Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2x LM338 pentru 10A.

Postări Recomandate

Vreau sa fac un regulator pentru un panou solar de 100W. Am gasit o schema unde se pun doua LM338 ca sa se obtina 10A ( panoul scoate 5.5A putin peste 5A ca sa pun un singur LM338 ) , in schema originala se foloseste LM107 eu am gasit doar LM318 (op-amp), din cate am observat singura deferanta este ca functioneaza la +/-20V iar LM107 la +/-22V. 

Eu as avea nevoie undeva intre 14-15V , problema este ca am realizat prea tarziu ca trebuia un op-amp la 23V+ findca panoul scoate 18.5V dar in liber urca pana la 22.5-23V care este peste cei 20V acceptati de LM318.

Se poate modifica schema cu niste componente in plus (diode,etc) sa protejeze op-amp ul, in cazul in care panoul ramane fara consumator si urca peste 20V sau daca consumatorul este prea mic ca panoul sa coboare sub 20V ??

Schema find urmatoarea

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Problema ta nu este tensiunea de alimentare a OpAmp ( ±20V înseamnă 40V în total ) ci domeniul permis al tensiunilor la intrare ( domeniul de mod comun la intrare ) . Dacă te uiți pe schemă observi că intrările OpAmp sunt la o valoare foarte apropiată ( aproape egală la consum mic ) față de tensiunea de alimentare ( pin 7 ) . Nu toate OpAmp permit asta - LM107(207,307) permite - LM318 nu permite , are nevoie de minim 2-3V sub alimentare . Recomandarea mea - un TL071( eventual A ) . Are ±18V adică 36V alimentare - ceea ce cred că nu se depășește - și permite urcarea intrărilor până la +Vcc.

Link spre comentariu

1. TL071IP  ar merge ? cu A nu este cel putin de unde o sa faca comanda magazinul de unde o sa il iau.

2. Regulatorul la inceput o sa fie asa de "test" sa probez cat duce panoul ( o sa fie folosit sa duca 2 pompe de cate 40W, unul pentru un iaz si altu la piscina ) , inca nu stiu sigur daca o sa cumpar un controller solar cand cumpar o baterie sau o sa fac unul cu un PIC care sa controleze incarcarea bateriei. 

Link spre comentariu

Pentru eficienta maxima trebuie un controller cu MPPT si un banc de baterii care sa permita incarcarea la curentul maxim disponibil al panoului la iradiere maxima; daca exista consumatori all-time doar ziua, se poate reduce capacitatea acestui banc de baterii, trebuie analizat functie de specificul aplicatiei / cerinte/ etc.

Link spre comentariu

Pentru eficienta maxima trebuie un controller cu MPPT si un banc de baterii care sa permita incarcarea la curentul maxim disponibil al panoului la iradiere maxima; daca exista consumatori all-time doar ziua, se poate reduce capacitatea acestui banc de baterii, trebuie analizat functie de specificul aplicatiei / cerinte/ etc.

Da stiu, la inceput o sa fie consumator doar ziua ( pana cand panoul o sa aibia soare ) , prefer sa pierd 15W ( prin regulator de la 18V la 14,5-15V) decat sa dau 250-300lei pt un MPPT. 

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări