Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum aflu pe unde intra cablul in casa

Postări Recomandate

Aplicatia aceea foloseste circuitul de compas (busola) al telefonului pentru a arata modificari zonale ale campului magnetic terestru (modificarea campului magnetic terestru se poate face cu o piesa metalica magnetizabila). Acel senzor este facut pentru precizie si nu pentru viteza (variatii rapide ale campului magnetic, asa cum este campul magnetic generat la 50Hz). Daca vreti sa detectati acel cablu in perete cu acel telefon atunci trebuie sa folositi o baterie cu un bec legat la un fir de nul si celalat fir la alt circuit, tot la nul, pentru a creea o bucla. Asa puteti identifica circuitul cu acea aplicatie. Cu suficienta experienta la utilizarea aplicatiei se poate identifica acel cablu dar parerea mea este ca metoda acustica este mai precisa pentru ca foloseste un "DSP" (digital signal processor) mai performant adica creierul.

Concluzia mea este ca detectia acelui cablu, ingropat la peste 5-10cm adancime poate fi facuta numai cu mijloace magnetice din cauza mantalei metalice care reduce la minimum folosirea altor metode inclusiv a celor cu cmos sau j-fet.

Link spre comentariu

Nu vă mai complicați cu aplicații pe telefon, o să ajungă mobilul să și taie lemne, bată cuie..... :rade:  Sunt detectoare de metal și tensiune în comerț, unele destul de ieftine. Sunt foarte utile în casă, dacă dai o gaură și nu vrei să nimerești în fier-beton sau în cablajul de rețea http://www.shopmania.ro/unelte/p-detector-metal-tensiune-urz1204-91778168

Editat de validae
Link spre comentariu

Detectoarele de tensiune din comert functioneaza pe metoda capacitiva de detectie care nu functioneaza la cabluri armate cu manta metalica (in pereti exista tuburi de plastic in care conductoarele fiind usor departate genereaza un camp electric slab dar suficient ca sa fie detectat atata timp cat unul din conductoare este legat la faza). Probat. Ca sa gasiti acel cablu metodele clasice nu functioneaza de aceea am recomandat generarea unui curent de dezechilibru in acel cablu ca acela sa devina o bobina cu o singura spira impreuna cu o priza de pamant mai indepartata si detectia prin inductie magnetica a acelui dezechilibru.

@validae: se poate folosi si telefonul cu metoda descrisa de mine atata timp cat exista un curent suficient prin cablu si cineva intrerupe circuitul o data pe secunda pentru a deveni vizibil ca modificare pe telefon. Gasirea fierului beton in perete este o alta poveste pentru ca trebuie cumva sa altereze campul magnetic terestru local si tine de orientare fata de axa N-S sau sa fie magnetizat cumva. Prea multa bataie de cap cu acesta.

Link spre comentariu

Stressmaker, am înțeles perfect aplicația de pe Androide, se bazează pe detectarea neuniformităților câmpului magnetic terestru în proximitatea circuitelor electrice și a metalelor. Eu am recomandat detectoare combinate (metal/curent), nu un simplu detector de tensiune. Cablul fiind învelit cu manșon metalic, cred că poate fi detectat cu un detector de metale la 10 cm sub izolația de polistiren a casei. Dacă era prin zona mea, îi construiam rapid un detector de metale BFO colegului, cu un CD 4093 și câteva piese, se poate face un detector bunicel până la 15 cm, indiferent de natura metalului, feros sau neferos. Tot montajul se poate construi în gabaritul unei săpuniere și toate piesele costă maxim 10 Lei.

post-179973-0-86261800-1424603524_thumb.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

Este discutabil cat metal magnetic are dar la fel de bine poate avea tresa de cupru in genul celor aeriene si aceasta nu interfereaza cu campul magnetic terestru. Scriu de inca o metoda. Se cauta cel mai zgomotos electric ( interferenta radio) bec chinezesc economic sau cu led se monteaza in casa aproape de tablou intr-o priza si se urmaresc firele cu un radio pe AM. Cred ca va fi usor de gasit pentru ca zgomotul electric se transmite si pe cablul principal de alimentare.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Pentru pozarea in pamant sunt cabluri speciale si unele indicatii de pozare sunt in normativ.

image.thumb.png.e9e13c9dfc359e4ba3635ad5c9093cfe.png

C. Pozarea conductelor electrice protejate in tuburi, tevi, plinte, profile mecanice usoare sau instalate in goluri ale elementelor de constructie

in tuburi, tevi, plinte, profile sau goluri trebuie instalate numai conductoare izolate.
In incaperi de clasa AE 5 (PC) se interzice pozarea conductelor electrice in profile metalice usoare deschise sau in goluri ale elementelor de constructie.
In incaperile de clasa AE 5 (PC) se admite utilizarea conductelor electrice izolate protejate in tuburi daca sectiunea conductoarelor de cupru este de cel putin 1,5 mm2 si a celor de aluminiu de cel putin 4 mm2.
Se interzice instalarea conductelor electrice in tuburi sau tevi pozate in pamant.
Conductele electrice care apartin aceluiasi circuit electric, inclusiv conducta de protectie, trebuie instalate in acelasi element e protectie (tub, gol de plinta, profil, gol de element de constructie etc.).

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări