Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Acum incropesc  rapid un amplificator cu lm386 sa vad totusi cum este semnalul dupa detectie. Va tin la curent. Distorsiunile nu sunt mari dar nu suna asa cum as vrea eu, asa ca vad ce pot face.

Link spre comentariu

Am facut amplificatorul cu lm 386 insa la o prima verificare se pare ca semnalul  audio este cam la fel, prea mult nu am insistat deoarece amplificatorul este alimentat la o sursa de laborator in comutatie si radireceptorul este foarte foarte sesnibil la paraziti...din pacate nu am avut o baterie sa pot alimenta amplificatorul. Ba mai mult fiind facut atat de ingramadit radioul s-a mai rupt si un fir de la bobina de pe bara de ferita asa ca l-am lipit, montat tot inapoi si ramane asa.

Mi am comandat pe aliexpress un amplificator miniatura mono alimentat la 3v si cand vine voi testa cu acesta si daca e mai bine ramane montat.

Asa cum am mai spus auditia nu este foarte rea..sunt convins ca multi nici nu si-ar da seama de usoarele distorsiuni

Multumesc mult pentru sfaturi !

Un an nou plin de impliniri si mai ales Sanatate !

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Auditia va fi mult mai buna daca gasiti un difuzor mai vechi care sa incapa in cutie erau mult mai bune...

Mai jos este schema de la R.R. Iris, siliciu alimentat la 3v, as aplica reactia negativa de la AJFsi RAA cum e acolo...

iris.jpg

Link spre comentariu

Eu zic ca este corect de unde a preluat chinezul RAA.
Daca se conecta cu R8 dupa "dioada" V4, era reactie pozitiva.
Intrebarea este, de ce a preferat chinezul sa se complice asa?
De ce a vrut sa treaca semnalul CC prin secundarul lui "B5" ?
Scuze daca intrebarea este cam aiurea.

Link spre comentariu

Va salut,

Conectarea RAAului este nu numai corecta, dar si ingenioasa si face economie la piese. Prin modul de conectare sunt cel putin doua avantaje:

1) Tensiunea de RAA necesara trebuie sa fie negativa. Aceasta tensiune cu polaritate negativa apare in baza lui V4, conectat ca dioda. Puteti verifica aparitia tensiunii negative (de fapt scaderea valorii pozitive) prin masurarea cu multimestrul la borna + a lui C4 si acordul pe un post local puternic.

Tensiunea calculata pe borna + a lui C4 ar trebui sa fie cam +1.2 ... +1.25V fata de masa (minusul bateriei) fara semnal si sa scada la acordul pe un post puternic.

2) Prin modul acesta de conectare se beneficiaza de pre-polarizarea in CC a diodei de detectie (V4) prin rezistentele R4, R8, R9 si potentiometrul W.

Intr-adevar, sunetul pare distorsionat, dar se aude si mult zgomot de comutatie. Un set de masuratori pe terminalele tranzistoarelor ar putea indica daca si ce probleme ar putea sa existe.

Nu cred ca merita sa va complicati cu LM386. Cred ca ajustarea corecta a schemei originale ar oferi performante acceptabile, data fiind simplitatea schemei. In plus, LM386 are nevoie de mai mult de 3V ca sa functioneze.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Interesant.
O semireglabila in locul lui R9 cred ca ar ajuta la gasirea punctului optim de polarizare a diodei V4.
Problema este ca, asa cum a facut chinezul schema, influenteaza si RAA.
(vad ca R9 a fost modificata la ultima revizie a schemei)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"Tensiunea calculata pe borna + a lui C4 ar trebui sa fie cam +1.2 ... +1.25V fata de masa (minusul bateriei) fara semnal si sa scada la acordul pe un post puternic."

Am calculat si eu da maxim 0,55v fata de masa...rog initiatorul sa masoare tensiunea la bornele lui C4 si pe " dioda " V4 in conditiile cand nu se receptioneaza nici un post, RAA minim ...

Editat de okean
Link spre comentariu

Cu ocilosopul, apare un semnal de 510khz ins ainvartind de miezul bobinei B2 a oscilatorului local nu se modifica frecventa pe oscilocop...ma rog banuiesc ca ar terbui sa se vada semnalul modulat cu audio dar nu prea se vede decat un semnal sinusoidal, osciloscopul este digital DSO 5102 cu sondele din dotare..oricum si acesta avand o sursa in comutatie cand apropii sondele de radio iarasi apar paraziti...

Link spre comentariu

" Pensionarii" prefera analogic cu sursa cu traf mai potrivit in cazul asta, cu sondele din dotare in RF strici factorul de calitate a bobinelor [fi] de aia am zis sonda cu fet, subiect dezbatut de celebrul VAX si altii aici pe forum ! Atasez schema RAA simplificata care place asa tare mie nu !

HX108-raa.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări