Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Ti se muta posturile pt ca selectivitatea este data de restul circuitelor acordate si, schimbind frecventa oscilatorului local rezulta un alt post in banda de trecere a circuitelor acordate.

Esti din Iasi cu 1053khz de 500Kw la citiva kilometri de tine?

Poti incerca asta:

Lasi acordul pe scala fix la 1053Khz si nu te mai atingi de el.

Setezi cu ajutorul osciloscopului oscilatorul local la 1508Khz din bobina, condesatorul trimer de pe CV si eventual un condesator aditional.

Dupa ce ai pus oscilaotorul local de frecventa corestunzatoare Fi 455Khz pt radio Iasi, incepi sa umbli la celelalte bobine (prin introducerea miezului) astfel incit sa incepi sa receptionezi cit mai bine 1053Khz (radio Iasi).

Astept feedback.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Atunci fa reglajul pt 465Khz. Asa era la receptoarele sovietice (Selena, VEF etc)

Pt usurinta la reglaj poti strica factorul de calitate la circuitele acordate punind temporar cite un rezistor de citiva kilo peste condesatorul de acord de la fiecare circuit acordat.

Link spre comentariu
2 hours ago, mirceacra said:

Producatorul scrie ca FI ar trebui sa fie de 465Khz...incerc sa o reglez asa?

Nu e importanta o valoare fixa a Fi. Poate fi la fel de bine 433Khz sau 501Khz. Important e ca toate bobinele Fi sa fie acordate pe aceeasi frecventa. 

Se poate face un acord suficient de precis fara niciun aparat de masura. 

1. Se regleaza receptorul intre posturi, undeva unde nu prinde nimic. Important este sa se auda un fasait slab, iar auditia sa se faca in casti. 

1. Se lasa prima bobina Fi asa cum e

2 Se regleaza cu atentie, in pasi mici, urmatoarea bobina pe maxim de fasait in casti. Apoi se trece la urmatoarea prin aceeasi metoda. 

Done. 

Edit: nu citisem pagina anterioara. Observ ca e vorba de 537Khz la Fi...adica prea mult si interfereaza cu statiile din capatul de jos al benzii. Citez 

Cum pot cobor frecventa intermediara? Din oscilatorul local nu? 

Nu. Pur si simplu insuruband mai mult miezul bobinelor de Fi. 

In acest caz, insurubeaza mai mult miezul primei bobine pana un pic mai jos de jumatatea cursei. Regleaza apoi celelelte 2 bobine dupa metoda descrisa mai sus. 

Editat de RST
Link spre comentariu

Alinierea unei superheterodine comporta  2 etape :

1. Alinierea lantului FI :

Cu condensatorul variabil complet deschis injectam printr-un C=100pf un semnal de 465khz modulat la capatul " cald " a lui C1a, prin invartirea miezurilor FI se incearca obtinerea unui semnal optim...

2. Alinierea circuitului de intrare si a oscilatorului local :

Se aduce CV la pozitia aproape inchis sa zicem 60 care coresponde lui 600khz reglam heterodina cu care injectam o frecventa de 600khz, prin reglajul bobinei de intrare pe bara de ferita si a miezului OL se cauta un maxim . Se trece CV in partea superioara sa zicem 130=1300khz idem semnalul injectat se incearca obtinerea unui maxim din trimeri !

Se revine pe 600khz si se verifica acordul, apoi pe 1300khz si se fac de fiecare data ajustarile necesare,se fac cel putin 8 treceri si ajustari dupa care aparatul se considera acordat !

Obs. 1.Oscilator modulat [AM] reglabil = heterodina

2. Trafo FI daca sunt date de producator pe 465khz ele au un condensator intern care asigura maximum de semnal pe aceasta frecventa !

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Ti se muta posturile pt ca selectivitatea este data de restul circuitelor acordate si, schimbind frecventa oscilatorului local rezulta un alt post in banda de trecere a circuitelor acordate.

Esti din Iasi cu 1053khz de 500Kw la citiva kilometri de tine?

Poti incerca asta:

Lasi acordul pe scala fix la 1053Khz si nu te mai atingi de el.

Setezi cu ajutorul osciloscopului oscilatorul local la 1508Khz din bobina, condesatorul trimer de pe CV si eventual un condesator aditional.

Dupa ce ai pus oscilaotorul local de frecventa corestunzatoare Fi 455Khz pt radio Iasi, incepi sa umbli la celelalte bobine (prin introducerea miezului) astfel incit sa incepi sa receptionezi cit mai bine 1053Khz (radio Iasi).

Astept feedback.

Am facut exact asa si am reusit ! Am adus frecventa FI la 465Khz, cu ramanerea posturilor in aceleasi locuri pe scala !

Am reglat totul din nou pentru maximum de sensibilitate si acum totul e ok, miezurile bobinelor au o pozitie mai fireasca, pana acum erau prea in capat.

Intr-adevar imi dau seama ca nu conteaza prea mult freventa Fi atat timp  cat toate bobinele sunt acordate pe aceiasi frecventa..

Astept si generatorul de semnal modulat si apoi vo incerca o aliniere "ca la carte"..

Multumesc pt sfaturi tuturor, stiu ca sunt prea multe discutii pentru un radio de 7dolari dar ...pasiunea e pasiune (daca mi-am comandat eu si un generator de semnal...)

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

In adevar fara generator modulat nu ai cum sa verifici daca esti in cazul de reglaj optim, in rest " lipit " corect aparatul functioneaza dar nu la parametrii optimi cu maximum de performante, schema aparatului dvs are limitari cel mai bun, repet, e mixerul aditiv asigurand imunitate sporita si la zgomotul urban...

Link spre comentariu
Acum 1 minut, Liviu.Mihaiu a spus:

Nu cred ca sunt prea multe discutii deloc.
Succes in reglajele 'jucariei'.

Multumesc ! Acum e in parametri, se receptioneaza corect toate posturile de pe scala de la 530 pana la 1600Khz, este sensibil si selectiv. Ma declar multumit ! A fost un exercitiu, mai am vre-o 8 receptoare de AM prin casa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări