Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum aflu pe unde intra cablul in casa

bogdan_luben

Postări Recomandate

Acum 7 ore, gsabac a spus:

Pentru pozarea in pamant sunt cabluri speciale si unele indicatii de pozare sunt in normativ.

image.thumb.png.e9e13c9dfc359e4ba3635ad5c9093cfe.png

C. Pozarea conductelor electrice protejate in tuburi, tevi, plinte, profile mecanice usoare sau instalate in goluri ale elementelor de constructie

in tuburi, tevi, plinte, profile sau goluri trebuie instalate numai conductoare izolate.
In incaperi de clasa AE 5 (PC) se interzice pozarea conductelor electrice in profile metalice usoare deschise sau in goluri ale elementelor de constructie.
In incaperile de clasa AE 5 (PC) se admite utilizarea conductelor electrice izolate protejate in tuburi daca sectiunea conductoarelor de cupru este de cel putin 1,5 mm2 si a celor de aluminiu de cel putin 4 mm2.
Se interzice instalarea conductelor electrice in tuburi sau tevi pozate in pamant.
Conductele electrice care apartin aceluiasi circuit electric, inclusiv conducta de protectie, trebuie instalate in acelasi element e protectie (tub, gol de plinta, profil, gol de element de constructie etc.).

@gsabac

Cred  ca initiatorul  topicului  si-a  rezolvat  problema  din 2015   si  pana  acum  ! 

Link spre comentariu
La 19.02.2015 la 19:48, validae a spus:

Categoric nu cred că s-a făcut racordarea reţelei sub nivelul fundaţiei, sub izolația de polistiren e şi mai uşor de detectat cablul cu schema aceea.Vă dau o variantă şi mai simplă, se face în cinci minute de către un amator cu ce piese are prin sertar. Tranzistorul poate fi orice tip de J-FET, toată schema se lipește pe lângă bateria de 9V. Aveţi și un videoclip cu funcţionarea jucăriei.

post-179973-0-76035600-1424368142_thumb.png

post-179973-0-89766500-1424368443_thumb.jpg

Puteti  sa  imi  ziceti  si  mie  unde  vine  legata  borna  de  tranzistorul  JFET   ”probe”   ?Doresc  sa  fac  montajul   doar  de  experimentare  !  Sau  este  doar  o  bucata de  sarma  acea  iesire  ??

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Acel terminal e poarta tranzistorului J-FET (echivalentul bazei la bipolare) şi se lasă în aer, iar ,,probe,,reprezintă o antenă ce captează semnalul de 50Hz radiat de reţea prin firele îngropate în zidărie.Practic poarta e în aer, dar se poate lega un fir de circa 5 cm ca o prelungire.Când acel fir se apropie de un cablu de fază îngropat în zid, ledul va lumina puternic.În loc de led se poate folosi o cască telefonică, iar semnalul de 50Hz captat se va auzi puternic doar în dreptul unui cablu ascuns în zidărie....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 18 ore, lavynyu a spus:

Cred  ca initiatorul  topicului  si-a  rezolvat  problema  din 2015   si  pana  acum  ! 

Am postat pentru a se vedea despre ce cablu este vorba si sa se inteleaga ca este imposibil de detectat cabluri in pamant , pozarea este la peste 60 cm,

nu cum se afirma prin topic ca ar fi de 10 cm.

Cablul are in pamant si mantaua proprie, un ecran perfect pentru campurile electrostatice, dar in pereti se pot folosi cu succes detectoare

electromagnetice cu bobina captoare,  atunci cand exista un consum mare de curent.

Deoarece cablul este ecranat electrostatic, un detector de camp este putin probabil sa fie util in acest caz.

@gsabac

Link spre comentariu

gsabac  cablul  de  curent  se  poate  gasi la  60  cm.    in  pamant  folosind  un  detector  de  metale  vlf  care  sunt  foarte utilizate  deja  de  detectoristii  amatori  cum  sunt  si  eu  dealtfel  .   In  plus  exista  detectoare  gen  celor  folosite  de  electrica  pt.  gasirea  firelor  de  curent  posibil  sa  fie  detector de  camp   insa  nu  cred  deoarece  ei  gasesc  cablurile  de  curent  chiar  daca  nu  sunt  strabatute  de  curent  ,  este  drept  ca  acelea  sunt  detinute  de  cei  de  la  electrica  si   sunt  foarte  scumpe   si  perfoanele  fizice  nu isi  permit  asa  ceva si  nici  nu  ar  avea  nevoie  de  asa  ceva la  ce  sa  folosesca     .  

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Iniţiatorul nu voia să găsească acel cablu în pământ, ci doar la nivelul peretelui casei, sub izolaţia de polistiren expandat.Deci e vorba de circa 10-15cm distanţă de detecţie.Cred că una din metodele descrise de colegi anterior va funcţiona acolo.Iniţiatorul sigur şi-a rezolvat problema de acum patru ani, dar ce se discută aici sigur e de actualitate şi pentru alţii...

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări