Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler alimentat de la instalatie fotovoltaica

Vizitator Bbbona Bbbanar

Postări Recomandate

Si daca incalzesc apa care intra in centrala as face economie la gaz pe ACM. E mai complicat pentru incalzire; cum s-ar putea face mai simplu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

6

• validae

4

• GEO 53 BN

4

• rinaldoparaipan

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si daca incalzesc apa care intra in centrala as face economie la gaz pe ACM. E mai complicat pentru incalzire; cum s-ar putea face mai simplu?

Asta ar insemna sa faci modificari in centrala ceea ce e complet interzis. Ai putea daca ai avea un boiler intercalat pe retur. Ai avea nevoie de doua serpentine, una pe returul circuitului de incalzire, si o serpentina prin care sa circule apa incalzita de un panou solar. Pentru recircularea apei calde provenita de la panoul solar ai avea nevoie de o pompa. Asta ar fi cea mai simpla metoda din punctul meu de vedere. Pentru incalzirea ACM, la fel ai putea monta inca o serpentina in boiler care ar prelua caldura din apa incalzita tot de catre panoul solar. Apa rece ar intra initial prin serpentina din boiler si apoi si-ar continua drumul catre centrala.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Ideea de baza la acest subiect este sa "transformi" tevile in..fire. Ziceam de un boiler electric alimentat de la panouri, intrarea sa fie pe apa curenta iar iesirea lui s-o introduc in centrala, la intrare. Deasemenea ma gandeam la un termostat "variabil" in functie de necesitati dar sa nu pun centrala in pericol.. Pentru incalzire, ai dreptate, nu sunt permise modificarile. Ma gandesc daca ar fi posibil sa montez (nu am incotro!) o serpenina in boilerul electric care sa fie inseriata pe retur..

Link spre comentariu

Pai atunci treaba-i simpla. In locul serpentinei pentru apa de la panoul solar, montezi o rezistenta alimentata de la panoul fotovoltaic.

..

...................................

...... Ziceam de un boiler electric alimentat de la panouri, intrarea sa fie pe apa curenta iar iesirea lui s-o introduc in centrala, la intrare. Deasemenea ma gandeam la un termostat "variabil" in functie de necesitati dar sa nu pun centrala in pericol.. Pentru incalzire, ai dreptate, nu sunt permise modificarile. Ma gandesc daca ar fi posibil sa montez (nu am incotro!) o serpenina in boilerul electric care sa fie inseriata pe retur..

Poti face asta fara probleme. Poti pune chiar doua serpentine una pentru ACM si alta pentru incalzire. Asa cum am mai spus intrarea apei reci sa fie la boiler si iesirea din boiler sa fie pe intrarea in centrala a apei reci. La fel returul incalzirii sa treaca tot prin serpentina montata in boiler.

Link spre comentariu

Pai pentru ACM il folosesc fara nici-o modificare, ii trebuie numai o serpentina pentru incalzire; de studiat sa vad daca se poate, totul va fi la presiunea retelei in boiler (peste 3 bari) iar in serpentina presiunea de cca 1 bar (asa-i la mine). Ce bine ar fi fost ca centrala sa aiba in boiler o rezistenta de incalzire..Poate le dam niste idei astora de construiesc centrale cu boiler!

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Zilele trecute am experimentat soluția de conectare a panourilor fotovoltaice direct pe un boiler. 6 panouri de 180W au încălzit 85 litri de apa de la 20 grade la aproximativ 60 grade in 4 ore.
Fara invertor, fără baterii.
Chiar dacă randamentul e mult mai mic față de soluția panouri cu tuburi vidate, e mult mai rentabil din punct de vedere costuri si comoditate in exploatare.

O sa ma gandesc cum fac adaptarea la termostat-papucii de conexiune intra direct in rezistenta.

post-186518-0-39702400-1497786424_thumb.jpg

post-186518-0-51267500-1497786438_thumb.jpg

post-186518-0-84296800-1497786452_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am vazut ca sunt oferte de boilere electrice cu serpentina, deci ar merge sa inseriez pe returul centralei murale serpentina boilerului iar rezistenta sa fie alimentata din panouri foto in ideea de a face economie de gaz. In mod normal serpentina incalzeste apa din boiler dar aici va fi invers.Am vazut ca sunt boilere electrice si cu 2 serpentine (diferite) asa ca s-ar putea folosi a 2-a serpentina pentru incalzirea boilerului centralei (pentru ACM).

Ideea este ca instalatia sa fie simpla, flexibila (cu cativa robineti se poate trece de pe gaz pe electric in situatii de avarie) fara multa mentenanta si usor operabila.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Cine locuieste in zone insorite,poate folosi si panouri cu serpentine pentru producerea ACM. Costurile nu sint mari,comparativ cu celulele fotovoltaice. Panourile vidate nu sint chiar asa de ieftine,pretul variind de la circa 900 de lei si ajungind la citeva mii de lei. Randamentul celor vidate este superior panourilor cu serpentine.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Un releu (contactor) cu contacte mai mari era mai ieftin..Nu prea inteleg de ce apare un arc electric asa de mare pentruca avem sarcina rezistiva.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Voia ați luat în calcul ideea de a alimenta boilerul la tensiunea de 220 de volți la fel ca cea din rețeaua de curent alternativ. Dar la această tensiune apa se încălzește în boiler în mai puțin de două ore. Și după aceea panourile solare risipesc energia (în sensul că nu mai e folosită). Ca să fim mai eficienți am putea alimenta boilerul la o tensiune mai mică, ceea ce va însemna și un curent mai mic și o putere mai mică. Dar dacă ținem seama că într-o zi de vară putem să avem mai multe ore de soare, să zicem că mizăm pe 8 ore, am putea folosi mai puține panouri solare care să încălzească în mod continuu apa în boiler. Ca urmare dacă am avea o putere de 500 de W, ar fi necesar cam de patru ori mai mult timp pentru încălzirea apei (deoarece de obicei rezistența din boiler e de 2Kw aproximativ dacă e alimentată la 230 de volți dar ea poate fi alimentată cu o tensiune mai mică debitând o putere mai mică). Ca urmare ar fi necesare niște costuri de investiție mult mai mici (panouri cu o putere totală de 500W în loc de 2000W), cablurile electrice ar fi mai puțin solicitate trecând prin ele o intensitate mult mai mică a curentului electric, iar contactorul termostatului nu ar trebui să fie schimbat deoarece ar face față la acest curent electric continuu fiind de o intensitate cam de două ori mai mică decât dacă ar fi alimentat la priză. Dacă ziua e mai puțin însorită ne-am ajuta și de alimentarea de la priză. În cazul acesta ar trebui să modificăm puțin schema electrică a boilerului ca să putem alimenta boilerul ori de la panouri solare ori de la priza de 230 de volți.

Link spre comentariu

Poţi conta pe faptul că şi-au dat seama de patru ani că soluţia încălzirii fotovoltaice a apei nu e de departe cea mai eficientă.Dacă vrei apă caldă de la soare, montezi panouri solare cu tuburi vidate, apoi căldura o stochezi în puffer.Restul e istorie.Lasă celulele fotovoltaice pentru alte scopuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări