Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler alimentat de la instalatie fotovoltaica


Vizitator Bbbona Bbbanar

Postări Recomandate

Vizitator Bbbona Bbbanar

Am 36 celule solare

1 celula

Putere maxima: 3.70W

Tensiune: 0.6 V

Curent: 6.3 A

Tip celula: Policristalina cu 2 benzi

Dimensiune: 156 x 156 mm

 

1x Baterie 12v 100 A

 

1x UPS

1x Controller / regulator incarcare baterii de la panouri solare, 10A, 12/24V

ma intereseaza de cate panouri asa avea nevoie sa scot 2000W pentru a alimenta un boiler electric si daca merita sa fac panourile eu sau sa le iau gata facute

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gica70

    6

  • validae

    4

  • GEO 53 BN

    4

  • rinaldoparaipan

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă nu folosești o baterie de acumulatori ,,Deep Cycle,, în locul celei auto care este una tip ,,Starter,, nu vei face mare lucru, boilerul va descărca destul de rapid bateria, mai ales în lipsa soarelui. Costul întregii instalații este prea mare pentru scopul declarat, eficiența redusă a conversiei o face nerentabilă. Ai nevoie de minim 48 de celule legate mixt (serie-paralel). Un panou solar pentru apă caldă ar fi mai potrivit scopului.

Editat de validae
Link spre comentariu

Asa cum spunea si colegul @validae,ca sa iesi mai ieftin, poti construi un captator solar pentru producerea apei calde.Gasesti pe forum multe idei.Boilerul, daca este de capacitate mare,poti sa-l folosesti si ca stocator de apa calda,pentru ca este izolat termic.Pe linga asta ai mai avea nevoie de o pompa pentru vehicularea apei dintre captator si boiler.Se gasesc pompe alimentate la 12V.Un panou fotovoltaic care sa scoata min.14V si o baterie ar cam fi suficient.Oricum esti dependent de soare.Cam asta ar fi,in mare.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Dacă intenţia este să încălzeşti apa este mai bine sa foloseşti direct un panou solar cu lichid, aşa beneficiezi direct de randamentul de 80% al unui panou solar cu lichid, daca foloseşti panou fotovoltaic ai doar 15% randament pe celule, la care adaugi şi pierderile electrice pe circuite plus pierderile de conversie din baterie.

Şi da, în timp scade randamentul celulelor solare, depinde de model.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

 boilerul electric poate fi folsit ca sarcina pentru limitarea incarcarii, asfel se va instala un pwm care citeste tensiunea pe baterie si cand ajunge la valarea specificata baga rezistenta boilerului, daca sistemul e pe 24 v acest pwm va fi o sursa ridicatoate foreward de la 24 la 200 v cc si putere mai mare ca a ariei fotovoltaice sa poata prelua toata puterea, daca sistemul e la 120v se poate lua un boiler de 120v si se va folosi un pwm buck cu tranzistor dioda si droser.

Cand e incarcat acest sistem va stabiliza tensiunea pe baterie, functioneaza in locul regulatorului de incarcare.

 

 Trebuie avute in vedere cateva aspecte: termostatul boilerului nu poate inrerupe acest curent continuu nici nu e de dorit ca se fierbe bateria, asadar va fi legata rezistenta pe direct.

 

Rezistenta trebuie sa poata absorbi toata puterea ariei solare la tensinea maxima aplicabila de pwm de obicei se lasa o margine de siguranta de 30-50%,

nu e recomanadat sa depasesti puterea nominala a rezistentei prin supravoltare. daca sistemul are un al doilea pwm de control poate fi lasat si termostatul si va fi alimentat din pwm printro punte cu comutare la 50 hz nesinusoidal, sinus modificat, caci nu se merita altceva, astfel ca termostatul sa poata rupe curentul, tensiunea pe rezistenta va fi variabila astfel incat sa stabilizeze tensiunea pe baterie indiferent de ce intra si si de ce iese.

 

varianta optima e cu 2 pwm-uri si boilerul legat prin punte de comutare la 50 hz.

 

Daca nu consumati apa calda boilerul se va supraincalzi si se va actiona supapa de suprapresiune pana la urma apa se va evapora in intregime si rezisteta se va arde, exista si risc de incendiu, asadar trebuie sa va asigurati ca energia pompata in intrevalul de neutilizare a apei nu duce la supraincalzire, daca nu utilizati mai mult timp trebuie sa legati acest pwm la o rezistenta exterioara care poate disipa aceasta energie, comutarea o veti face cand e intuneric si nu trece curent prin ea.

pentru siguranata e bine sa luati in consideratie o redondanta a sistemului, in sensul ca mai aveti un pwm identic, dar setat cu cateva sute de mv 1 v mai sus legat la o rezistenta exterioara, daca se intimpla ceva cu pwm-ul de serviciu sau cu boilerul acesta va prelua controlul incarcarii pana la remedierea avariei, un pwm e mult mai ieftin ca bateriile asa ca merita din plin, mai puteti adauga o protectie independenta care decupleaza panourile de baterie in caz de supratensiune sau subtensiune pe baterie aceasta protectie va integrata bateriei, fapt ce permite functionarea sistemului chiar si cu bateria decuplata, el tot va incalzi apa din boiler. pot functiona chiar si invertoarele atit timp cat putere instantanee ceruta de consumatorii de pe invertor e mai mica decat puterea generata de aria solara, restul merge la boiler, sistemul poate fuctina asfel si cu bateria decuplata. tensiunea va fi stabilzata chiar si in absenta bateriei.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Am de mai mult timp un sistem pt. încălzit apa cu panou cu heat pipe și boiler cu serpentină. Asta după niște ani în care am avut un panou home-made cu automatizare făcută în garaj. Ambele merită toată investiția. Apa caldă se poate obține mult mai ieftin și mai simplu așa. Curentul electric obținut (cu greu, investiție mai mare) merită folosit pentru alte aplicații. Mi se pare risipă să transformi energia solară în energie electrică apoi aceasta să o transformi în energie termică. De ce să nu faci direct energie termică cu randament mult mai mare.

Dacă vrem apă caldă absolut gratis - un sistem solar of-grid ce alimentează pompa panou-boiler și hidroforul ce aduce apa din fântână. Asta e ceea ce sunt eu pe cale să fac acum.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Mi-a trecut si mie prin minte treaba cu celule fotovoltaice si boiler, si ca sa aflu si alte opinii am ajuns aici prin google. Am vazut sfaturile cu preluarea directa a caldurii prin panouri solare si pompa dar nu e chiar asa de simplu dupa ce e gata casa si nu a fost prevazut in proiect asa ceva. Mai exact cum bag eu 2 tevi in casa? Si cu un cablu e destul de dificil, darmite cu tevile (mai degraba problema de aspect decat tehnica).

Bateria si UPS-ul mi se par inutile, ar trebui baterii foarte mari si foarte scumpe, cam 300 Ah x 12V inseamna 3,6 kwh din care se pot folosi sub 3 kwh si asta cat sunt bateriile noi si au capacitatea maxima, trebuiesc cca 4 ore sa incalzesti un boiler de 80 litri cu rezistenta de 1500W de la apa rece pana la 60 grade.

Asa ca mi-am zis ca sar peste baterie si UPS ca rezistenta boilerului merge si in curent continuu, deci celule fotovoltaice inseriate pana ajung la 220V, alimentez boilerul printr-un comutator care trece automat pe retea cand tensiunea de la celule scade sub o anumita valoare.

Costul sa incalzesc de 2 ori boilerul zilnic ma costa 1500W x 8 ore = 12KWh x 0.6 lei/kwh = 7,2 lei x 30 = 216 lei/luna. Daca din cei 216 lei reusesc sa incalzesc de 150 lei folosind celulele fotovoltaice probabil e rentabil.

La fel cred ca ar putea fi folosita ideea si ca ajutor pentru centrala termica, 1KW la o casa bine izolata se simte binisor, acel KW 7- 8 ore pe zi de iarna inceamna ceva ajutor la centrala pe gaze/lemn si ceva economie la buget.

Nu am lucrat cu celule voltaice, nu le cunosc preturile si parametrii asa ca astept sfaturi si corectii la logica expusa de mine.

 

http://www.panouri-fotovoltaice.goldweb.ro/boiler-solar

In link se poate vedea o idee cu 2 boilere inseriate, unul alimentat la celule folovoltaice si cel final pe gaz/curent din retea.

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Treaba e posibila.Intr-adevar, randamentul e mai mic decat la tuburi vidate, dar instalarea, intretinerea, sunt mai simple, estetic e mai ok.

Singura adaptare ce trebuie facuta boilerului este la termostat.Acesta va trebui sa comande un contactor de putere care intrerupe alimentarea din fotovoltaice.Pentru ca in CC, scanteia produsa la cuplare/decuplare e muuult mai puternica, contactele termostatului nu rezista la asa ceva.

Cred ca in primavara ma apuc si eu de asa ceva.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Ce suprafata ar trebui sa aibe aceste panouri?

De exemplu tipul acesta http://www.alternativepureenergy.ro/pret-panouri-fotovoltaice/solartechnics-thin-film-50w/ cu 10 bucati faci 500W cu o suprafata de 7 m.p. si pretul de 400 euro. Pentru a nu ocupa un spatiu suplimentar merg puse pe acoperisul magaziei, garajului etc. Un garaj prefabricat din beton are 15 m.p. deci suficient pentru 1000 W/1kw. Conditiile sunt sa fie orientat spre sud si sa nu fie umbrit. Cei 800 euro s-ar amortiza in cca 4 ani, luand in calcul 5 kwh zilnic la 0,6/kwh (calcul grosier). Probabil exista si variante mai ieftine.

Am luat un model la nimereala, nu stiu daca e cel mai mic ori cel mai ieftin....

 

Alt model, tot la nimereala, https://www.olx.ro/oferta/panouri-solare-policristaline-fotovoltaice-curent-240w-12v-24v-48v-noi-ID3ubgL.html#5147d25c76;promoted 5 bucati de 240W/48V ar face in mare 1,2kw/220V la 625 euro.

Nu conteaza ca toate 5 inseriate au tensiunea in gol mai mare sau mai mica la sarcina maxima, ele debiteaza pe o rezistenta si tot in caldura se trasforma energia electrica, indiferent ce tensiune are. Nu e nevoie de nici un fel de invertor/stabilizator/regulator. Doar conectat la rezistenta boilerului prin ceva care sa deconecteze la o temperatura maxima sa nu fiarba apa (termostat, termistor, cu tranzistor, releu sau contactor, care varianta e mai potrivita functie de boiler si orice varianta e ieftina).

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări