Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM flickering la iluminarea LED


Vizitator alyosa2001

Postări Recomandate

Vizitator alyosa2001

Buna seara. Ma numesc Alexandru O. Nu ma pricep la electronica, dar as dori sa cer un sfat, deoarece am nevoie. Este vorba despre alimentarea panoului de led-uri la monitorul meu, care se face in mod pulsatoriu, PWM, si nu constant. Fenomentul "PWM flickering". Nu ma pricep la electonica, dar am aparatura necesara, si nevoia de a inclocui aceasta modalitate de iluminare nociva. Am citit pe internet, si am inteles ca se poate incloui circuitul de alimentare PWM cu unul constant. M-ar interesa daca se poate face acest lucru, ramanand si controlul meniului din monitor, ma gandesc ca se fabrica vapoare si avioane, si cum nu ma pricep, imi dau cu parerea. Daca nu se poate, ca resursa finala pun direct un 28 de volti si gata. Va cer parerile, daca se poate face ceva elegant, neavand experienta in acest domeniu, si rog cunoscatorii sa ma ajute daca vor, iar cei cu "electronica nu e croitorie, du-te la abecedar ca eu sunt destept" ii rog frumos sa isi caute alte preocupari.

Multumesc, buna seara!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • one

    2

  • Spitfire

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

 

 

Nu ma pricep la electronica, dar as dori sa cer un sfat, deoarece am nevoie.

Ma tem ca singurul sfat pe care il veti primi este sa lasati monitorul in pace, inteleg cam ce doriti dar e absurd si imposibil, tocmai modul acela de comutare face posibila existenta contrastului dinamic!

Daca totusi va deranjeaza la ochi, e posibil ca monitorul sa aiba un defect sau sa-l tineti intr-o setare imposibila. Eu stau cu ochii la 25 cm de un ecran de 24" si nu ma deranjeaza absolut deloc, e mult mai odihnitor un LED fata de un CCFL.

Link spre comentariu
Vizitator alyosa2001

Multumesc pentru raspuns, contrastul dinamic nu numai ca nu ma intereseaza, nici nu il doresc, si nici nu stiu ce legatura are. Din cate stiu contrastul dinamic se calculeaza la fotogame adiacente in loc de una singura, cum e cel static, si cum ar fi corect. Deci nu imi trebuie surplus de contrast in scena, ca sa imi dea peste cap iluminarea si alte treburi. Desi sincer nu vad legatura. Din cate stiu PWM-ul reduce intensitatea luminoasa, adica in loc sa scada tensiunea de alimentare, pulseaza, iar unul din asa numitele avantaje ar fi pastrarea temperaturii de culoare, care iar nu ma intereseaza in acest caz. Cu deranjatul la ochi este discutabil, din cate inteleg sunt oameni pe care nu ii afecteaza deloc, ceea ce  e bine pentru dansii, pe mine insa ,a afecteaza foarte mult, spre inutilizabil. Intrebati un ortodont despre aliniamente de zecimi de milimetru, ca referinta la diferente intre oameni.

La subiect: multumesc foarte mult pentru raspuns, dar nu ma multumeste, caci am nevoie de monitor o data, si a doua oara chiar nu inteleg ce e asa de imposibil ceea ce cer, o tensiune variabila fixa. Atat si nic mai mult.Repet. Atat. Tensiune contunua fixa la alimentarea ledurilor. Imi cer scuze daca spun lucruri aiurea, caci repet, nu cunosc electronica, dar mi se pare putin exagerata aprecierea "absord si imposibil" in ceea ce doresc a obtine, ca si cum nu stiu, in mintea mea as incerca sa obtin o tensiune stabila cu nimic altceva decat un pieptene si un pulovar, si acestea ar fi singurela tehnica si materiale disponibile. Uitati, in domeniul meu, am invatat de la colegi sa zic "nu poate calculatorul, crapa, sau nu stie efectele" cand ni se cereau lucruri pe care nu vroiam sa le facem, de la oameni care nu stiau sa lege un material, sau sa spuna o informatie fara sa loveasca privitorul, sau am intalnit la nunti optiunea de "efecte speciale si insertii 3d", care in practica se afisau sub forma unui text care se plimba pe ecran.

Imi cer scuze, nu as insista, chiar as lasa-o balta si nu mi-as baga nasul sa imi dau cu parerea peste alti oameni, dar chiar am nevoie, practic ma afecteaza foarte mult si mi se face rau de toata ziua urmatoare bolesc. Este cazul meu, inteleg ca pe altii nu ii afecteaza deloc, dar eu trebuie sa fac ceva in aceasta privinta. Si apropo, se poate masura, chiar foarte exact, cu camera foto sau osciloscop cu sonda foto (dvs stiti mai bine)

In modul curent, eu dau luminozitatea la maxim, acolo unde deja este constant ( in functie de nivel de brightness si perioada aprinsa variaza, ex la 50 la suta, 50 la suta dintr-o perioada de timp e aprins, 50 la sua stins, la 80 la suta 80 la suta aprins, 20 la suta stins) si contrastul la minin, dar deja si asta devine deranjant, pentru ca tot blocajul se face doar de stratul de cristale, iar negrul deja nu mai e negru, etc.

Multumesc oricum pentru raspuns, si mai aspept, in speranta ca totusi se poate rezolva cumva si aceasta "absurditate"

Noapte buna!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Comanda led-urilor se face la frecventa suficient de mare pentru a nu fi sesizata (peste 100Hz). Nu pwm-ul led-urilor este o problema pentru vedere, ci distanta mica la care stai fata de monitor, deoarece ochiul face efort de acomodare, in timp ce daca privesti in departare sta relaxat.

 

Fenomenul de flickering este sesizabil cand se suprapun 2 frecvente apropiate, de exemplu cand in camera ai un bec economic si privesti la monitor, sau cand incerci sa filmezi monitorul cu  o camera video.

 

Comanda led-urilor in continuu este posibila, dar este foarte probabil ca circuitul din monitor sa nu suporte aceasta modificare deoarece este posibil ca sa citeasca curentul prin led-uri si ar citi o valoare prea mica. Constrastul dinamic nici nu cred ca are rost sa-l comentam, caci este o gaselnita comerciala. In unele aparate (in TV de exemplu) unde led-urile se afla sub panou, sub zonele unde este negru, luminozitatea led-urilor este redusa ca sa accentueze aceasta culoare. Nu stiu cum se cheama functia asta. Nu cred ca e cazul monitoarelor ieftine.

 

Zi macar ce monitor ai, astfel poate se gaseste o schema si se poate comenta direct, oricum daca nu te pricepi la electronica ai sanse mai mari sa il strici decat sa il imbunatatesti.

Ia un monitor profesional si problemele astea vor fi mai mici, la urma-urmei totul se reduce la costuri.

 

Trebuie vazut insa daca acest flickering nu provine de la panou, adica de la pixeli. Pentru a prelungi viata acestora, unele drivere inverseaza curentul prin acestia astfel incat sa evite o comanda constanta. Probabil aceasta inversiune se face la o frecventa perceptibila.

 

Uite aici un lucru interesant:

http://www.lagom.nl/lcd-test/inversion.php#inversion-all.png

Editat de one
Link spre comentariu
Vizitator alyosa2001

[*]Salut, multumesc pentru raspuns! Monitorul este LG IPS237L, iar panoul LM230WF3 (SS) (A1). Nu e prima data cand pun un stepup pentru curent direct la panou, sau condensator pentru filtrare, doar ca operatiunea nu am facut-o eu direct, ci un prieten pasionat, care nu are timp acum. Pe firele care merg direct la leduri, am masurat cu osciloscopul 3 semnale digitale de tip dreptunghiular, de frecventa 300 Hz. Restul de 3 din cele 6 au alte tensiuni, una din ele fiind de orinul mV, dar niciuna 0, cu sonda de masa pe metalul de la mufele de intrare. Cum repet, nu ma pricep la electronica, aici m-am oprit, ca dupa gandirea mea de neelectronist, ma asteptam sa gasesc 2 fire, unul masa si unul cu semnalul dreptunghiular, la care sa pun vestitul circuit de filtraj RC.

[*]Cu partea de defectat a aparatului, multumesc, dar monitorul este al meu, deci, la fel ca si in cazul cumpararii altuia sau a reglajelor de brighntess, distanta, stat in cap in fata lui, banuiesc ca totusi deciziile in privinta sa ar fi la latitudinea mea.

[*]Anexez mai jos fotografii ale cablajului sau. Pot face si fotografii si poze la ecran, pentru masurarea cu exactitate a frecvrentei, dar am facut-o deja direct cu osciloscopul pe firele de alimentare.

[*]Deci, pe scurt, ma gandeam sa anexez un simplu RC la finalul alimentarii, cum am intrebat pe altcineva un condensator incepand cu 47microFarazi si o rezistenta de 10 Ohmi ar trebui sa isi faca treaba. Doar ca sunt 6 fire, cele gri cu albastru care merg spre stanga fotografiei, deci habar nu am ce sa fac in acest caz. Multumesc pentru raspuns! Seara buna!

post-243124-0-38908200-1426708968_thumb.jpg

post-243124-0-13732100-1426709014_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe cele 3 fire ai masurat semnal dreptunghiular de amplitudine comparabila ?

 

Ma gandesc sa nu fie 3 grupuri de led-uri alimentate prin cabluri separate, dar sa plece din acelasi punct.

 

Cele 3 cu semnal mare sunt independente ? Vreau sa spun.... nu fac contact intre ele pe placa ? La fel si cele 3 cu semnal mic ?

 

Cele care au semnal mic sunt "de intoarcere", in sensul ca pe placa probabil ca este 1 rezistenta (sunt 3 rezistente) spre masa. Masurand tensiunea pe aceasta rezistenta, circuitul regleaza curentul prin led-uri.

Link spre comentariu
Vizitator alyosa2001

Salut! Multumesc mult pentru raspuns si imi cer iertare ca n-am avut timp sa raspund. L-am desfacutt din nou si am facut poze la osciloscop si la cele 6 fire, numerotate de la 1 la 6 incepand cu cel albastru. Atasez pozele. Deci, daca nu ma insel: 1, 5 si 6 au 10 V dreptunghiular cu perioada de 4ms (1000:4 = 250Hz, nu?), numarul 2 e ceva cu amplitudinea de 0,5V, iar 3 si 4, masurate pe curent continuu cu multumetrul, au 50 de Volti (osciloscopul de l-am folosit stie doar pana la 10V).Eu am crezut initial ca cele 3 semnale dreptunghiulare ar fi de alimentare si ar fi batute in cuie, insa am constatat ca, din nimereala aveam o imagine video, dinamica pe ecran cu purici, zgomot, si am observat pe osciloscop ca semnalul dreptunghiular se deterioreaza, ca si cum s-ar suprapune peste el alt semnal neregulat, de amplitudine similara.Am incercat sa desfac cat am putut panoul, dar nu am stiut ce e mai departe, exemplu fotografia 2. Nu stiu cum e ansamblat nu am mai desfacut un panou LCD, si nu stiu daca este demontabil mai departe sau nu fara a fi deteriorat. Am incercat sa il demontez ca sa vad clar unde duc cele 6 fire.Cam atat, multumesc frumos pentru ajutor, pentru ca nu ma pricep la electronica, doar ce mi s-a predat la scoala. Seara buna!

post-243124-0-92563000-1427160006_thumb.jpg

post-243124-0-31375700-1427160226_thumb.jpg

Editat de alyosa2001
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări