Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lumini pulsatorii frana

Postări Recomandate

Acum o jumatate de an mi-am facut pe stopul suplimentar un montaj cu pic12f675 care facea ledurile din stop sa pulseze o perioada de timp la apasarea franei apoi sa ramana aprinse.Gasisem un program scris in mikroBasic pro for Pic caruia ii modificam timpii cum vroiam .Precizez ca sunt bata in domeniul microcontrolere(precum si in multe alte))).Problema a aparut cand m-au rugat colegii sa le fac si lor,am cumparat piesele,scris picurile,asamblat si...nimic.Posibil sa fi sters programul ala si asta care l-am gasit prin calculator sa fie gresit,habar n-am.Daca e cineva dispus sa se uite pe el si sa corecteze ii raman dator.Ceea ce vreau e sa il corecteze(sau sa il rescrie in mikrobasic in asa fel incat eu sa sa pot modifica timpii si sa fac hexul .Montajul facut e bun,am scris picurile cu un hex gasit pe un site si functioneaza dar nu cum vreau colegii.Rog pe cei cu ,,pune mana si invata'' sa se abtina.Multumesc .

Aici e fisierul arhivat,n-am reusit sa-l incarc pe forum.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Asta e, de-ti place sau nu: pune mana si invata! E simplu ce vrei tu. Un astfel de programel se scrie pe varianta free de la Mikrobasic, iar exemplele de vin cu programul sunt exact ce-ti trebuie.

Iti pot rescrie programul de-l vrei, dar trebuie sa-mi explici ce vrei de la el si sa-mi dai schema folosita sa fac soft-ul dupa hardware. Eu banuiesc ca tu vrei sa schimbi durata "clipocelilor" odata apasata frana in functie de un potentiometru conectat pe o intrare. Am sa comentez liniile de program ca sa se inteleaga ce si cum. Data viitoare ai sa fii capabil de ceva similar.

Fii rapid, ca nu am timp mult, si-mi pierd si rabdarea daca vad ca OP uita sa mai intre pe propriul topic.

Programul atasat de tine e o gluma pioniereasca :rade: .

program Lumini_pulsatorii_frana' Declarations section main:'   Main program ' Declarations section:    CMCON = 7 TRISIO = 0   DO GPIO.0 =1 DELAY_MS(60) GPIO.0 =0 DELAY_MS(60) GPIO.0 =1 DELAY_MS(60) GPIO.0 =0 DELAY_MS(60) GPIO.0 =1 DELAY_MS(100) GPIO.0 =0 DELAY_MS(100) GPIO.0 =1 DELAY_MS(100) GPIO.0 =0 DELAY_MS(100) GPIO.0 =1 DELAY_MS(120) GPIO.0 =0 DELAY_MS(120) GPIO.0 =1 DELAY_MS(8000) GPIO.0 =0 LOOP UNTIL 0 = 1 end.
Link spre comentariu

.Ideea e sa schimb ,,clipocelile" in functie de cum vrea colegul.(dupa programare nu se mai modifica nimic,nu are rost sa ii pun potentiometru)Am rezolvat(cu ajutor)era setat pe oscilator extern.Stiu ca pentru tine e o joaca de copil,m-ai mai ajutat odata,dar fiecare cu domeniul lui)))).Oricum,ai un mare multumesc din partea mea. :aplauze La urmatoarea problema o sa apelez direct la tine,sa nu ma injuri.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Filamentul unui bec de putere destul de mare probabil ca nu simte,insa un bec cu led se comporta cum trebuie.Oricum nu aia sunt timpii,sau se incepe cu aia si se ajunge pe la 100 milisecunde progresiv apoi ramane aprins permanent .Recunosc ca nu stiu cum se face asta asa ca acolo am bagat ceva de genul 8000 :rade: dupa care ciclul se repeta dar nu merg atat cu frana calcata.Aia cu apelatul a fost o gluma.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salutare

Doresc sa va rog, daca puteti sa imi dati o idee pt urmatorul lucru:

- montajul de pulsare frana nu este alimentat. Cand il alimentez, face pulsurile care trebuie. Pe urma ramane nealimentat. Daca in decurs de (sa zic) 1 minut mai alimentez inca o data circuitul, sa nu mai faca flash-ul, ci sa il aprinda normal. Daca trece acel minut (aproximativ) si il alimentez, sa faca din nou flash-ul.

Va multumesc.

Link spre comentariu

O varianta ar fi poate sa ginditi alimentarea astfel incit un LM555 sa mentina MCU-ul alimentat inca o minuta.Edit: Sau alta ideie ar fi sa mentineti MCU-ul permanent alimentat. Un port achizitioneaza datele referitor la numarul de actionari efectuate asupra pedalei de frina iar un timer intern monitorizeaza cit timp a trecut de la ultim actionare si in dependenta de aceasta face actionarile.La PIC-uri nu ma pricep, dar pe un atmega cu ajutorul intreruperilor si al unui timer s-ar rezolva simplu.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări