Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Rolul condensatorilor C12, C13 e să micșoreze rezistența internă a sursei de alimentare (a bateriei). Întrerupeți pe rând ștrapurile de control A,B, C și vedeți la întreruperea căruia tensiunea de alimentare își revine la normal. Astfel veți depista etajul ce cauzează scurtcircuitul sau supraconsumul.

Link spre comentariu

De fapt rolul acelor strapuri care este?....intrerup - atat cat ma pricep sa observ - colectoarele tranzistoarelor. Or, ma gandesc daca nu ar fi vinovat si un tranzistor sa fie in scurt astfel sa fie contact intre bara + si - a montajului. Un prim suspect Q3 insa pot fi si celelalte.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Ștrapurile permit izolarea alimentării etajelor de radiofrecvență, pentru a ușura depistarea celui defect. Întrerupând câte un ștrap pe rând și urmărind variația tensiunii la bornele C13 se poate vedea care etaj consumă exagerat. Când tensiunea de alimentare crește la valoarea normală când decuplați un ștrap, etajul alimentat de acel ștrap poate fi cel cu probleme.

Link spre comentariu

Tocmai am terminat de verificat asa cum m-ati sfatuit. Din pacate nici un rezultat si anume:

1. strap C deschis curent 0; +C14 - R2 masa 0.12V

borna R2 spre E Q1 tot 0.12V

2. strap B deschis curent 0: idem pct.1

3. strap C deschis curent 0: idem pct.1

4. C14 scos idem pct.1

5. C13 scos idem pct.1

Am masurat cu ohmetru C14 si a indicat ceva dupa care a scazut la 0. La fel schimband polaritatea. La masurarea lui C13 aparatul a indicat 0.

Deci.....eu nu mai stiu ce sa fac si am sentimentul ca numai cineva cu exprienta poate depista.

In acest sens cer ajutorul dvs. daca doreste cineva sa mi-l faca sa functioneze. Am incercat sa rezolv eu prin bunavointa dvs. insa nu ma duce capul, asa cum nici cu 40 de ani in urma nu m-a dus de am esuat lamentabil cu toate ca, de acesta data, am luat fiecare rezistenta,condensator,dioda si verificat, pus pe hartie cu valoare si locul in schema. Verificat de 2 ori inainte de a lipii piesa.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Domnia Mea considera, asa cum am mai spus ca ai un scurtcircuit pe placa. Cred ca vei gasi un coleg binevoitor in Bucuresti sa te ajute, daca nu apare poti sa mi-l trimiti mie, dar pina se plimba cu posta trece timpul.

Link spre comentariu

Am verificat cu lupa diametru mare si puternica sub lampa, chiar nu stiu unde ar putea fi problema. Sa scot tranzistorii asa cum m-a sfatuit cineva pur si simplu se vor distruge prin supra incalzire cat si circuitul. Si nici nu stiu daca se gasesc (S9018).

Nu am incotro, nu cunosc pe nimeni care sa ma ajute sa-l fac. Pentru cineva cu experienta poate fi o joaca, inca o data va rog cine are posibilitate si timp sa se ofere ii multumesc de pe acum.

Link spre comentariu

Dacă folosiți tresă absorbantă nu există absolut niciun risc de deteriorare a tranzistorilor sau oricărei componente.În lipsa tresei (care se găsește ușor de vânzare la rolă) se poate folosi și tresă de cupru recuperată de la cabluri ecranate de microfon sau chiar conexiuni flexibile recuperate de la periile colectoare uzate de orice tip.Se unge tresa cu o soluție de colofoniu diluat în alcool și se pune peste lipitura pe care vrem s-o dezlipim.Se încălzește cu pistolul sau letconul câteva secunde tresa aflată în contact ferm cu fludorul lipiturii până când acesta se topește și va fi absorbit prin capilaritate în tresă.Se repetă procedeul la orice lipitură dorim să îndepărtăm aliajul de lipit. Procedeul este cel mai indicat la componentele cu mai mulți pini, ce nu pot fi încălziți simultan destul de repede pentru a fi extrași complet, dar e aplicabilă oricărei componente.

Astfel puteți să demontați orice componentă doriți fără riscul supraîncălzirii, pinii rămân curați, traseul cablajului și găurile respective trebuie doar spălate cu puțin spirt și sunt ca noi.

Link spre comentariu

Poate o sa va amuzati, este prima data cand aflu de  tresa abosorbanta si de acel procedeu. Pompa de fludor stiu. In dotare pt a face acest montaj mi-am luat sculele uzuale,fludor,pasta, un pistol de lipit, un multimetru simplu. Pentru cineva care se ocupa toate acestea sunt binecunoscute si le are, stie de unde sa le caute. Cablu vechi de antena ecranat am e buna camasa aceea de cupru?

Editat de incubus
Link spre comentariu

Se poate folosi cu rezultate ceva mai slăbuțe și tresa de coaxial, dar trebuie aplatizată, să fie cât mai plată ca să poată fi încălzită bine.Se folosește mereu doar porțiunea dintr-un capăt, după ce se zona se saturează cu fludor, se taie.Trebuie neapărat îmbibată cu soluție de sacâz ca să absoarbă bine.Ideală este acea tresă cu firele individuale cât mai fine, are un efect de capilaritate mai bun.Eu de ani buni nu mai foflosesc pompă de cositor, cu tresa am dat jos orice microcontroler sau integrat posibil, indiferent de numărul de pini.

Link spre comentariu

Am verificat si tranzistoarele cu strapurile deschise cu functia de test dioda si sunt bune. Insa cu piuitul dintre bobinele FI nu e in regula cu toate ca la montaj le-am verificat si nu faceau asa. Astept in continuare oferta unui coleg experimentat sa ma ajute cu montajul

Editat de incubus
Link spre comentariu

Insa cu piuitul dintre bobinele FI nu e in regula cu toate ca la montaj le-am verificat si nu faceau asa. Astept in continuare oferta unui coleg experimentat sa ma ajute cu montajul.

Si totusi,strapurile-punti de cositor sunt chiar in colectoarele tranzistoarelor pe cablaj,ele nu scot bobinele din circuitul de plus deci bobinele raman in 

continuare suspecte.Vedeti pdf-ul din postul #103 de la pagina 7.

Curata intre trasee cu un ac mare sau cu un varf de cutit,in pozele din pagina 6 cu cablajul receptorului sant trasee foarte apropiate dupa ce ai facut lipiturile.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Pasta decapanta este acida, se foloseste mai mult la lipirea tablelor si a componentelor feroase. Folosita la cablaje fine, in timp corodeaza traseele daca nu se spala din abundenta cu alcool dupa lipire.

Cel mai recomandat decapant in electronica e sacazul, poate ramane pe lipituri o vesnicie.

Link spre comentariu

Păi cine a vorbit de pastă decapantă aici ???  Omul a spus clar că a folosit la lipirea montajului fludor subțire și a șters cablajul după lipire. A spus că are pastă, nu că a folosit-o.

Pasta decapantă nu se folosește la montaje electronice. Sacâzul e cel mai bun,spălat ușor cu spirt după lipire, protejează de apă (hidrofob)

Link spre comentariu

Nu am banuit ca un prapadit de radio cu 3 bobine FI, 3 tranzistori si un CI pot aduce atata bataie de cap. Imi inchipuiam greul cu aliniera FI si acordul, dar nici prin cap nu mi-a tracut sa verific + si - bornele de alimentare de pe placa cu ohmetrul sa vad daca are scurt.

Pasta decapanta nici nu am, decat o bucatica de sacaz ramasa de acum 40 de ani. In legatura cu lipiturile stiu cum arata una corecta si una rece la observarea prin lupa.

P.S.

Inainte sa iau acest kit scump am urmarit doua saptamani pe net ce gasesc referitor la tecsun 2P3 asta, atat video cat si text. Numai cuvinte de lauda si de satisfactie de cei care l-au asamblat, ceea ce m-a determinat intr-un final sa-l iau. Daca era un kit de 6 dolari......

Pe amazon.com este un tip Eduard O. din USA care fiind singurul care acordat 1 stea si critica acest kit. Ce zice tipul atat cat am putut si eu sa pricep din engleza:ca nu sunt explicatii complete pentru asamblat, ca trebuie sa ai experienta de inginer electronist ca sa-l asamblezi,acorzi si sa functioneze. Tipul a costruit 3 kituri 2P3 dintre care pe ultumul injura de mama focului ca i-au pus o placa acida si a trebuit sa o arunce.

I-am scris inainte sa ma apuc sa asamblez kitul si tipul m-a sfatuit sa verific daca placa este acida facand cateva lipituri la gaurile care nu au trasee. Daca lipiturile sunt branzite,gri inchis si cu asperitati,gauri -zicea el- sa nu ma apuc ca pierd timpul, ca montajul nu va functiona sau va merge foarte prost. Daca insa lipiturile sunt curate,lucitoare cu suprafata fara gauri, atunci sa-i dau drumu` la lucru.

Placa mea nici vorba de asemenea lipituri urate, dimpotriva se faceau usor, imediat in mai putin de 2 sec. se suda bine pe terminal. Si totusi undeva nu merge....damn it...

Editat de incubus
Link spre comentariu

..... In dotare pt a face acest montaj mi-am luat sculele uzuale,fludor, pasta, un pistol de lipit, un multimetru simplu.....

Imi cer scuze, Dl. Validae, eu citind postul omului, mi-am imaginat ca foloseste pasta decapanta. Am vrut sa fiu util cu o informatie.

Promit insa sa nu mai intervin daca nu mi se cere parerea, si atunci o voi face in m.p.

Numai bine si succes @incubus in depanarea radioreceptorului!

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări