Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Grundig RF150 defect

carageae

Postări Recomandate

Buna ziua!Am acest radio, Grundig RF150, nu vrea sa prinda decat ProFm (92,1 Mhz) pe ultrascurte si ala relativ slab si distorsionat. PE Am e mut, nu spune nimic. Amplificatorul final, pare sa fie ok, am schimbat condensatoarele electrolitice de baza dar tensiunea pe colectorul lui T11 e in jur de 13V, adica cu vreo 2-3V mai mare decat pe schema.Sa fie asta cauza pt. care e asa redusa sensibilitatea pe FM?Ce ar trebui sa caut prima data?Mai jos aveti schema si manualul de service:http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Grundig%20RF150_CS150.pdfhttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Grundig%20RF150_RF152_transistor_radio_sch.pdfUn sfat il pot urma, dar nu prea ma pricep la partea de RF...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

2

• Nostalgic

1

• vera

1

Top autori în acest subiect

Depinde ce referinta ati luat pentru masuratori (referinta va fi fata de plusul lui C41).Banuiesc ca indicatorul de acord nu arata nici-un semnal detectat. cu o sonda de RF se verifica daca oscilatoarele pe FM-AM functioneaza.Pe R217-310-18-311-3 se masoara tensiunile existente.Diferente semnificative (20-50%) indica o deteriorare a functionarii sectorului respectiv.Sper ca nu s-a umblat in MF.La asemenea functionare ,tinind cont de vechimea aparatului ,si comutatorul de game creeaza situatia asta .

Succes!

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi...l-am reparat pana la urma, dar n-a fost chiar usor:1. Am gasit 13,8V pe dioda Zenner...din comoditate am pus un alt zenner pe spate, era greu de ajuns la cea originala...Acum am 12.4V pe C38 si in jur de 11 pe C41...nu am avut zenner de 12 si am inseriat 7,5 cu 4,7. Dar desi tensiunile au revenit la normal, nu era de acolo problema principala.2. Am gasit tensiune mare pe R3 in raport cu masa - vreo 11V, si consum prin ea nul...T6 (BF237) intrerupt...cand am ajuns la el am constatat ca avea pinii cocliti. Luptand sa pun altul in loc (am montat un BF254, se potrivea la pini) am agatat condensatorul dublu de 2.2nF. Am montat in loc doua de 4.7nF, e vreo problema? Daca da, la ce sa ma astept? Si cel original avea aproape 4nF pe sectiune si erau si inegale...am pus de 4.7nF pt. ca nu am pe stoc condensatoare asa mici care sa intre bine in spatiul ala ingust...plus ca am facut reparatia fara sa scot modulul de FI de pe placa de baza...a fost cam ca la dentist...***Aparatul canta frumos acum...merge si indicatorul de camp, cel putin pe FM, ca pe AM nu am receptie nici cu alte aparate mai destepte...dar misca si acolo ceva cand prinde ceva oscilatii parazite.Preventiv am schimbat toti electroliticii, mai putin C33 care e bun si nu e asa critic - si ceilalti sunt ok, dar ca sa nu cedeze ulterior am preferat sa pun noi. C9 de 4,7uF avea valoarea dubla si ESR la vreo 6-7 ohmi desi era cu tantal...varsta nu l-a iertat nici pe el. In locul lui C35 am pus 1000uF, mi se pare mult prea mic filtrajul si ma gandesc ca nici diodele nu o sa tuseasca de la capacitatea mai mare...dupa ce ma joc cu el o sa-l dau mai departe si o sa pun intr-o cutiuta si condensatoarele originale...pt. cine are mania sa le impaieze.Acum mai am de pus ata de la scala, noroc ca am planul ei...asta o fi distractie de weekend...I-ar prinde bine un capac de spate...dar nu am chef sa investesc...poate am noroc sa gasesc in obor unul asemanator picat din camion...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări