinte, daca ledul devine prea cald, curentul trebuie sa scada.

Link spre comentariu

multumesc celor care au priceput despre ce intrebam, cat si celorlalti.e vorba de leduri, sau led la singular, care la 25 de grade consuma 400mA singur-singurel, necesita racire si nu prea poti sa te uiti direct in el, iar la caldura poate suge si 900 mA. Se folosesc la stopuri de auto, semnalizare rutiera, iluminare (cu 8 leduri se face echivalentul unui neon de 60 W cu viata mai lunga si consum mai mic), etcproblema e ca intensitatea luminoasa depinde mult de temperatura, deci pana la 80 de grade celsius se pompeaza curent ca sa mentina luminozitatea in jur de 70%. acolo unde sunt folosite nu conteaza temperatura cat conteaza intensitatea luminoasa.unde gasesc curbele intensitate functie de curent ? ca de masurat lumenii e mai greuluand ca exemplu luxeon star, astea sunt ceva mai mari

Link spre comentariu

Toata documentatia o gasesti pe situl producatorului.

http://www.lumileds.com/products/family.cfm?familyId=2 iar in josul paginii dai click pe datasheets.

De asemenea, modul de legare si cate ceva despre protectia termica si alimentare gasesti la aplication notes http://www.luxeonstar.com/application-notes.php

Deasemenea, in linkul anterior, la sectiunea Managing LED Heat Generation undeva in josul paginii este un link de dld pentru Thermal Design Using Luxeon Power Light Sources, cred ca si asta iti va folosi.

Pentru documentatia legata de orice led din acea gama...ultimul link din a 2-a pagina mentionata de mine.

Scuze ca nu te-am inteles, am crezut ca la leduri superbright te refereai.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări