validae Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Lăsați R12 în pace că e în regulă la 98 Ohmi, se încadrează în toleranțe. Puteți să-mi indicați pe placă (faceți o linie roșie prin editare în Paint pe poză) unde sunt realizate cele trei ștrapuri (A,B,C ) din schemă ? Fiindcă eu nu le-am identificat din unghiurile din care sunt făcute pozele, mai ales cele cu fața plantată. Lipsa unui singur ștrap duce la nefuncționarea aparatului, fiindcă prin ele se alimentează cele mai importante etaje ale radioului. Poate mi-a scăpat mie ceva, dar mai bine mă fac eu de râs decât să intrați dvs. în depresie . Se vehiculează tot felul de teorii cu condensatori în scurtcircuit, totuși eu nu am văzut niciunul montat greșit și șansele de a nimeri unul în scurt sunt infime. Repet, e vorba de un biet radio la 3V unde o eventuală greșeală de montare nu distruge nimic, mai degrabă s-au încurcat firele de la bobinele de ferită sau nu sunt făcute unele din ștrapuri. Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Editat Martie 25, 2015 de incubus Link spre comentariu
validae Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Da, este în ordine cu ștrapurile. Pe © îl dibuisem până la urmă, celelalte nu se vedeau pe cablaj.Mai erau și unele trasee folosite pentru treceri care pot induce în eroare. Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Masoara ca aici: bara de plus in portocaliu,borna V/ohmi/HZ ce este in rosu este masa,minusul, borna COM a multimetrului(am avut probleme cu netul si am postat mai tarziu) Editat Martie 25, 2015 de vio2007 Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Tot nu sunt lamurit cu bara + tensiune intre R12-R2 cum masor corect. Borna rosie multimetru la +C14 si borna neagra multimetru la borna R2 spre masa sau la emitor Q1? Editat Martie 25, 2015 de incubus Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Se vehiculează tot felul de teorii cu condensatori în scurtcircuit, totuși eu nu am văzut niciunul montat greșit și șansele de a nimeri unul în scurt sunt infime. Repet, e vorba de un biet radio la 3V unde o eventuală greșeală de montare nu distruge nimic, mai degrabă s-au încurcat firele de la bobinele de ferită sau nu sunt făcute unele din ștrapuri. Stau si ma gandesc de ce nu merge....toate strapurile sunt facute,posibil si chestia cu bobina de la bara de ferita m-am gandit si eu, dar totusi se auzea cu o paraitura, fasait , gajait ceva. Dar el tace cu fasaitul sau timid in difuzor.Tensiunile scazute la tarnzistori asa mult denota o hiba, chiar imi pare rau ca nu am verificat tranzistorii inainte de montare, eu pe aia ii banuiesc defecti. Totusi am sa fac verificarile sugerate azi de kripton si cirip carora le multumesc din nou, cand ajung acasa. Sper sa fie ceva simplu care da bataie de cap dar sa o dibui pana la urma cu ajutorul dvs. fara a fi componente pretentioase ca IC sau bobine FI. @validae, dvs. in locul meu cum ati proceda? Editat Martie 25, 2015 de incubus Link spre comentariu
Untold Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Fludorul are pe interiorul lui un canal ce contine decapant (sacaz). Dupa cum arata lipiturile dvs, nu pare sa fie vreo urma de decapant, ar putea fi lipituri reci. Incercati sa refaceti toate lipiturile folosind doar putin sacaz pe varful letconului, fara adaos de fludor. Asta ca o ultima solutie. Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Lipiturile reci nu arata asa, le-am verificat cu lupa pe fiecare in parte dupa ce am montat piesa ca sa fiu sigur ca e in regula. Fludorul are pasta decapanta ca dovada ca in aprox. 2 sec cat a durat lipitura a "fiert" si s-a format frumos in jurul terminalului. Mai mult, gaurile sunt metalizate si se observa cum fludorul a patruns in gaura vazadu-se pe parte plantata.Placa am spalat-o cu alcool inainte de a face foto ca lipiturile sa fie curate si sa se observe usor. Masoara ca aici: bara de plus in portocaliu,borna V/ohmi/HZ ce este in rosu este masa,minusul, borna COM a multimetrului(am avut probleme cu netul si am postat mai tarziu) Mersi mult, m-am lamurit. Deci concret suspiciunea ca C14, C15 ,R3 si C16 au defect si fac atingere la masa? Editat Martie 25, 2015 de incubus Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Intre bara de plus si minus(masa) ai masurat 3,9 ohmi,deci ai scurt.Multimetrul pus pe buzer cu firele in scurtcircuit cat indica? Inlocuieste C14,C15 si vezi ce se intampla ,daca apare tensiunea de 2,7-2,8V,E suficient sa ii scoti din circuit,apoi alimentezi si masori daca ai tensiune.Pana nu obtii acolo tensiune nu rezolvi nimic. Link spre comentariu
validae Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Eu aș întrerupe ștrapurile A și B și aș măsura tensiunea între masă și colectorul lui Q3. Ar trebui să fie 3V în aceste condiții acolo. Dacă nu sunt 3V atunci traful FI (T3) e întrerupt sau ștrapul © nu s-a făcut cum trebuie. Asta pentru început. Dacă ați văzut pe schemă, în dreptul fiecărui ștrap sunt trecuți curenții normali prin etajele respective.Curenții se pot măsura prin intercalarea pe bornele ștrapurilor (întrerupte) a multimetrului setat pe miliampermetru.Deci în loc să uniți bornele ștrapului cu fludor, închideți circuitul prin miliampermetru.Comparați cu valoarea indicată pe schemă.Măsurătorile curenților implică prezența celorlalte ștrapuri. Curentul prin punctul (B) se poate măsura și indirect măsurând tensiunea la bornele rezistenței R6. Apoi se împarte tensiunea la bornele R6 la 2000 (2k) și aflați astfel curentul prin acel punct. Ați verificat să nu fi greșit cumva și să fi înlocuit trafurile de FI (T2) și (T3) între ele ? Link spre comentariu
Untold Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Intre bara de plus si minus(masa) ai masurat 3,9 ohmi,deci ai scurt. Ma intreb si eu ca un incepator ce sunt: bateriile alea or mai fi avand ceva curent in ele? Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 Ați verificat să nu fi greșit cumva și să fi înlocuit trafurile de FI (T2) și (T3) între ele ? ..da sunt verificate, daca ati observat miezurile lor au culori: Rosu,Galben si Albastru. Sunt montate conform schitei cu piesele plantate si postate aici. Ma intreb si eu ca un incepator ce sunt: bateriile alea or mai fi avand ceva curent in ele? voi verifica curentul din baterii. Stiu sa fac asta: dezlipesc un fir de la borna + sau - de pe placa si intercalez ampermetru. Cat curent trebuie sa aiba 2 baterii de 1,5V asta chiar nu stiu. Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Poate sunt baterii alkaline. masuratori: tensiune C13 = 3V tensiune borne R12=2,95V C15 la borne = 3,9 ohmi C14 la borne = 3,9 ohmi pe bara de plus pentru alimentarea tranzistorilor este 0,5V! tensiunea de alimentare ,,cade" pe rezistenta de 100 ohmi. De vina pot fi bobinele sau condensatorii C14 si C15 ............................ Bobinele sunt montate corect dupa culoarea miezurilor:http://daslied.com/badx/2p3/2P3-for-badx.pdf Editat Martie 25, 2015 de vio2007 Link spre comentariu
incubus Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 (editat) Ce rol au C13 si C14? Merge montajul si fara ei? R10 de 100 ohmi din emitorul lui Q3 merita verificat? Editat Martie 25, 2015 de incubus Link spre comentariu
kripton Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Va salut,Nu nu am spus ceva de celelate interpretari dimpotriva sunt corecte dar nu stiu daca sunt intelese. , Am fost fiecare incepator, desi cei la care apelam , mai avansati, stiau, imi aratau clar : ex ." vezi ca are 100 de ohmi. ? " ..".Vad ",.altfel pe undeva in nestiinta m-as fi gandit ca daca o masuram eram sigur si poate pe ascuns am si facut-o sa vad ca-i asa . . Noi stim ce se poate defecta sau nu dar am scris sus "suntem incepatori ".Ce-am scris este vazut dupa schema si text si-as vrea sa stiu ce nu-i bine, ori daca acel cablaj nu ar avea cele trei puncte, desi au mai fost amintite in mesaje, asta nu mai e vina mea . la pretul si meticulozitatea unui asemenea kit, ar trebui sa fie.si sunt foarte inteligent trecute . pe schema. chiar instructive. dar sunt totusi dupa cate se vede.Am incercat sa arat drumul unei depistari prin eliminare ca asta este metoda, prin viziunea incepatorului care nu are de unde sa stie ce stim noi, cei care scriem, ori daca s-a inteles altfel imi cer eu scuze, e cel mai corect . (e buna cu depresia , o simpla convorbire directa si evident placuta,. ar inlatura total aceasta impresie . ) Va asigur ca nu bag mana in foc ca nu poate fi o componeata pasiva defecta. am intalnit condensatoare strapunse de 50- 500pF/ 250V-500V ceramice in semnal de cativa milivolti si nu in etaje supuse descarcarilor atmosferice, la produse noi nefolosite inca desi au fost acordate verificate si cu certificate de calitate. sau componete defecte noi recente , nu din cele de ani de zile nefolosite.Ori practic trebuie eliminata orice posibilitate numai asa evem ceritudini.Vad ca intre timp s-a mai scris cate ceva....@ incubus, oricum terbuie neaparat sa existe tensiune acolo.pe bara + (pe traseul intre R12 si R2, urmareste atent schema pe cablaj si vezi ca sunt unite cele doua rezistente.) .indiferent de bobina sau starea tranzistoarelor, incearca pas cu pas ce am scris. Fara graba, ca aici este secretul marii descoperiri .a defectului . si mai stiu ca daca se va rezolva, va fi cel mai indragit aparat prin atata munca indiferent cate vor urma Deci cand apare tensiunea,urmand exact cele cele scrie.anterior si fara sa mai insist. pana la urma numai asa se poate gasi sigur defectul. deoarece ma intreb cum se poate gasi un curent prin trananzistoare daca alimentarea este nula Tranzistoarele . mai la urma,le vedem dupa ce avem tensiune .ori daca avem scurt violent in etaj (bobina sau contact pe ecranaj, nu putem avea un curent normal de lucru. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum