Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Păi n-am zis în postarea #8 că sunt kit-uri chinezești de asamblare ? Dar ăsta e exagerat de scump, la ce știe să facă. :rade:

Sunt altele la 6$ care au și MA și MF, dar sunt cu integrate, nu cu tranzistori.

Editat de validae
Link spre comentariu

Salut,"Store No. 347436" a constituit o invitatie irezistibila de a-l intreba pe gogu daca stie sau a auzit ceva. Si se pare ca 'mnealui ar avea o idee :)http://www.aliexpress.com/store/product/Seven-transistor-superheterodyne-AM-radio-kit-electronic-production-vocational-college-training-products/347436_1906479850.html

Revenind la partea tehnica, daca bobinele nu sunt acordate corect, performantele vor fi slabe. "alea rusesti care le-am construit in 1975-1980 aveau o selectivitate buna seara dupa 6 pana dimineata." pentru ca erau cu amplificare directa si aveau un singur circuit acordat mare si lat: circuitul de intrare. De fapt selectivitatea era slaba, dar propagarea dupa ora 6 umplea difuzorul de posturi claie peste gramada. Probabil ca va referiti la Electron-M si Iunosti. Cred ca piesele au o calitate decenta, dar la superheterodina, daca alinierea nu este facuta corect, performantele lasa mult de dorit. Alinierea nu tine de calitatea pieselor, ci de cunostintele celui care asambleaza kitul. Este bine sa ajute cineva cu multa experienta si, intr-un caz fericit, si cu un minim de aparatura.Bafta! 

Foarte exact. Si eu am construit la inceputul "activitatii" in domeniul electronicii intai clasicul receptor cu amplificare directa (in apropierea emitatorului de la Iasi se auzea NUMAI acesta!), si apoi superheterodina. Bobinarea filtrelor si a oscilatoarelor locale nu mi s-a parut o problema, insa acordarea lor, fara vobuloscop e un pic mai dificila....(dar nu se compara cu dificultatea acordarii pe frecventa intermediara a unei superheterodine cu MF!). De-asta producatorii industriali folosesc astazi exclusiv filtre ceramice "acordate" din fabricatie....

Ca observatii personale: functionarea la tensiunile atat de joase e posibila, insa siliciul avand tensiunea de saturatie mare, randamentul de utilizare a energiei va fi inerent slab.

Schema a 2-a e mult mai buna din punct de vedere a performantei obtenabile pe partea de audio, (schema aia cu trafo defazor si iesire pe condensator e puternic asimetrica, unul din tranzistori avand sarcina in emiter (impedanta redusa, curent mare/tensiune mica) iar celalalt in colector (impedanta mare, curent mic/tensiune mare). Reactia negativa ar trebui sa liniarizeze raspunsul, insa aceasta se bazeaza si pe o amplificare suficient de mare, (nu prea e cazul la 2 etaje si 3 volti), sau admiterea unor distorsiuni mai mari....

Traful (sau, in acest caz autotraful) de iesire e o componenta relativ complexa, grea si voluminoasa, adica scumpa, insa performantele sunt mult mai bune, pe seama unei topologii simetrice si a unei adaptari mai bune a impedantei (de-aia s-a putut reduce alimentarea la 1,5 volti!). Pe de alta parte mai scade din performanta pe frcventa inalta, insa aici amplificarea depinde mult mai putin de tensiunea de alimentare, aceasta afectand mai degraba stabilitatea punctului static de functionare si mai mult stabilitatea oscilatorului local....

Personal, eu as alimenta la 6-9 volti (trebuie modificate polarizarile si numarul de spire/raportul de transformare la trafurile audio), si as alege schema cu 2 trafuri audio....

Alegerea finala va apartine!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns.

Am ales schema1.

Acum am sa ma ocup de montaj. Nu am nici sculele si nici piese / accesorii de a face imbunatatiri / modificari schemei. Nu am mai folosit pistolul de lipit de peste 40 de ani...asa le iau asa cum sunt, azi fiind doar un nostalgic. Apoi voi vedea cum va functiona.

Link spre comentariu

Ca sugestie, va propun sa incepeti cu montarea amplificatorului audio, pe care il veti testa prin punerea degetului la intrare. Daca baraie sunteti pe drumul bun. Cu partea audio functionala puteti afla ce se mai intampla prin circuit.

Urmeaza trasul frecventei intermediare pe maxim. In lipsa unui generator, va puteti construi unul folosind un filtru ceramic de 455KHz cu 2 terminale si ceva porti CMOS seria 4000. Filtrul ar fi ceva de genul asta: http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-100pcs-ceramic-filter-455E-455KHz-455K-455-KHZ-DIP-2-CERAMIC-FILTER/1618456699.html

Apoi se aduce oscilatorul in banda. Cu o sirma de cativa metri la intrarea de RF vor incepe sa se auda posturi slab de tot.

In final se scoate sirma, se conecteaza antena de ferita si se va acorda circuitul de intrare pe maxim de semnal in difuzor.

Cele de mai sus le-am scris presupunand ca nu aveti niciun fel de aparatura de testare RF.

Spor!

Link spre comentariu

...schema aia cu trafo defazor si iesire pe condensator e puternic asimetrica, unul din tranzistori avand sarcina in emiter (impedanta redusa, curent mare/tensiune mica) iar celalalt in colector (impedanta mare, curent mic/tensiune mare)...

Niet. Schema este simetrica. Impedantele de iesire a celor doua jumatati sunt egale (daca tranzistoare finale sunt identice)

Pentru acordarea FI "dupa ureche" e suficient un alt receptor MA cu aceeasi valoare a FI. Preferabil unul de calitate mai slaba (în special dpdv. al ecranarii).

Link spre comentariu

Salut,"Store No. 347436" a constituit o invitatie irezistibila de a-l intreba pe gogu daca stie sau a auzit ceva. Si se pare ca 'mnealui ar avea o idee :)http://www.aliexpress.com/store/product/Seven-transistor-superheterodyne-AM-radio-kit-electronic-production-vocational-college-training-products/347436_1906479850.html

Asa si ce e cu asta? Nu am cu ce face poze si am luat si eu de unde am gasit cu produsul.

Oricum acele magazine sunt de angro, nu se oboseste nici-un chinez sa piarda timp cu posta,drum la vama vama sa-ti onoreze tie o comanda de de un amarat de kit de 6 dolari sau cat o fi. :rade:

Link spre comentariu

Veți fi surprins să vedeți că chinezul vă poate trimite chiar și o comandă de 1$, nu de doar 6$ :)  și cu transportul gratuit, de cele mai multe ori.

Ei nu fac atâtea nazuri ca ,,ai noștri,, fiindcă sunt conștienți că și multe vânzări mici aduc bani. Verificați pe pagina respectivă cantitatea minimă la respectivul aparat sau piesă.Unii au o comandă minimă de 10 bucăți, de exemplu, dar alții vând și la bucată. Am un coleg de serviciu care cumpără regulat de pe Aliexpress sub 10$, singurul dezavantaj e timpul mai îndelungat până vin comenzile (2-3 săptămâni uneori).

Link spre comentariu

Veți fi surprins să vedeți că chinezul vă poate trimite chiar și o comandă de 1$, nu de doar 6$ :)  și cu transportul gratuit, de cele mai multe ori.

Ei nu fac atâtea nazuri ca ,,ai noștri,, fiindcă sunt conștienți că și multe vânzări mici aduc bani. Verificați pe pagina respectivă cantitatea minimă la respectivul aparat sau piesă.Unii au o comandă minimă de 10 bucăți, de exemplu, dar alții vând și la bucată. Am un coleg de serviciu care cumpără regulat de pe Aliexpress sub 10$, singurul dezavantaj e timpul mai îndelungat până vin comenzile (2-3 săptămâni uneori).

Pentru vanzarile de 1$ (evident nu exista asa ceva - va referiti probabil la ce este "cheep") chinezul dumitale binevoitor te pune sa platesti transport 34 dolari. Altii nici nu se obsesc, de curiozitate am citit si eu comentariile de pe Alieexpress asta si nu este asa cum afirmati. Or exista rar exceptii dar asta nu este clar o regula si nici nu ma intereseaza. Eu am deschis topicul acesta in legatura cu niste scheme. V-a deranjat ca am la vanzare un kit cu 150 lei care s-a si dat de altfel la pretul cerut cu toate ca mi-ati evaluat mie vanzarea la 20 lei, ati facut alte comentarii inutile fata de subiect si mi-ati "deturnat" discutia. Dar asta tine de felul omului. Si aici dori sa se incheie discutia cu acest subiect care nu-si are nici rostul si nici locul.

Daca mai sunt pareri de la colegi experimentati legate de scheme le astept cu placere.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Din start nu-mi pare deloc atractiv/incitant pentru un incepator, sa asambleze un aparat, ca o maimuta, prin simpla plantare a unor componente pe un PCB realizat industrial. Asa nu invata mai nimic, iar satisfactia va fi minima. Mult mai atractiv ar fi ca incepatorul sa construiasca un radioreceptor FM de la zero, ideal pe baza unor componente uzuale, sau o superreactie, dar categoric fara trafuri de iesire, defazoare, trafuri de frecventa intermediara, acestea nu se mai fabrica de ceva vreme nici in China.Plus ca la dimensiunile acelea au randamente dezastruoase, cu 2-3 mA consum la un aparat fara asemenea piese electrotehnice se poate obtine acelai volum al auditiei ca in cazul unei scheme din anii `60(cele doua de mai sus).

Gradul de interes al incepatorilor cu varste intre 12-16 ani pentru asemenea constructii radio, e ZERO-in schimb pustii se descurca admirabil cu microcontrollere, Arduino, etc, chiar am ramas surprins recent vazand pusti la vreo 14 ani care chiar erau pasionati de asa ceva si bricolau de zor.Roboteii si minidronele controlate cu tableta sunt la fel de interesante precum erau pentru noi babalacii, "galena".

Link spre comentariu

Va inteleg parera insa fiecare are optiunea de alegere in functie de ceea ce-l atrage. De unde sunteti asa convins ca nu invata nimic si nu va avea satisfactie? intotdeauna o asemena trusa de montat este o provocare. Cam hazardata concluzia asta. Va asigur ca pot fi persoane care chiar doresc sa monteze asa ceva. Un asemnea kit radio pot avea grade de complicatii diferite: scheme simple sau superheterodina in cazul aparatelor de radio. Sunt kituri si de radio stationare cu lampi. Fiecare isi alege ce vrea sa monteze cu propriile sale maini.

De asemenea exista si altii care au montat in copilarie / adolescenta asemenea kituri. Si care poate sunt nostalgici si ar avea placerea, dorinta sa-si scoata pistolul de lipit dupa 40-50 de ani din debara si sa incerce sa retraiasca acele sentimente de demult. Si de ce nu...satisfactia ca uite....a mers!

Editat de incubus
Link spre comentariu

Mai bine faci o superheterodina " corecta " , Cu ARF acordat , oscilator local separat si mixer , apoi AFI si o joasa sensibila ... variabil cu 3 sectiuni , bobine cu miez , trimeri , etc . La nivelul de perturbatii de astazi , e singura solutie . Daca o faci numai din tranzistori , si cu RAA corect , comutabil manual - automat , vei avea o surpriza placuta , mai ales daca " risti " ceva cu germaniu ... sau cauta CXA 1191 de la SONY . In primul caz e de munca , dar te apropii de ceva clasa I , spre profesional ... Am facut asa ceva pe vremuri ... deja la asfintit " intrau " radio Iasi , Cluj , Craiova , bulgari , sarbi , Tirana , greci , turci , Franta si altele . Se poate regla " tunerul " din fata cu banda de trecere ingusta , si amplificare mare ... mai ales daca este RAA manual , cu 2 - 3 metri de sarma intinsa , rezultatele sant peste asteptari ! ... primul pas spre undele scurte !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Gradul de interes al incepatorilor cu varste intre 12-16 ani pentru asemenea constructii radio, e ZERO-in schimb pustii se descurca admirabil cu microcontrollere, Arduino, etc, chiar am ramas surprins recent vazand pusti la vreo 14 ani care chiar erau pasionati de asa ceva si bricolau de zor.Roboteii si minidronele controlate cu tableta sunt la fel de interesante precum erau pentru noi babalacii, "galena".

Si asa se pierd notiunile elementare despre functionarea, proprietatile si performantele componentelor si circuitelor electronice. Cu toate consecintele ce decurg din acest lucru.

Link spre comentariu

Consecintele se vad si in postari de pe forum . Chestii care se rezolva cu un operational sau 2 - 3 tranzistori sant transpuse urgent in tabara microcontrollerelor , dupa care nu merge interfatarea cu elemente de executie , sant probleme la achizitia unor marimi banale , divizoare si alte cele , surse in comutatie in loc de o banala baterie sau un acumulator incarcat tampon , Doamne - fereste vreun stabilizator liniar ... totul " clocit " fara mila in simulator , ca asa s - au nascut toate pe lumea asta ... Si asa apar forme fara fond , struto - camile de care nici autorii nu - si mai amintesc ce - au vrut sa faca in urma cu o saptamana ... " roboti " care nu duc nicaieri , ceasuri care " fug " functie de stabilitatea bazei de timp , si alte realizari ... si mistere insolubile cand ceva foarte simplu se incapataneaza sa nu functioneze , componente plantate gresit din lipsa de exercitiu , proiecte copy - paste la care se cer explicatii etc . ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Mai bine faci o superheterodina " corecta " , Cu ARF acordat , oscilator local separat si mixer , apoi AFI si o joasa sensibila ... variabil cu 3 sectiuni , bobine cu miez , trimeri [...]

Am facut asa ceva pe vremuri ... deja la asfintit " intrau " radio Iasi , Cluj , Craiova , bulgari , sarbi , Tirana , greci , turci , Franta si altele.

cu 2 - 3 metri de sarma intinsa , rezultatele sant peste asteptari ! ... primul pas spre undele scurte !

Salut Gauss, 

Tu vrei sa-l convertesti pe om spre radioamatorism, te pomenesti. OK, efortul ar fi admirabil, dar omul vrea ceva simplu. Asta se trece cu vederea. Nu vreau sa fiu rautacios si nici partinitor, dar pot sa va garantez cu mana pe inima ca punand un RIC3 afara in parcarea din fata blocului, se pot receptiona seara o GROAZA de statii de radiodifuziune doar cu antenuta aia amarata din ferita. Baliza BSE de pe 522KHz intra de rupe chiar si in casa.  Daca se va apuca sa construiasca un superhet asa cum ai propus, dar n-are echipamente cu care sa-l regleze (in special multiacordul), sansele de functionare vor fi minime, investitia si efortul de constructie maxime si de aici un gust amar in final. Ce rost ar avea ?!

Ah, am vazut ca omul vrea sa vanda. Foarte bine! Si? Da, preturile pot parea mari. Pai, oameni buni, nici mie nu-mi plac, dar de asta ne-a dat natura capete. Sa cautam oferte. Cine nu gandeste, plateste. De aia e o piata libera... fiecare poate sa puna mana pe pistol si sa asambleze dupa juma' de secol acelasi montaj, luat dintr-un loc la de 10x pretul fata de altul... asta daca nu face o mica cercetare pe ofertele pietii. "Nu-i nebun cel care cere, ci ala care da!" - iata o snoava foarte realista. Sa nu-mi zici ca vrei sa le plangi de mila celor care nu vor cauta in alte parti. Aia nu vor avea scuze si atunci nu trebuie astfel compatimiti. In acest caz, felicitari celui care va fi vandut la astfel de preturi !  Pe cine snopesti mai intai, pe amant, sau pe nevasta? Ca n-a venit ala cu forta, fii sigur. Ea si-a oferit serviciile si a aruncat plasa! Daca ii snopesti pe amandoi, atunci se cheama abuz de putere si orgoloiu nejustificat. Daca ai fost pacalit, trebuie sa ai taria de a recunoaste ca ai picat de fraier si atunci sa ti-o si asumi. Hi ! (nu personaliza nimic, te rog).

In concluzie, ca sa fiu on-topic,  dintre cele doua, eu as alege prima schema, ptr ca are cu un tranzistor mai putin si de asemenea, un transformator mai putin. Pe de alta parte, daca ar fi dupa mine, n-as face cu transformatoare. Intr-adevar, as alege o alimentare mai maricica si as reproduce cel putin schema radioreceptorului Pescarus (tot 7 tranzistoare!). Si mai bine de atat, as inlocui anacronicul AAF pe tranzistoare cu un simplu si eficace LM386, si gata.

Net-ul abunda de astfel de scheme (exemplu aici ), dar daca omul s-a hotarat sa cumpere un kit si sa-l asambleze, atunci schema no1 mi se pare mai potrivita. Si de ce sa nu-i uram mult succes si bafta la vanzari ?!

Cu stima,

N.B.

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări