Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Vizitator poseaidon

Am desfacut  transformatoare de frecventa intermediara de la aparate radio mai vechi cum ar fi, Pescarus, Milcov, Gloria, Albatros, Selena, etc, pentru a ma orienta in ceea ce priveste constructia lor, si am constat ca au o lita foarte subtire infasurata pe un inel de ferita pe care nu l-am putut gasi in comert. As dori sa stiu daca transormatoarele cu pricina trebuie construite DOAR la aceleasi dimensiuni sau daca exista si o alta solutie de constructie a acestora( ma refer aici la dimensiunea lor)

Link spre comentariu

Transformatoarele de frecv. intermediara pot avea o gama larga de dimensiuni. De ex., la aparatele cu tuburi, transformatoarele de FI sunt cam cat o lampa. In cazul aparatelor cu tranzistoare, "patrateii" de FI reprezinta un optim intre miniaturizare si capabilitatea de fabricatie in serie.In cazul dvs cred ca e bine sa ii folositi, ptr ca va ofera si ecranare. Sirma nu este bobinata pe un inel, ci pe un mic mosor de ferita, peste care se insurubeaza oala. Prin pozitia oalei fata de mosor se poate ajusta inductanta in limitele a 10-15%.Daca imi amintesc bine, inductanta specifica medie a patrateilor este AL=22nH/sp^2. Prin urmare, daca, sa presupunem, doriti sa construiti un transformator care sa rezoneze pe 455KHz cu un condensator de 1nF, inductanta necesara ar fi L=1/((2*pi*f)^2*C)=1/((2*pi*455E3)^2*1E-9)=122uH. Nr de spire necesar ar fi N=SQRT(L/AL)=SQRT(122E-6/22E-9)=74 spire. Desigur, diametrul sirmei trebuie ales in asa fel incat sa incapa pe mosor. Daca doriti mai putine spire, mariti capacitatea, dar in limite rezonabile. Adica sa nu ajungeti la 2 spire ... Operatia de bobinare e migaloasa, dar nu imposibila.Cele de mai sus sunt valabile ptr bobina de acord. Ptr cuplaj, in general se iau in considerare doua conditii: fie adaptarea cu etajul urmator in scopul transferului optim de putere, dar in situatia asta unele amplificatoare de FI oscileaza; fie impedanta reflectata catre etajul urmator sa fie suficient de mica incat sa asigure stabilitatea. Pretul platit este scaderea castigului. Calculul e putin mai complicat, dar in practica, un factor de priza de 1:10 pana la 1:20 este acceptabil. In cazul bobinei de acord de 74 spire, un factor de cuplaj de 1:10 ar insemna ca infasurarea de cuplaj are 74/10=7 spire (aproximativ).

Editat de cirip
Link spre comentariu

Inductivitatea bobinelor nu se alege la nimereala ci pentru un anume raport L/C dictat de impedanta caracteristica dorita.

Pt bobinare aveti nevoie de o asa-zisa bucsa elastica (strungarii stiu ce-i aia) pe care o puteti improviza dintr-un creion mecanic vechi (pt mine de creion normale) de dimensiune potrivita (pt mine f. groase).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Da, dar nu strica sa avem cunostinte de radiotehnica, o parte de RF are si radioreceptorul digital DAB/DRM, chiar daca ceva mai simplificata...iar principiul heterodinarii inca e util in multe domenii ale electronicii.

Link spre comentariu

Grabiti-va , in scurta vreme vom fi fericitii beneficiari ai transmisiei digitale si la radiodifuziune ...

Se vor schimba asa multe ? ... Eu cred ca nu . Si nici altii ... tot e nevoie de radiotehnica , aia " clasica " ...

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1276249

Note the strong similarity to the analog receiver diagram; all of the basic principles of analog receivers still apply. " ... scrie in preambulul descrierii unui receptor " digital " .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Receptorul analogic este nemuritor, cel putin pana la nivelul de semnal necesar prelucrarii digitale. In benzile destinate exclusiv radiodifuziunii sau televiziunii se va introduce transmisia digitala. Transmisia analogica in cea mai mare parte a US si la unele comunicatii speciale va supravietui mai mult decat noi.Cine reuseste sa-si faca o superheterodina pentru UM o poate adapta usor la US.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ambele montaje sunt kit-uri de asamblare produse în China.Bobinele vin probabil reglate ,,din ochi,,  dar sper să mă înșel. Colegul deja a pus unul la vânzare aici :http://www.elforum.info/topic/100710-kit-radio-am-superheterodina-de-asamblat/  deși puțin probabil să aibă căutare la acel preț. Poate că 15 - 20 Lei era mai realist, fără supărare, e doar o sugestie... 

Si iata ca timpul a demonstrat : au avut cautare !!

Ceea ce dati ca exemplu cu valoare de 15-20 lei , lucrurile stau in realitate asa: sunt diferiti chinezi care fac asemena kituri artizanal cu cablaje de proasta calitate, bobine proaste , componente ale caror valori au toleranta mare de abatere.

Acest tip de kituri imita pe cele de calitate facute in fabrica copiind schema si aspectul carcasei, insa cablajul este modificat prost in sensul ca te chinui sa strambi piciorusele tranzistorilor sa-i montezi (EBC nu sunt aliniati), apoi mai aplici si strapuri pe cablaj (nu fac referire la strapurile de test). De exemplu, daca vrei sa refaci o lipitura traseul se exfoliaza. Un alt aspect deranjant este calitatea extrem de proasta a carcaselor in care nu se potriveste placuta cu piese, difuzorul in lacasul lui si fixarea capacului carcasei. Trebuie sa inverstesti iar timp , munca in plus si nervi ca sa indrepti atat cat poti aceste neajunsuri.

S-a facut mare caz de pretul afisat de mine la kiturile respective. Un kit scump functioneaza foarte bine. Tot ce poti face daca montajul este realizat ca la carte, sa le lasi asa cum au fost calibrate bobinele si trimerii condensatorului variabil de muncitorul chinez calificat din fabrica sau le mai "gadili" nitelus sa asezi posturile un pic mai bine in scala. Toleranta pieselor este in limite mici sau chiar fixe. De carcasa radioului nici nu mai vorbesc. Sunt superbe !!! De aici si pretul cerut este corespunzator calitatii. La cele de 15-20 lei asa cum sugera colegul, nu faci decat sa-ti pierzi timpul si nervii ca sa opresti / limitezi oscilatiile iar receptia / selectivitatea este slaba.

Deci aveti de unde alege cand doriti sa asamblati ca in tinerete un mic radio: 15-20 lei sau ce depaseste 100 lei. Am asamblat din ambele categorii si din experienta stiu ce afirm.

In ceea ce ma priveste nu regret ca am dat mai mult pe calitate.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Astept inca cu nerabdare raspunsurile voastre

Iertare dar este prima oara cand citesc aceasta rubrica si am vazut intrebarea ta si am observat ca nu ti-a raspuns nimeni. Cele doua condensatoare C13 si C15 sunt doua condensatoare care asigura o reactie negativa in etajele respective pentru ca etajul de FI sa nu autooscileze. Se numesc condensatoare Miller de la efectul cu acelasi nume.

Link spre comentariu

Iertare dar este prima oara cand citesc aceasta rubrica si am vazut intrebarea ta si am observat ca nu ti-a raspuns nimeni. Cele doua condensatoare C13 si C15 sunt doua condensatoare care asigura o reactie negativa in etajele respective pentru ca etajul de FI sa nu autooscileze. Se numesc condensatoare Miller de la efectul cu acelasi nume.

ce numar are postarea la care faci referire? Mersi

Link spre comentariu

Asa este , aveti dreptate, nu contribuie / nu are rol deloc la marirea selectivitatii . Va multumesc.

Link spre comentariu

Selectivitatea este punctul tare al superheterodinei. Pentru una simpla, cu putine circuite FI, selectivitatea se poate mari cu un filtru ceramic de 455 kHz (foarte ieftin) in baza unui amplificator FI sau cu circuite cu factor de calitate mai bun pe carcase vechi (Turist, rusesti, etc.).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări