Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Parca se aude mai bine, seara pe medii oricum posturile se " intaresc " , RAA e destul de bun...parca au mai scazut distorsiunile, incearca reactia negativa ca-n IRIS e doar o rezistenta de 33k -R11 !

Link spre comentariu
Acum 21 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Poti masura in emitor V3.
Vad ca nu este decuplat in RF.
(De ce? Este R7 de valoare mica?)

In emitorul lui R7 trebe sa fie ceva intre 50 si 100mv, in mod normal orice rezistenta se decupleaza in rf dar na, s-a facut atata risipa de 22nf ca te doare privirea :rade:

Link spre comentariu

Da, acolo era chestia, multumesc de apreciere, de  la " okean " mi se trage ! Toate cele bune in noul an !

Pentru cei care vor sa experimenteze, propun un adaptor de impedanta la intrare si un mixer aditiv, doua elemente cu care performantele unui RR se imbunatatesc drastic si deschide calea catre undele scurte ...

heterodin-5.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu

Daca tot s-a discutat despre kit-ul respectiv, l-am scos si eu de la pastrare pe al meu, abandonat exact din cauza distorsiunilor audio.  S-a schimbat total dupa ce am inlocuit R11 cu o rez. de 220 ohmi in serie cu un semireglabil de 1k!

Am inlocuit si difuzorul cu unul de exact aceleasi dimensiuni recuperat dintr-un robot telefonic si am pus si un 22nF peste rezistenta R7. A devenit cit se poate de utilizabil pentru ascultarea posturilor AM. Cindva poate il desfac iar sa incerc si cu reactia negativa!

RR-China.jpg

Link spre comentariu

Am operat modificarile  propuse de #Marele savant, pentru R11 o valoare de compromis in care consumul in gol nu creste prea mult si ramne la 25mA, ar fi de 750Ohmi, nu se modifca insa sesizabil calitatea auditiei..

Cat priveste condensatorul in paralel cu R7, daca il pun creste cumva amplificarea RF pentru semnalele slabe, insa din acest punct de vedere nu cred ca trebuie mai mult aparatul fiind destul de sensibil. Chiar ma deranjeza ca RAA nu functioneaza corect pentru postul Radio Iasi, post local al carui emitator si antene se afla la cca 5-6Km de casa mea iar semnalul acestuia este distorsionat. Daca misc bobinele pe bara de ferita se poate face ca acesta sa nu mai fie distorsionat in schimb au mult de suferit celelate posturi..

Link spre comentariu

Buna seara

si imi pare sincer rau de ce citesc, dar la mine a dat rezultate. E posibil sa nu fiu eu prea pretentios la receptia AM, sau urechile ruginite de vreme! referitor la rezistenta respectiva, la mine auditia optima a fost pe la 400 de ohmi, recunosc ca nu m-a interesat consumul. Incercati si reactia negativa, sau mai ramine si varianta unor transformatoare bobinate mai cu economie de cupru. Iar cu un emitator puternic aflat la 5-6km distanta, cred ca nu se descurca prea grozav nici RR mai pretentioase. Sa ne tineti la curent daca mai faceti alte imbunatatiri!

Link spre comentariu

Nu stiu de ce dar se aud printre posturi sau chiar si pe anumite posturi oscilatii, probabil de la oscilatorul local, oricat as incerca sa reglez miezul bobinelor transf de FI acestea nu dispar. RAdio este reglat pentru sensibilitate maxima atat din aceste bobine cat si din trimerele de pe cond. variabil, precum si din pozitia bobinei pe bara de ferita.

Link spre comentariu
Acum 41 minute, mirceacra a spus:

Nu stiu de ce dar se aud printre posturi sau chiar si pe anumite posturi oscilatii, probabil de la oscilatorul local, oricat as incerca sa reglez miezul bobinelor transf de FI acestea nu dispar. RAdio este reglat pentru sensibilitate maxima atat din aceste bobine cat si din trimerele de pe cond. variabil, precum si din pozitia bobinei pe bara de ferita.

oscilatii aud si eu, dar numai in partea superioara a benzii, ca pe maxim 10 grade la sfirsitul cursei. sigur, edificator ar fi injectarea de semnal RF sau AF si urmarirea acestuia cu osciloscopul, dar deja e prea multa pierdere de timp, personal am cred 10 RR diferite cu AM.

Link spre comentariu

Astazi am mai facut ceva cercetari, am masurat cu osciloscopul frecventa oscilatoruui local in cazul in care radioul este acordat pe frecventa locala 1053Khz, deci in acest caz frecventa oscilatorului local este de 1590Kz ceea ce indica o frecventa intermediara de 537Khz? De ce atat de mare? Am verificat deasemena cu osciloscopul frecventa intermediara si intr-adevar este in jur de 540Kz...Cred ca din acesta cauza si apar oscilatiile la capatul de jos la benzii in jur de 540Khz....

Trebuie sa mentionez ca asa cum este acum radioul este selectiv si sensibil, asa cum am mai spus comparat cu un SONY ICF-33M, prinde absolut toate posturile pe care le prinde si acesta. Toate posturile sunt "asezate" pe scala aparatului asa cum ar trebui sa fie..

Atsaez doua fotografii facute dupa ecranul osciloscopului...

20210104_104514.jpg

20210104_104357.jpg

Link spre comentariu

Pai tot FI-ul este doar pe bobine acordat fara nici un filtru ceramic.

Ce te opreste in cazul acesta sa muti acordajul? Daca este nevoie se pot adauga si unii condesatori pt a cobori frecventa de acord daca doar din miez nu este posibil. 

Daca ai un post foarte puternic in apropiere poti intercala un filtru ceramic si sa faci acordul initial cu acel filtru ceramic in circuit ca sa realiniezi FI-ul pe 455khz. Dupa ce ai aliniat oscilatorul locat si eventual primul filtru de FI pe 455khz scoti filtrul ceramic si refaci acordul pt maxim de gain.

Link spre comentariu

Cum pot cobor frecventa intermediara? Din oscilatorul local nu? In acest daca actionez asupra primei bobine toate psturile se decaleaza mult fata de indicatia frecventei de pe scala

Aici e nelamurirea mea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări