Vizitator electroaddict Postat Martie 27, 2015 Partajează Postat Martie 27, 2015 Vă mulțumesc pentru schemă, dar multimetrul meu are doar un PTC și un VRS și nu știu pe care dintre valori să le folosesc. Da așa este, le-am confundat. Le-am dezlipit și nu știam care cum au mai fost. Și încă ceva. La VRS valorile în ce se măsoară? 325 ce? tot ohmi ca și la PTC? Vă mulțumesc. Link spre comentariu
Vizitator electroaddict Postat Martie 30, 2015 Partajează Postat Martie 30, 2015 Nu am găsit nici până azi valorile PTC-ului ȘI VRS-ului pentru AX-105. Dacă a găsit cineva îl rog să-mi spună și mie. Mulțumesc! Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 30, 2015 Partajează Postat Martie 30, 2015 (editat) Normal , cu 1kΩ în locul PTC-ului și fără varistor ar trebui să funcționeze . Dacă nu , mai este ceva defect . Varistorul , apropo, se măsoară ( indirect ) în volți. Din păcate unii fabricanți dau tensiunea pe care o susține alții dau tensiunea la care limitează. Oricum , mă mir că ai unul singur . De obicei sunt 2-3 sau chiar mai multe . Bine , sunt și scule care n-au deloc. Alea cu protecție ... 100%. Editat Martie 30, 2015 de UDAR Link spre comentariu
bel Postat Martie 30, 2015 Partajează Postat Martie 30, 2015 de curiozitate... cat a costat? Link spre comentariu
Vizitator electroaddict Postat Martie 30, 2015 Partajează Postat Martie 30, 2015 Aparatul a costat în jur de 130 RON, dar era foarte bun, din păcate niște condensatori nedescărcați au distrus componentele astea. Eu sper să-l repar încă. Dacă cer la magazin un varistor să-i zic să-mi dea unul de 600Volți? PTC-ul ajută cumva la măsurarea tensiunii, curentului, rezistenței ? pentru că pe domeniile astea nu funcționează nici cu potențiometrul de 1kohm. Pe domeniul capacitate merge bine, mergea și pe frecvență, dar în rest nu. Aștept opinii în legătură cu ce valori să cer la magazin pentru PTC și VRS. Mulțumesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 (editat) Atât PTC-ul cît și varistorul ( VDR ) sunt doar pentru protecție . Varistorul limitează vîrfurile tranzitorii de tensiune și trebuie să aibă o tensiune de limitare mai mare decît domeniul maxim măsurat - de aici mirarea mea . Rolul PTC-ului este de a reduce și prelua puterea generată în rezistențele de protecție în cazul unor conectări eronate - de exemplu ești cu aparatul pe poziția Rezistență și pui pe un acumulator sau chiar în priză. În linii mari PTC-ul este cuplat în serie cu intrarea - deci cu el lipsă nu merge - iar varistorul în paralel. Probabil că pentru capacitate și frecvență e un circuit separat chiar dacă e aceeași intrare. ( Pentru capacitate cel puțin aproape sigur .) Editat Martie 31, 2015 de UDAR Link spre comentariu
gauss Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 (editat) La varistori trebuie cautat datasheet - ul . Unii au inscriptionata tensiunea in continuu la care ar trebui sa protejeze , altii tensiunea de varf CA , altii o combinatie ( tensiunea efectiva ) . Cel putin ce mai intalnesc eu la utilajele ( si ... ) de sudura cu care - mi pierd timpul si nervii ... Unii varistori sant custom , cu marcaj frumos , dar literar ( numele producatorului aparatului ... ) . Cand am dubii , sant sacrificati cu autotransformator sau sursa reglabila CC HV ... si pun inlocuitori , pe care - i cunosc si am pe stoc ! Daca vine alt aparat identic , cu varistorul ( varistorii ) lipsa sau carbonizati , stiu ce sa pun ! Ma rog , din analiza schemei , cam rezulta ce ar trebui plantat ... dar si experientele sant spectaculoase . Si aduc informatii clare . Atentie , protectia varistorului se " duce " in timp , daca incaseaza supratensiuni de valoare mai mica sau energie insuficienta sa - l puna in scurt . Eu mai schimb preventiv , sau dublez pe cei din schema . Ma rog , nu la AMC - uri ... Editat Martie 31, 2015 de gauss Link spre comentariu
Vizitator electroaddict Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Pe cablajul imprimat al aparatului scrie VRS, și PTC de aceea credeam că este vorba de varistor și termistor. Mai sus UADR scrie VDR - varistor așa că s-ar putea să fie vorba de altă piesă? În posturile de mai sus cineva a atașat o schemă cu ptc-uri și varistoare pentru un multimetru axiomet diferit față de al meu, iar valorile erau 325 și 821 parcă. Să fie vorba de 325 și 821 volți? De ce nu sunt rotunjite valorile? Ciudat/// Nu are nimeni un multimetru AX-105 cu autoscale la care să verifice valorile PTC ȘI varistorului vă rog ? Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 VDR = Voltage Dependent Resistor = varistor . VRS n-am întâlnit . Drept e că nici n-am dat importanță mai sus , am presupus că e varistor . Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Ce integrat folosește multimetrul asta? Ne putem da seama din datasheet dacă acesta primește tensiune pe intrare şi care pe care pin. Link spre comentariu
Vizitator electroaddict Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Eu nu am văzut niciun integrat. Cred că are ceva asemănător cu memoriile de la ceasurile alea de mână, electronice cu melodii, din plastic (cred că ăla este chipsetul sau un fel de microcontroller, ceva...) Link spre comentariu
radusa Postat Aprilie 5, 2015 Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Axiomet AX-105, alimentare 3V. Pe PTC scrie MZ5 si masurat in circuit arata 1K5. Pe VRS e marcat 821, diametru ~10mm Varistor cu: Max Allowable Voltage - AC 510Vrms, DC 670V Max Clamping Voltage - 1355V F2 este WH250-200, siguranta fuzibila resetabila http://www.wondhope.com/pptc/WH250.html Succes Link spre comentariu
Vizitator electroaddict Postat Aprilie 5, 2015 Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Vă mulțumesc muuuuult de tot!!!!!! M-ați ajutat foarte mult! Și mulțumesc și tuturor celorlalți care au postat, pentru că au făcut tot posibilul să dea o mână de ajutor. Sănătate și numai bine vă urez. Sărbători fericite!!!!! Link spre comentariu
Nelu Leopea Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Buna seara as dori si eu o schema electrica la acest axiomet ax-105, a fost umblat in el la cele 4 potentiometre semireglabile (Vac Vref V0 si V100) si sa decalibrat. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Februarie 12, 2017 Partajează Postat Februarie 12, 2017 Daca mai intereseaza pe cineva termistorul , masurat la 25 °C are 1.3k si este verde la mine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum