gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Ca o parere personala ... daca examenele de selectie ar fi corecte si responsabile , lucrurile ar fi mult mai simple . Trebuie periata masa de elevi , incepand cu finalul gimnaziului ( 8 clase ) ... cei care avanseaza pe scara scolarizarii sa fie apti intelectual , si sa se opreasca unde nu mai au loc ... lasand pe cei mai inzestrati sa continue . Asa era in anii '80 ... si nu cred ca rezultatele au fost proaste . Liceeni si studentii erau apropiati ca valoare . Cei care se opresc in diferite etape pot fi inglobati in alte forme de cunoastere si educatie , fara a fi tratati ca deseuri ... , invatamantul profesional e ideal . Editat Ianuarie 10, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
Marcel dinulica Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Acum 6 ore, norad a spus: Ma uit la trusele didactice de mai sus si imi aduc aminte de laboratorul de fizica din scoala generala din anii '80. Foarte bine dotat. O sala de clasa mai lunga decat cele obisnuite; pe doi pereti erau numai dulapuri ce gemeau de aparatura fizica didactica: bile, cilindri metalici, plan inclinat, magneti (colorati rosu-albastru) de toate tipurile, dinamometre, lentile, surse de lumina, bancuri optice (erau la fiecare masa), pompe hidraulice, pompe de vid, tuburi de stica de diverse forme (vase comunicante), mercur pentru baromnetru (cu asta nu umblam noi), termometre, bare metalice pentru studiul dilatarii la incalzire, electrometre, aparate de masura MAVO (la astea doar te uitai cum lucreaza profesoara), masina Van der Graaf, inclusiv osciloscop (ceva mic, cu o claviatura alba, orizontala ca la radiourile Mamaia), dinamuri, alternatoare stilizate, electromotoare. Cam astea mi le aduc aminte. Putine ore de fizica le faceam in sala de clasa. Majoritatea in laborator. Si profesoara nici nu era severa. Te atragea prin experimente. Drept urmare vreo cativa insi ne-am dus la Casa Pionierului la Radio-Emisie-Receptie. Era acolo o fata, mai mica ca mine-cred ca era intr-a cincea, campionana nationala la Morse. La "bug" era profesionista. Era foarte rapida. Cred ca emitea mai rapid decat ce se aude astazi in banda de radioamatori. Eu am servit doar cheie, dar nici asta foarte mult (s-a imbolnavit profesorul). Acum vreo doi ani am fost in scoala unde am facut gimnaziul (am un nepot elev acolo) si am vrut sa revad laboratorul de fizica. Nu mai era nici un singur dulap. Sala a fost convertita in sala de dansuri. Am intrebat profesorii si habar nu aveau despre ce vorbesc. Soarta similara au avut si laboratoarele de chimie si biologie, candva bine dotate. Eu am făcut gimnaziul la o școală la tara si am participat la amenajarea laboratorului de fizica sI chimie.Asa cum spuneți ,laboratorul era dotat cu material didactic pentru toate domeniile,electricitate ,mecanica ,optica,acustica(si nu unicate) in așa fel încât elevii puteau singuri să experimenteze.In școală existau cercuri de radio, foto,apicultura,carting mulțumită unor profesori tineri ai pasionați ei însăși de aceste domenii.Orele de fizica sI chimie erau o plăcere ,cel puțin pentru mine,iar participarea la cercuri era poate si din cauză că nu existau alte moda!itati de petrecere a timpului !iber.Am frecventat cercul de radio încă din clasa a patra ,poate atunci mai mult din curiozitate,dar în momentul când am auzit primele sunete de la un radio cu galena construit de mine m-am" îmbolnăvit"iremediabil.Ce s-a întâmplat în anii' 80 nu pot să-mi dau seama cert este că laboratoarele au fost folosite din ce in ce mai puțin,materialul didactic a ajuns la fiare vechi,totul culminând acum doi ani cu transformarea sălii laboratorului de fizica sI chimie in toaleta pentru elevi conform nu știu căror directive că toaleta trebuie sa fie in interiorul scolii.In cadrul cercului construiam felurite montaje ,radio,amplificatoare,generatoare de ton,jucării,etc ,dar si radioreceptoare pentru" Vânătoare de vulpi" cu care am participat la concursuri.Sigur că nu ne comparăm cu Casa pionierului din Rm.Valcea in cea ce privește dotarea dar făceam si noi lucruri destul de interesante.Amintiri frumoase dar din păcate, numai amintiri.. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Omul sfinteste locul ... s - a cam uitat . Si ... haideti sa fim rationali , nimeni nu invata de placere . Asta in ansamblul programelor de studii . Eu am invatat de teama repercursiunilor ( corijenta , repetentie etc . ) . Si din respect pentru parinti ... cu oleaca de teama . Tata , fie - i tarana usoara , era foarte sever . Cand am ramas singur , am invatat stiind ca va fi greu fara " carte " ... n - am avut pe nimeni sa - mi faciliteze vreo chestie ... rude bine situate etc . , si din respect pentru mama , care muncea ( din greu ) sa am tot ce trebuie ( cat s - a putut ) . N - a fost usor , unele materii ( pana la licenta ) nu le - am inteles ... unora nu le - am inteles rostul , altele nu - mi placeau ... dar nu le - am " pasat ". Dupa cum am spus , nu se putea . Nici macar in anul IV de liceu , cand urma admiterea ... invatam de rupeam la toate materiile . Ma rog , si institutia avea standarde ridicate ... o nota de 8 la un alt liceu echivala cu un 5 . Si acela cu emotii . In fine ... Editat Ianuarie 10, 2019 de gauss 2 Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Quote Asa era in anii '80 Probabil ati dorit sa scrieti "anii `60", in anii `80 cei care nu intrau la liceu industrial specializarea electrotehnica, erau distribuiti automat la specializarea mecanica, iar corigente/repetentie nu mai existau, venea bietul profesor acasa la elevul puturos si chiulangiu, sa-l roage sa vina la scoala, altfel se trezea el cu salariul micsorat!!! vai mama lui de "invatamant", in clasa a noua ramaneam singur in clasa(+o colega bolnava de hepatita, asta cand venea la scoala...) cu profesoara de fizica si chimie, o adevarata Profesoara(D-na Stanescu, sora poetului Nichita Stanescu), fiind singurul din clasa caruia nu-i placea fotbalul, preferam sa rezolv o "problemisoara" cu inertii si acceleratii decat sa alerg dupa o minge. Fetele stateau la " vrajeli" pe culoar sau in curte, deja in `89 profesorii nu mai aveau voie sa puna nici macar absente, de asta profitam si eu, insa numai sambata, cand aveam ore de developat fotografii acasa. Invatamantul s-a degradat total in anii `80, majoritatea profesorilor si-au dat seama ca strica orzul pe gaste, s-au plafonat, exceptie cativa, care s-au focusat pe cativa elevi cu adevarat interesati de carte. Link spre comentariu
vranceanu Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 M'da . Dar sigur ai avut si materii la care excelai . Asa pateam eu . La masuri electrice si electronice sau la tehnologie aveam min 8 , la fizica +chimie o scaldam in 7 dar asta era nota profesorului fiind acelasi la ambele materii , iar la istorie chiar am ramas corijent in a 10-a parca pt ca nu reuseam sa inteleg istoria moderna si contemporana. Apoi de rusine , am invatat cartea pe de rost si am scapat. Bineinteles ca am uitat totul intr-o saptamana dupa aia . La ,,Cunostinte social-politice'' (CSP) iar aveam probleme cu nota dar o tineam in 5 , max 6 . Cred ca majoritatea care am prins acele vremuri eram cam la fel in afara de tocilarii de rigoare care nu stiu cum dreaq toceau totul de note mari . In fine stiu multi din ei care au ajuns max strungari , vopsitori, etc. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) 20 minutes ago, Spitfire said: Probabil ati dorit sa scrieti "anii `60", in anii `80 cei care nu intrau la liceu industrial specializarea electrotehnica, erau distribuiti automat la specializarea mecanica, iar corigente/repetentie nu mai existau, venea bietul profesor acasa la elevul puturos si chiulangiu, sa-l roage sa vina la scoala, altfel se trezea el cu salariul micsorat!!! vai mama lui de "invatamant", in clasa a noua ramaneam singur in clasa(+o colega bolnava de hepatita, asta cand venea la scoala...) cu profesoara de fizica si chimie, o adevarata Profesoara(D-na Stanescu, sora poetului Nichita Stanescu), fiind singurul din clasa caruia nu-i placea fotbalul, preferam sa rezolv o "problemisoara" cu inertii si acceleratii decat sa alerg dupa o minge. Fetele stateau la " vrajeli" pe culoar sau in curte, deja in `89 profesorii nu mai aveau voie sa puna nici macar absente, de asta profitam si eu, insa numai sambata, cand aveam ore de developat fotografii acasa. Invatamantul s-a degradat total in anii `80, majoritatea profesorilor si-au dat seama ca strica orzul pe gaste, s-au plafonat, exceptie cativa, care s-au focusat pe cativa elevi cu adevarat interesati de carte. Aveti dreptate ... eu comit o greseala . De fapt scriu corect . Anii '80 incep cu 1971 si se termina cu 1979 ... N - am prins deprecierea ... dar stiam de ea . Si in Ploiesti erau licee rau - famate ... un teoretic si doua industriale . Editat Ianuarie 10, 2019 de gauss Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Io cred ca toata lumea are dreptate: trebuie sa ai si vocatia, parintii trebuie sa-ti prezinte variantele si "cineva/ceva" trebuie sa te impinga putin si de la spate. De ex. cand eram mic, nu mancam zacusca... nu-mi placea cum arata. Odata mama-mea m-o obligat sa manc jumate de felie, macar sa vad ce gust are. Subit, parca o inceput sa-mi placa si incet incet n-am mai facut mutre, am ajuns sa cer. Acu` la 50 ani is aproape convins ca io am inventat zacusca... . 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) In ultimele luni Gibson a realizat sondaje in randul editorilor, jurnalistilor si nu in ultimul rand cititorilor. S-au ales cele mai bune piese ale ultimilor ani fie ca e vorba de MTV, pop metal sau college rock. Voturile au fost contorizate iar Gibson a finalizat lista celor mai bune piese ale anilor 80. 1. The Clash, “London Calling” (1980) 2. Guns N’ Roses, “Sweet Child o’ Mine” (1988) 3. Michael Jackson, “Billie Jean” (1983) 4. Guns N’ Roses, “Welcome to the Jungle” (1987) 5. Public Enemy, “Fight the Power” (1989) 6. AC/DC, “You Shook Me All Night Long (1980) 7. Prince, “When Doves Cry” (1984) 8. Def Leppard, “Pour Some Sugar on Me” (1987) 9. Van Halen, “Jump” (1984) 10. Duran Duran, “Hungry Like The Wolf” (1982) screen capture windows Editat Ianuarie 10, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 3 hours ago, Marcel dinulica said: Ce s-a întâmplat în anii' 80 nu pot să-mi dau seama cert este că laboratoarele au fost folosite din ce in ce mai puțin,materialul didactic a ajuns la fiare vechi,totul culminând acum doi ani cu transformarea sălii laboratorului de fizica sI chimie in toaleta pentru elevi......... S-a intamplat ca tovarasa cacademician, sfatuita de amantul Ioan Ursu, racolat de CIA prin anul 1959 (1960 ?), a scos din programa de invatamant orele de laborator, sub motivul pervers (vrajeala de la Ioan Ursu) ca "teoria trebuie sa fie integrata cu practica si productia" si trebuie sa se faca la gramada, in timpul orelor normale. Eu am prins putin din ce initiase Mircea Malita, fostul ministru la Educatie, om cu judecata sanatoasa. Orele de laborator erau separate si trecute in orar, nu aveau cum sa nu se faca, se mergea la laborator. Multe dotari de laborator sunt ramase din perioada respectiva (inainte de 1974). Dupa ce s-a aplicat idiotenia decretata de analfabeta, nimeni n-a mai calcat prin laboratoare. Pentru profesori a fost o usurare a muncii, mai ales ca nici nu le cam aveau cu practica de laborator. A fost un act de sabotare a activitatii de pregatire a fortei de munca. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 1 hour ago, miticamy said: In ultimele luni Gibson a realizat sondaje ... Voturile au fost contorizate iar Gibson a finalizat lista celor mai bune piese ale anilor 80. Destul de jalnică lista azi. Nu mi se pare să fi rezistat vremurilor... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Poate imi scapa mie, dar mi se pare o discutie paralel cu subiectul (ca sa nu spun altceva), daca e sa ne gandim la montaje experimentale educative... Editat Ianuarie 10, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Hai sa scoatem "Almanahul Elforum" in format electronic, free, cu scheme donate de forumisti. Piesele si le cumpara fiecare, dupa posibilitati. Material didactic ! 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 9 hours ago, gauss said: In buna traditie a schimbarii perpetue in invatamant , se va reveni la examenul de treapta a II - a in licee ( cred ca tot de dosare , ca admiterea la facultate ) , si in 2020 invatamantul de 12 clase va fi obligatoriu . https://adevarul.ro/educatie/scoala/treapta-ii-a-intoarce-motivele-oportunitatea-reinfiintarii-examenului-1_5c35ae01df52022f7567d7ef/index.html Pe de o parte pica bine... imi amintesc ca anul trecut pe subiectul invatamant era criticata pasiunea constanta pentru schimbari de dragul schimbarilor a fiecarei guvernari care i-a zapacit de decenii pe toti, pe profesori, pe elevi dar si pe parinti, deci inca o schimbare a modificarii si revenire la anularea schimbarii modificarii ca acu' 20 de ani era exact ce trebuia. Pe de alta parte, parca insasi Abramburica justifica aceasta revenire prin faptul ca obligatoriu este invatamantul doar de 10 ani si de aceea ar fi necesara treapta a II-a la sfarsitul acestor 10 ani, ori daca stie deja de acum ca peste numai un an se va trece la invatamantul obligatoriu de 12 ani, inseamna ca peste 1 an argumentatia dansei pentru treapta a II-a deja dispare de la sine. Inca o dovada ca intradevar exista o puternica pasiune pentru schimbari si... abrambureli. Ba ajungem sa credem ca postul asta de ministru al invatamantului atrage pe unii tocmai pentru ca le permite asemenea jonglerii care-i scapa de plictiseala pentru ca minesweeper nu mai au pe calculatorele noi de la birou... Acum sa fim seriosi, cati dintre noi sau dintre cunoscutii nostri au asemenea joburi interesante care sa ne permita sa ne jucam minesweeper in fiecare an cu soarta unor copii si a viitorului unei tari? E chiar un job tare cum nu prea mai gasesti! Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Ce sa zic ... ma indoiesc ( daca ma uit pe scena politica ) cum ca vreun viitor guvern , de la orice forta politica ar fi ... , ar mai putea face ordine in invatamant . S -a degradat treptat ... in cuante mici ( sau mai mari ) , oricum plecand de la un moment zero ( dupa revolutie ) , cand avea deja probleme , destul de serioase . Cred , in baza logicii reciprocitatii , ca un timp similar ar fi necesar sa revina unde era , daca maine ar fi ( ipotetic ) un nou T zero . Mai grav e ca nu mai e o problema numai in " puterea " Ministerului Invatamantului . Doamna Andronescu macar e din sistem , cu ceva calificare si functie universitara . Altii , anteriori , au produs cu greu dovada diplomei de bac ... si aia pe meleaguri straine ... a durat mult pana a ajuns copia in Romania . Editat Ianuarie 10, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 18 minutes ago, gauss said: Doamna Andronescu macar e din sistem , ... A produs multe daune invatamantului. Nu se poate face politica noua cu oameni vechi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum