vera Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 (editat) Va salutAm o imprimanta Lexmark, pe care vreau s-o transform in masina de bobinat, astfel:a-pastrez electronica, motorasele si ce mai este nevoie;b-motorul care deplaseaza cartusele sa-mi deplaseze firul, functe de grosimea lui si turatia carcasei;c-motorul care deplaseaza coala de hartie sa invarta carcasa (aici se pare ca este nevoie de un reductor pt. marirea cuplului);d-senzorul lipsa hartie sa sesizeze cand tensiunea in fir este prea mare si inainte de a se rupe, sa opreasca totul (aici trebuie facuta o transformare-ramane de studiat);e-masina sa fie comandata de PC, functie de datele introduse;f-sa numere cate spire s-au bobinat;g-dupa ce a bobinat 1 strat sa se opresca pt. a pune izolatia. Dupa restartare sa bobineze stratul urmator (ex: stratul 1 se bobineaza de la peretele a al carcasei la peretele b, stratul 2 invers, dupa care se reia ciclul pana la terminarea bobinei);h-sa se opreasca la nr. de spire programat;i-sa aiba un buton de avarie care sa opreasca totul si sa memoreze cat s-a bobinat.j-dimensiuni fir intre 0.06-1,1 mm;k-distanta intre peretii carcasei intre 5-200 mm.Se poate face un program pt. PC care sa faca toate operatiile (de partea mecanica se ocupa altcineva)?Daca da, ma intereseaza cam cat ar costa un astfel de program. Functie de costuri (mecanica si program) vad daca renteaza sau nu s-o fac.Va multumesc pt. timpul acordat.PS-Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie.Rog un moderator sa mute subiectul la locul potrivit. Editat Februarie 20, 2015 de vera Link spre comentariu
belasajgo Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Eu cred ca mai usor s-ar putea face ceva cu o placa Arduino sau un microcontroller, impreuna cu componente din imprimanta. Imprimantele tip inkjet au de obicei un program care comunica cu imprimanta bidirectional diferite lucruri, de obicei nu se folosesc comenzi standard ca la imprimantele vechi care erau legate prin port-ul paralel. La o imprimanta matriciala mai veche s-ar putea da direct comenzi din calculator prin port-ul paralel. Link spre comentariu
vera Postat Februarie 20, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2015 (editat) @belasajgo nu am lucrat cu Arduino sau microcontroler-sunt bata in domeniu. In plus vreau ceva compact (ar fi masina de bobinat si un laptop), la care ulterior sa aduc imbunatatiri.Am o imprimanta Lexmark Z602 si una hp deskjet 5150. Care este mai buna pt. scopul propus ?Este fezabila ideea mea, sau visez cai verzi pe pereti ?Multumesc Editat Februarie 20, 2015 de vera Link spre comentariu
belasajgo Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Mai demult si eu m-am gandit la un proiect asemanator, tot folosind cateva piese din imprimante, dar inca nu am avut timp sa implementez nimic practic. Eu pana acum am lucrat in principal cu FPGA-uri, ziceam de Arduino mai sus deoarece se poate invata programarea mai repede de catre incepatori (sunt multe tutoriale pe internet). Oricum, cred ca ar fi mult mai simplu de realizat proiectul cu o placa Arduino sau alta placa asemanatoare, decat folosind placa electronica a imprimantei. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Este posibil, dar nu cred să fie și practic. E doar părerea mea. Vă dați seama că va dura ceva doar până când veți monta o carcasă în dispozitiv (vor fi limitări în poziționarea ei) și până veți trece firul prin dispozitivul de tensionare al sârmei (care va trebui să fie ajustabil după grosimea fiecărui tip de conductor) și setarea respectivilor parametri. Chiar și pentru bobinare în serie mare, nu se justifică mai mult decât un sistem de antrenare cu turație variabilă și acționare la pedală, completat de un numărător (eventual cu decuplare la un număr de spire). Link spre comentariu
vera Postat Februarie 20, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2015 Ma gandeam ca electronica imprimantei are comenzile motoarelor si interfata imprimanta-PC si ca este mai usor de realizat.@validae am asa ceva (nu cu deconectare la un nr. de spire). Doream sa-mi usurez munca, doar suntem in mileniul 3. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Buna Poi va fi o problema cu motorul care va antrena carcasa trafului.Cu sarma peste 0,6 sau 0,7 CuEm nu va merge.Dupa mine nu va avea suficienta putere, mai ales ca am avut si eu Lexmark Z602.Eu am o masina mai simpla,dar peste 0,9 sau 1 mm nu pot bobina cu ea decat extrem de greu,si am un motor mult mai puternic decat cel de Lexmark. Adevarul este ca sunt curios de rezultat,sper sa fie ceva reusit. Spor Alex Link spre comentariu
belasajgo Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Este clar ca viteza de bobinare va fi relativ mica, dar totusi este un ajutor. Eu am un motor dintr-o imprimanta laser care are putere mult mai mare decat motoarele din imprimantele inkjet. Acest motor m-am gandit sa il pun pentru antrenarea carcasei trafului. Link spre comentariu
armand Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 (editat) La cat se abereza pe acest forum...orice e posibil...asa ceva n-am mai intalnit,mai bine faceti masina de bobinat trafo_elforum_atelierul meu mecanic. Editat Februarie 20, 2015 de armand Link spre comentariu
vera Postat Februarie 20, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2015 @Armand,daca citei ce mi-ai recomandat mie, vedeai ca este o cu totul alta abordare. Eu doresc un program in care sa introduc cateva date (latime carcasa, diametrul sarmei si nr. de spire si ea sa-si calculeze/faca totul). Cred ca rezulta cea mai performanta masina de bobinat cu cea mai mica investitie. Problema, in momentul de fata, este daca poate face cineva acest program si cam cat ar costa. Urmatorul pas este de a face masina de bobinat cu cat mai multe piese de imprimanta (daca mai am nevoie si de altceva, voi cumpara).PS-te atept cu idei constrctive, nu cu abertii. Link spre comentariu
armand Postat Februarie 21, 2015 Partajează Postat Februarie 21, 2015 Daca stiam,sau daca altii au gasit sau inventat ce vrei tu sa faci, sa fii sigur ca te ajutam,dar asa n-am cu ce... P.S. Ideile construcive costa... eu unul brevetam inovatia si nu o dadeam "moka" la share... Link spre comentariu
validae Postat Februarie 21, 2015 Partajează Postat Februarie 21, 2015 Mașinile automate de bobinat au fost ,,inventate,, de mult. Nu știu dacă ați văzut la lucru una care bobinează automat rotoare de electromotor.E practic un robot specializat în asta, dar face de obicei același lucru de foarte multe ori (un proces repetitiv) de aceea eu am spus că în regim DIY nu ar fi chiar practic. Nu însă și imposibil. Deci nu e nicio aberație, dacă cineva vrea cu tot dinadinsul să facă asta, chiar poate în cele din urmă. Doar trebuie să găsească ajutorul potrivit. Link spre comentariu
vera Postat Februarie 21, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2015 (editat) @Armand iti multumesc.Nu cred ca este o idee nemaipomenita. Sunt o groaza de aparate/utilaje asistate de calculator.Ramane de vazut daca este fezabila. Deocamdata nu am primit nici un raspuns legat de programare, ca atare nu are rost sa investesc in mecanica.@validae ai perfecta dreptate. Eu vad problema astfel. O masina de bobinat, un pic mai speciala si un mic programel, care sa puna PC-ul la treaba (pana la robot este cale lunga).PS-motoarele vor fi calculate/schimbate ca sa pot bobina cu sarma diametu max. 1.1 mm. Editat Februarie 21, 2015 de vera Link spre comentariu
shark020 Postat Februarie 21, 2015 Partajează Postat Februarie 21, 2015 incerca un motor de la sergatoarele auto pentru bobinaj, acu vreo 7-8 ani foloseam o masina de bobinat ce avea un astfel de motor si totul mergea foarte bine Link spre comentariu
vera Postat Februarie 21, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2015 (editat) In prezent, ma intereseaza doar programul (domeniu strain mie) si costul lui (valoare informativa). Editat Februarie 21, 2015 de vera Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum