Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

@incubus, dacă nu ai deja transformatoarele de FI, fie şi nereglate (mi-a plăcut la nebunie cum ai aliniat tecsunul după sony, nu trebuia să renunţi acum 40 de ani!), o să fie un mic coşmar să le faci!

aşa că dacă ai chef de montaje, ia alte kituri radio, sau caută alte montaje cu tranzistoare...transformatoarele de FI sunt fioros de mici, aproape de negăsit, iar firele sunt foarte fine, şi le poţi rupe sau "înnoda" uşor, practic, fără să-ţi dai seama!ai avut noroc cu @kripton, despre care, după isprava asta, sunt ferm convins că e un chinez camuflat pe elforum! :rade:

Link spre comentariu

Cele doua condensatoare C13 si C15 sunt doua condensatoare care asigura o reactie negativa in etajele respective pentru ca etajul de FI sa nu autooscileze. Se numesc condensatoare Miller de la efectul cu acelasi nume.

Se numesc condensatoare de neutrodinare si compenseaza ("neutralizeaza", de unde si numele) efectul capacitatii CB a tranzistorului, atât cea interna cât si cea externa.

Link spre comentariu

@incubus, dacă nu ai deja transformatoarele de FI, fie şi nereglate (mi-a plăcut la nebunie cum ai aliniat tecsunul după sony, nu trebuia să renunţi acum 40 de ani!), o să fie un mic coşmar să le faci!

aşa că dacă ai chef de montaje, ia alte kituri radio, sau caută alte montaje cu tranzistoare...transformatoarele de FI sunt fioros de mici, aproape de negăsit, iar firele sunt foarte fine, şi le poţi rupe sau "înnoda" uşor, practic, fără să-ţi dai seama!ai avut noroc cu @kripton, despre care, după isprava asta, sunt ferm convins că e un chinez camuflat pe elforum! :rade:

Eu nu fac bobinele de FI ca nu am cum si cu ce. Le cumpar sau apelez la colegii de forum.

@kripton m-a ajutat atunci cu toate ca era foarte bolnav. Da, am avut noroc ca radioul nu a fost parasit in vreun sertar si acum functioneaza. Poate nu stii insa a murit cu ceva timp in urma - i-am adus un omagiu aici pe forum. Afirmatia cu chinezul camuflat - chiar daca e o gluma - m-a intristat. Daca ai fi avut timp sa citesti postarile mele am si spus ca la kituri de asamblat m-am referit. Nici vorba sa fac eu bobinele de FI. Am specificat in mai multe randuri de ce.

Buna ziua,

Sunt pasionat de constructia montajelor simple de radiorecptoare. Am realizat pana acum montaje cu amplificare directa, reflex si super reactie. Insa, atunci cand am  incercat sa abordez o schema tip superheterodina,  am intampinat dificultati la constructia transformatoarelor de frecventa intermediara. As dori sa intreb daca acest tip de montaj poate fi facut si de constructorul amator, sau daca este un tip de receptor destinat doar productiei industriale.

Da, pot fi facute si de amator acestea gasindu-se in kituri mai ieftine sau mai scumpe in functie de calitate. Erau doua pe ebay cu amplificare directa - unul rusesc si altul cehoslovac - foarte scumpe de altfel. Cel rusesc s-a vandut, a ramas celalalt insa la cat costa nu se merita sa platesc peste $60 cu taxe de transport fara cele vamale pe un kit de radio vintage cu aplificare directa si reactie.

Editat de incubus
Link spre comentariu

... ştii vorba aia "treabă de chinez bătrân şi plictisit"?la asta făceam aluzie când am spus despre @kripton că ar fi "chinez camuflat pe elforum": e un fel eufemistic de-a spune că cineva are o răbdare îngerească, şi o mână bună la lucrări de fineţe... şi nu se pot prea mulţi lăuda că au ambele calităţi! :)

Link spre comentariu

Va supun atentiei o schema de la un miniradioreceptor vitage de UM pe nume Electro-brand ce mi-se pare foarte diferita de ceea ce am vazut pana acum. Rog pe cei pasionati de radioreceptoare sa faca o analiza a acestei scheme si sa-mi explice principiul de functionare.

As mai vrea sa aflu ce brand a fost Electro-brand si originea sa.

post-243086-0-27541300-1449601861_thumb.jpg

Editat de incubus
Link spre comentariu

Receptorul, foarte vechi, foloseste multe tranzistoare cu germaniu. Cand sunt legate cu baza la colector si cate doua in paralel formeaza impreuna niste simple diode cu germaniu. Cele trei astfel de diode au roluri diferite. Cea de la iesirea amplificatorului de FI are rol de dioda de detectie, cea din baza finalilor are rol de polarizare, iar cea din alimentarea cu + a etajelor dinaintea finalului (desenata gresit, invers) are rol de dioda "antiprost", adica de protectie a etajelor la alimentarea cu tensiune inversata. Finalul este protejat de dioda de polarizare. La iesirea mixerului mai este un tranzistor legat ca dioda. Are rol de limitare a amplitudinii semnalului de FI.

Link spre comentariu

Ciudata schema de superheterodina, cred ca schema reala trebuie ridicata (redesenata) dupa cablaj.

Cablajul este realizat dupa schema. Aparatul nu este foarte ieftin si are una spect foarte urat. De ce totusi au folosit o "galagie" de tranzistoare cand, foarte bine puneau diode. Nu prea inteleg de ce au gandit asa.

Aveti idee a cui marca a fost Electro-brandul asta?

Editat de incubus
Link spre comentariu

Schema este foarte corecta, dupa cum spunea si userul Puriu, foloseste tranzistori pe post de diode.

Te rog sa explici dupa schema postata care este sarcina detectorului si cum ajunge semnalul detectat la

potentiometrul de volum!

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Nu-i nevoie sa folositi tonul asta, lipseste o conexiune intre colectorii tranzistorilor folositi pe post de diode si liniuta de mai sus..

Oricine putea sa sara peste acel detaliu, nu e nevoie sa imi sariti in cap.

Link spre comentariu

Nu am avut intentii rele,i-mi pare rau, trebuia sa formulez altfel.Am vrut  sa observi ca detectorul nu are sarcina,nu este conectat

la potentiometru de volum.Conexiunea dintre plusul alimentarii si secundarul trafului de FI in baza celui de-al treilea tranzistor

o consider gresita.

Link spre comentariu

Pana la urma de ce credeti ca proiectantul schemei acestui radioreceptor a ales varianta unei "galeti" de tranzistori pentru un radio mic de buzunar? De ce atata risipa de semiconductori?  Revin cu intrebarea de ce nu au pus diode?

In al doilea rand de ce ar fi gresita schema?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări