Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina bobinat

vera

Postări Recomandate

am vazut un filmulet pe net cu o masina de bobinat simplu de facut dar foarte utila ..un ax dintru surub lung cu doua pinioane care antrenau acel ax unul fixat de coarba cu o rotatie care antrena celalalt pinion cu zece rotatie deci raport 1la 10 avea si un micro contact care era conectat la un numarator .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

10

• belasajgo

6

• core

4

• validae

2

Top autori în acest subiect

Precizari:1-am o masina de bobinat cu raportul 1/8 pt. sarma subtire (max. 0,12);2-am alta masina de bobinat cu raporturile 1/1 si 1/3 pt. sarma pana la 1 mm:3-am facut una dintr-o surubelnita, care bobineaza spira langa spira, pana la aprox. 1 mm (comandata de pedala de la masina de cusut a sotiei-mare balamuc);La pozitiile 2 si 3 utilizez, ca numarator, un calculator vechi, care nu se decupleaza dupa un anumit timp.Motoare pas cu pas, am pana la 1,85Nm.Va rog nu mai dati sfaturi despre masini de bobinat simple (AM) si motoare.PROGRAMUL pt. PC ma intereseaza.Va multumesc

Link spre comentariu

este important sa stabilesti modul de comunicatie cu PC-ul, ce timp de raspuns ai nevoie, daca sunt critici sau nu. In functie de cerinte, PC-ul poate face mai mult sau mai putin din toata treaba. Se poate comanda cu un microcontroler tot ce este critic, iar comenzi si GUI (interfata grafica), eventual parametri si setari sa fie pe PC.

Editat de core
Link spre comentariu

sa o luam mai pe etape:

ce te astepti sa faca programul de PC?

un program are intrari si iesiri, ca si un automat. Daca doresti chiar si un simplu buton de start, trebuie detaliat cum ajunge comanda la electronica ta. PC-ul are un numar relativ limitat de interfete cu exteriorul, poate comunica pe porturi legacy/mostenite (paralel sau serial, care sunt oarecum pe cale de disparitie), USB, sau retea (pe fir, sau wireless (modul pe 2.4 ghz, bluetooth, etc)

Cu exceptia portului paralel, care poate fi direct interfatat cu anumite parti electronice, celelalte metode necesita un receptor care sa prelucreze protocolul de comunicatie si sa ia decizii local.

Ce am vazut ca ai dat detalii tu sunt utile mai mult pentru partea electronica, nu si pentru un program PC. Nu am vazut nici model de GUI, nici ce fel de comunicatie vrei, nici detalii workflow-ul programului.

Poate ce doresti de fapt e o automatizare locala, nu program de PC, ceea ce presupune ca topicul trebuia pus la sectiunea de hardware, nu de software.

Link spre comentariu

Initiatorul topic-ului ar fi dorit un program care sa comunice cu placa electronica dintr-o imprimanta si prin intermediul acelei placi sa faca anumite lucruri. Eu am recomandat utilizarea unei placi Arduino ca solutie de "automatizare", chiar si pentru automatizare fara calculator (daca s-ar adauga display si butoane).

Link spre comentariu

controlul imprimantei din PC se face de obicei pe USB prin driver propriu, comunicatia fiind specifica imprimatelor (relativ documentate) plus parmametri proprii (nedocumentate). Sunt sanse reduse sa poata folosi parte de interfata originala a imprimatei sa comande altceva decat a fost facut design-ul.

in plus lucrul cu drivere, interfatare program PC - driver de Windows, este destul de complexa chiar si cand ai toata documentatia la dispozitie.

daca initiatorul topicului stie un mod concret, cum vrea sa mapeze protocul de comunicatie a imprimantei pe comenzi specifice lui, ar trebui sa dea detalii, eu personal nu imi dau seama de o metoda de "scurtatura".

Link spre comentariu

Asta am spus si eu, mai ales ca la imprimantele inkjet totul se face din software-ul imprimantei, nu mai poti da comenzi la imprimanta cum se putea face cu imprimantele matriciale vechi legate la port-ul paralel. Nici eu nu prea imi pot imagina cum ar putea face acest lucru, eventual cu inlocuirea firmware-ului de pe placa electronica, insa toata chestia asta ar deveni mult mai complicata si mai complexa decat utilizarea unei placi Arduino sau a unei alte placi de dezvoltare.

Ar trebui cautat un student cu timp liber, care sa faca chestia asta pe post de lucrare de licenta (varianta cu Arduino). Asa ar fi amandoi fericiti, initiatorul topic-ului pentru ca ar avea o masina de bobinat realizata din componentele vechi din imprimante cu cost relativ mic (nu este asa scumpa o placa Arduino) si studentul pentru ca ar avea proiectul de licenta realizat fara costuri pentru el.

Link spre comentariu

Eu m-am gandit la utilizarea unei imprimante, deoarece am crezut ca este mai usor (nu am habar de programare). Se pare ca ma complic inutil. Pot renunta la electronica imprimantei.Poate nu m-am exprimat corect. Doresc ca PC-ul sa primeasca prin tastatura, urmatoarele informatii:1-latimea carcasei (pt. a calcula cate spire intra pe un strat si sa se opreasca, pt. a pune izolatie la sfarsitul acestuia, dupa care, la restartare, sa bobineze stratul urmator);2-grosimea sarmei (pt. a face calculul de la pct. 1 si pt. a regla tensiunea in fir);3-viteza de bobinaj (sa-si calculeze avansul la o anumita turatie pt. a bobina spira langa spira);4-comanda drivere-lor motoarelor pas cu pas, pt. rotirea carcasei, avansul firului si a franei electromagnetice-electromagnet sau motor-as opta pt. electromagnet);5-numararea si memorarea nr. de spire pana la terminarea bobinei;6-comunicarea cu PC-ul sa se faca prin cablu (parca este mai simplu);7-un buton de avarie care sa opreasca motoarele si frana, fara a sterge celelalte informatii.Astept parerile voastre, sunt receptiv la orice idee (buna/simpla/eficienta/ieftina,etc).Va multumescPS-este buna ideea cu studentul, numai ca trebuie sa stiu exact ce sa-i cer (fezabil). Sper, cu ajutorul vostru, sa aflu.

Editat de vera
Link spre comentariu

eu am ajutat un amic electronist sa-si faca programul pentru masina de bobinat cu pic (microcontroler). Cu un display LCD si o tastatura numerica de gen telefon se poate gestiona un meniu si pot pastra niste setari in eepromul pic-ului. Comanda motorului pas cu pas se face din program.

cred ca si cu placa arduino merge proiectul, poate cu mai putine "lipituri", insa nu stiu cat de scump iesi la final.

daca insisti cu program PC, probabil ca cel mai usor ar fi pe port paralel si un PC mai vechi, exista si posibilitatea sa folosesti programe pentru automatizari, cum ar fi Testpoint, unde e relativ usor sa faci grafica, pastra setari, comanda porturi, programul scriindu-se pseudo-grafic (drag & drop de obiecte).

Link spre comentariu

Acum mi-am amintit citind post-ul lui core, ca noi la facultate am avut o placa de la National Instruments ce se conecta la calculator prin USB si prin intermediul programului LabVIEW se controlau iesirile si se citeau intrarile, ambele fiind de mai multe tipuri (analogice si digitale). Programarea s-a realizat foarte usor prin interfata grafica, folosind niste elemente asemanatoare cu cele folosite la scheme logice. Nu mai stiu exact cat a costat placa respectiva, dar asa tin minte ca aveau si modele mai ieftine cu mai putine intrari si iesiri. Cu asa o placa cred ca s-ar putea realiza si mai simplu "automatizarea", deoarece utilizarea programului LabVIEW se poate invata in 3-4 ore (atat a durat webinar-ul in limba romana la care am participat acum cativa ani).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări