Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Se da aceasta acesta schema de radio portabil AM/FM. Este mai avantajos un montaj cu CI fata de unul numai cu tranzistoare?

Posted Image

Nu mai inteleg....daca are tranzistor mai mult e un dezavantaj ca si transformator in plus? Stiam ca un montaj radio cu cat are mai multe tranzistoare si bobine cu ata e mai selectiv si cu sensibilitate crescuta. Pana la urma ce schema sa aleg?...sunt si cu CI pe AM/FM fara un tranzistor. NeaBobina poate poti sa-mi spui mai mult.

In legatura cu pretul cerut la rubrica vanzari pe kit, trebuie stiut ca un kit bun costa. Unul ieftin denota slaba calitate: pisese lipsa si calitate proasta, pot fi chiar rebuturi de fabrica, cablaj care se exfoliazxa repede, etc. Sunt kituri si kituri la fel ca orice produs: de calitate sau nu. Trebuie avut in vedere ca la pret se mai adauga taxe vamale si TVA cand iti aduce pachetul.

Editat de incubus
Link spre comentariu

De ce tineti musai sa faceti o schema de superheterodina?

Sunt scheme de receptoare AM cu amplificare directa, cu 6 tranzistoare si alimentate la 3V, fara trafuri care au performante foarte bune. Eu am facut prin clasa a 7-a un asemenea radio dupa o schema luata dintr-o carte mica si gorasa, "Inteligenta si indemanare tehnica", a mers din prima si seara prindea multe posturi pe medii, ba chiar si ziua vreo 4-5.

P.S. Asta-i cartea de care fac vorbire: http://www.hermesanticariat.ro/product/enciclopedia-practica-a-copiilor-inteligenta-si-indemanare-tehnica/

post-221025-0-21694900-1424782782_thumb.jpeg

Editat de Untold
Link spre comentariu

Pentru Nea Bobina - eu am testat radioreceptorul de care am vorbit in bloc de beton . Nu avea antena de ferita . Nici eu nu aveam prea multe scule de masura la vremea respectiva . Am facut intai oscilatorul , pe care l - am ascultat si aliniat in alt receptor , tinand cont de adaosul frecventei FI . Un ARF acordat nu e chiar o tragedie ... se poate regla " la ureche " , pe maxim de semnal , dupa ce se face " proba " numai cu mixerul si oleaca de antena ... Neliniaritatile se pot scoate din lamelele din exteriorul CV , sant prefragmentate de fabrica in acest scop . Cu trimeri si miezuri la bobine , se poate jongla destul de usor . Ma rog , nu foarte usor daca nu intelegi principiul si schema bloc a superheterodinei . Altfel , nu se merita sa te apuci . E timp pierdut . Si chiar daca stii ce si cum ... e ceva de munca . Dar cu rabdare ... Ma rog , sant convins ca stiti cel putin la fel de bine ca mine aceste lucruri . Altminteri , cum am mai scris in alte posturi , e liber fiecare sa faca ce vrea . Sincer , astazi sant accesibile radioreceptoare la preturi derizorii ( parerea mea ) . Dar ... exista si parerea si interesul fiecaruia . Urez mult spor tuturor constructorilor ... ca de batai de cap sigur vor avea parte ! ( eu cel putin am avut ... ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Se da aceasta acesta schema de radio portabil AM/FM. Este mai avantajos un montaj cu CI fata de unul numai cu tranzistoare?

Posted Image

Nu mai inteleg....daca are tranzistor mai mult e un dezavantaj ca si transformator in plus? Stiam ca un montaj radio cu cat are mai multe tranzistoare si bobine cu ata e mai selectiv si cu sensibilitate crescuta. Pana la urma ce schema sa aleg?...sunt si cu CI pe AM/FM fara un tranzistor. NeaBobina poate poti sa-mi spui mai mult.

In legatura cu pretul cerut la rubrica vanzari pe kit, trebuie stiut ca un kit bun costa. Unul ieftin denota slaba calitate: pisese lipsa si calitate proasta, pot fi chiar rebuturi de fabrica, cablaj care se exfoliazxa repede, etc. Sunt kituri si kituri la fel ca orice produs: de calitate sau nu.

Schema aceasta e chiar aberanta, pe dos fata de orice deziderat "didactic"-etajul final e realizat anacronic, neperformant si costisitor, iar pe partea RF "invatacelul' nu prea are ce studia...pentru final un TDA2822 ar fi optim cu o alimentare de 9V, iar pentru partea RF ceva cu tranzistori, oscilator local dedicat, fara compromisuri "reflex".

Stiam ca un montaj radio cu cat are mai multe tranzistoare si bobine cu ata e mai selectiv si cu sensibilitate crescuta.

Ei as...da` de unde...selectivitatea depinde mai degraba de calitatea circuitului oscilant si de principiul circuitului, iar sensibilitatea de raportul semnal-zgomot al componentelor active si pasive, etc.

Elaborarea unor kituri de montaje electronice presupune multa psihologie si simt estetic, nu doar cunostinte de electronica.

Initierea in electronica, in anul 2015, nu prea mai e compatibila cu ideea de a construi un radioreceptor AM...exista kituri destul de complexe, unele includ si radioreceptoare, din care se poate invata ceva, si al caror pret nu trece de 200 lei.

Posted Image

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Schema functioneaza cu alimentare la 3 V , si are acel amplificator JF pentru consum redus ... probabil se alimenteaza la baterii R6 . E greu sa scoti ceva asemanator cu tranzistoare cu siliciu , si cu acelasi nivel de auditie doar " din " 3V , la acelasi consum . Sa nu mai zic de stabilitate si siguranta in functionare . Ma rog , pentru mine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

De ce tineti musai sa faceti o schema de superheterodina?

Sunt scheme de receptoare AM cu amplificare directa, cu 6 tranzistoare si alimentate la 3V, fara trafuri care au performante foarte bune. Eu am facut prin clasa a 7-a un asemenea radio dupa o schema luata dintr-o carte mica si gorasa, "Inteligenta si indemanare tehnica", a mers din prima si seara prindea multe posturi pe medii, ba chiar si ziua vreo 4-5.

P.S. Asta-i cartea de care fac vorbire: http://www.hermesanticariat.ro/product/enciclopedia-practica-a-copiilor-inteligenta-si-indemanare-tehnica/

Vreau sa fac un montaj superheterodina pentru ca nu am realizat niciodata si uite asa, dupa 40 de ani am aceasta nostalgie. Prin 1975 am luat de la Hanul lui Manuc (fosta Hala Unirii azi disparuta) sus de la etaj un kit rusesc cu 150 lei. Foarte scump pt. acea vreme, dar cu chiu cu vai l-am luat. Montaj cu aplif.directa, fara cablaj, doar placa pe care fixai niste nituri in gauri si acolo montai piesa si dedesupt faceai conexiune cu conductor. Ferita ti-o bobinai tu. Munca ca la balamuc si evident ...nu a mers. Un vecin pasionat de electronica mi-a luat tot montajul facut varza, i-a facut cablaj imprimat la fabrica, mi-a montat piesele si mi l-a dat gata facut. Concret, kitul l-a altul. Dupa o vreme au aparut pe piata 2 kituri rusesti la fel de scumpe tot cu amplificare directa dar cu cablaj imprimat de data asta. Au functionat din prima montate de mine. A mai fost un kit Electronica cu carcasa de Cora dar tot aplificare directa. Toate amestecau posturile daca erau foarte apropiate doar cele la "distanta" una de alta le selecta bine. Nu aveam de unde sa iau sau sa fac bobine si transformatoare RF si AF din carti de montaj. Asta este acum cu ideea constririi unei superheterodine. E o provocare daca mai stiu sa fac ceva dupa 40 de ani de inactivitate in electronica. Daca nu reusesc pierd doar niste bani...

Link spre comentariu

La vremea aceea, finalul cu traf defazor+traf de iesire chiar asigura un consum minim cu tensiune de alimentare mica, insa la ora actuala exista multe IC-uri care functioneaza perfect la 3V, cu un consum si mai mic chiar.Ideea era sa nu se scumpeasca costul kitului cu doua trafuri inutile, fara ca macar sa aiba cine stie ce rol didactic acea topologie de etaj final.

Link spre comentariu

Pana la urma ce schema sa aleg?

E greu de spus, dar depinde (cred) in primul rand de tinta pe care o urmariti. 

Daca vreti sa invatati ceva, e una, daca vreti sa comercializati un kit, atunci e alta. 

Mai exista si varianta la interesectia primelor doua, dar asta inseamna cercetare ;-)

Daca vreti sa va reintrati in mana dupa un timp indelungat si sa va refamiliarizati cu niste concepte, 

atunci o schema simpla si clara ar fi un bun inceput. Conceptul superheterodinei poate fi invatat

si pe baza unui circuit integrat, dar daca se doreste *a invata* pe bune (fara a urmari performante), 

atunci reproducerea fiecarui etaj in parte, cred ca ar constitui o buna cale. 

Un integrat face cam tot si nu ai la vedere fiecare etaj, nu poti evalua chiar fiecare etaj.

Dar daca ne uitam la "anacronicul" TBA570A, de exemplu, acesta ar constitui de asemenea un bun start.

Constructorul ar fi obligat sa realizeze circuitele LC ptr intrare, oscilator si FI, la fel ca la un superhet cu tranzistoare.

Daca are cu ce, poate masura si parametrii semnalului de intrare, si cel din oscilator, cat si cel de FI. Iesirea integratului

permite adaugarea (si studiul) filtrelor audio, cat si a unui mic etaj final. 

Asadar, paleta de solutii e larga - depinde de fantezia, de experienta si de scopurile fiecaruia pentru a alege o configuratie

sau alta. 

Bafta maxima!

N.B.

Link spre comentariu

Daca se fabrica si se vind kit-uri la aceste preturi, inseamna ca exista piata pentru ele, nu cred ca se fac numai de kiki.Intr-adevar, pentru Ro par mari dar si la noi exista foarte multi oameni cu bani ai caror copii au mai multi bani de buzunar zilnici decit costul acestui kit. Nici Ferrari nu este accesibil oricui si totusi se fabrica.

Revenind la scheme, personal consider ca cele cu transformatoare sint mai OK, s-a renuntat la ele din cauza costurilor nu a calitatii, mai ales la tensiuni mici, unde de asemenea ar fi recomandabili tranzistorii pe germaniu.

Personal, cel mai OK radio pe unde medii vazut si testat in conditii de poluare electromagnetica de oras a fost un Milcov pe germaniu produs de defuncta Electronica.

Link spre comentariu

Vreau sa fac un montaj superheterodina pentru ca nu am realizat niciodata si uite asa, dupa 40 de ani am aceasta nostalgie. Electronica cu carcasa de Cora dar tot aplificare directa. Toate amestecau posturile daca erau foarte apropiate doar cele la "distanta" una de alta le selecta bine. E o provocare daca mai stiu sa fac ceva dupa 40 de ani de inactivitate in electronica. Daca nu reusesc pierd doar niste bani...

Am inteles acum, dupa ce deja postasem raspunsul anterior.

Asadar, nu vreti neaparat sa comercializati, ci studiu personal... foarte frumos.

Haideti sa va vand (inca odata) un pont... 

De acord ca merita sa experimentati principiul superheterodinei si ca daca vreti sa "simtiti" cum functioneaza, e o buna idee sa incercati un astfel de kit. Ce as face eu in situatia asta, ar fi asa :

- as cumpara un kit ieftin de superheterodina, asa cum au sugerat si alti utilizatori (de exemplu, cirip ), in jurul a 7-10 USD;

- as tine kitul asta in asteptare si as experimenta mai intai un radioreceptor cu amplificare directa. Colegul meu, YO3FHM, a experimentat cu mult succes o clona dupa RIC3 (doar partea RF) iar amplificarea audio a facut-o cu LM386. La el l-am vazut si am fost foarte placut suprins de performante.

- dupa experienta cu amplificare directa care m-ar refamiliariza cu unele concepte in zona electronicii, as trece la asamblarea si testarea montajului superheterodina la kit, incheind astfel "lantul slabiciunilor" si bifele de pe lista. 

Mai departe, cred ca ati putea sa treceti la stadii superioare de constructie, avand experienta acumulata a celor doua enumerate. 

Sper sa fie un sfat util... 

Cu stima,

N.B.

Link spre comentariu

O schema buna pe baza careia s-ar putea concepe un kit usor de asamblat si...util dupa asamblare ar fi aceasta-este un radio FM stereo, care utilizeaza componente usor procurabile din magazine, in cazul in care incepatorul ar defecta vreuna in timpul montarii.

Posted Image

Pentru cei mai "inraiti" diy-eri, care vor sa faca totul de la zero, idei interesante si aici:

http://www.techlib.com/electronics/reflex.htm#computer

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Multumesc la toti cei ce au aratat interes si ai dat raspunsuri. Deci ultima schema postata de mine cea cu iC si final pe tranzistori nu da randament bun?

Dar aceasta:

Posted Image

..este foarte simpla si nu necesita reglaje complicate. Are selectivitate, sensibilitate si consum redus schema asta?

Link spre comentariu

E ceva gen CXA 1191 , pe care l - am recomandat mai sus . E printre cele mai performante solutii de radio monolitic ... multe world receivere folosesc asa ceva . Sony a fost inainte cu un deceniu fata de concurenta cand l - a produs ... Se pare ca in schema este CXA 1691 , dar nu sant sigur !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări