Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

Vreau sa mai realizez un montaj de radio superheterodina miniatura, asta pentru ca am capatat "curaj" cu aliniera FI si obtinerea de rezultate perfecte. Ce parere aveti de acesta schema?

Posted Image

si aceasta mai complicata?

Posted Image

Se observa ca la prima schema se folosesc mai putine piese si nu are dioda de detectie. Cum se realizeaza aceasta?

Link spre comentariu

Pe jonctiunea b-e a VT3 se face detectia semnalului,sarcina detectorului fiind RP in paralel cu C5.Pe jonctiunea b-c a JT3

se face detectia pentru RAA,tesiunea se aplica la grupul C4,R3,C3 si prin secundarele bobinelor de FI la bazele tranzistoarelor VT2,VT3.

Link spre comentariu

Pe jonctiunea b-e a VT3 se face detectia semnalului,sarcina detectorului fiind RP in paralel cu C5.Pe jonctiunea b-c a JT3

se face detectia pentru RAA,tesiunea se aplica la grupul C4,R3,C3 si prin secundarele bobinelor de FI la bazele tranzistoarelor VT2,VT3.

Nu am inteles de ce nu este necesar o dioda detectie sau un tranzistor pe functie de dioda ca in schema de jos. O explicatie mai pe intelesul unui novice.Care este mai avantajoasa ca functonare?

Editat de incubus
Link spre comentariu

Detectia se face in acest caz(cu tranzistor)  pe baza caracteristicii specifice emitor-baza a tranzistorului, exista varianta asta si pe vremea tuburilor, si functiona foarte bine si atunci.

Tehnic nu exista solutie "mai avantajoasa"-eu personal, prefer varianta cu dioda detectoare dedicata, e mai "babeasca"(si mai sigura), dar comercial din motive de cost de productie se prefera varianta asta, cu tranzistor in rol de detector. Importante sunt impedanta de intrare si iesire a circuitului, iar in privinta asta tranzistorul se descurca foarte bine, doar de la asta i se trage denumirea(TRANsfer reziSTOR).

Ce parere aveti de acesta schema?

O porcarie, din toate punctele de vedere. Mai degraba "clonati" o schema de radioreceptor de buzunar Sanyo din anii `70, sigur e mai buna! :rade:

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

bun..puteti va rog sa-mi spuneti de ce este porcarie?..nu va merge? Dar cea a doua schema cu 8 tranzistori. Va rog explicati daca se poate sa inteleg si eu si altii care sunt interesati.

Multumesc

Link spre comentariu

Sincer, pana acum n-am vazut un radioreceptor cu tranzistori(nu cu integrat specializat!) care sa aiba minime performante in ceea ce priveste selectivitatea dar mai ales sensibilitatea, si care sa fie  alimentat cu mai putin de 6V... la tensiuni de 1,5/3/4,5V nu puteti spera decat la receptia unui post sau doua locale in banda AM.

O schema "antica", dar buna, ar fi asta:

Posted Image

Una de actualitate(inca), mult mai performanta decat orice superheterodina cu componente discrete, este asta:

Posted Image

Link spre comentariu

Într-adevăr , schema Sanyo este deosebită , are de toate , inclusiv detector AM cu prepolarizare in CC . Permite detectia semnalelor cu nivel mai mic decât pragul joncțiunii cu Ge ... adică este foarte sensibilă .

Link spre comentariu

Ceea ce ati aratat este un radio portabil si nu unul miniatura care dezvolta o putere de iesire mult mai mare decat 0,8-1W. Eu discutam de cele 2 scheme de radio miniatura (pocket radio) . Cand discutam despre Tecsun 2P3 la fel s-a afirmat ca ar fi de performante asemanatoare de Cora. N-am avut si n-am testat Cora.Cora nu era selectiv sau ce? Pana la urma am construit acel 2P3 si sincer este foarte selectiv cu sensibilitate ridicata. Am facut teste cu el paralel cu alte receptoare cu integrate Sony specializate cat si pe tranzistori, tot miniatura. Ce prindeau acelea prindea si 2p3-ul. Va rog da-mi spuneti de ce sunt porcarii acele scheme.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Mda , cred ca ti-ar prinde bine sa studiezi cartile cu scheme de radioreceptoare tipărite in România...in plus , explicații amănunțite despre functionarea acestora poti găsi in cartile de construcții radio , trebuie doar sa cauti .

Nu se pot descrie in câteva cuvinte câteva capitole de radiotehnică ...

Link spre comentariu

inclusiv detector AM cu prepolarizare in CC . Permite detectia semnalelor cu nivel mai mic decât pragul joncțiunii cu Ge ... adică este foarte sensibilă .

Si schema a doua de la #151 foloseste prepolarizarea detectorului. La ambele pragul de detectie creste odata cu nivelul purtatoarei; la schema chinezeasca, datorita lui R6, efectul este mai pronuntat. Ceva asemanator face si T4 din prima schema.

La ambele scheme de la #151 se poate mari selectivitatea ca la Sanyo (C13, C15).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Pe partea de RF aproape nimic de comentat la acele scheme, asta avem, cu asta defilăm, doar nu discutăm aici de radioreceptoare militare cu blocul RF răcit cu heliu lichid... :rade:

Însă etajul final e sub orice critică în anul 2015, un amarat de LM386 care costă 1 leu/buc e incomparabil superior faţă de acel etaj final cu traf defazor+traf de iesire.

Acum depinde care-i scopul Dvs., dacă doriţi să reproduceţi un radioreceptor cu tranzistori din motive de nostalgie, pentru a obtine un aparat la nivelul tehnic din anii `70, sau dimpotrivă doriti să realizati un radioreceptor ieftin şi utilizabil la ţară, ori poate doriţi să concepeţi un kit cu rol didactic...

Link spre comentariu

Mda , cred ca ti-ar prinde bine sa studiezi cartile cu scheme de radioreceptoare tipărite in România...in plus , explicații amănunțite despre functionarea acestora poti găsi in cartile de construcții radio , trebuie doar sa cauti .

Nu se pot descrie in câteva cuvinte câteva capitole de radiotehnică ...

Le-am gasit si le-am rasfoit on line. Le stiam de acum 40 de ani ocazie cu care le-am recitit cu placere. Nu sunt experimentat, doar pasionat, detaliile tehnice trebuie sa mi-se spuna ca la novici. De exemplu, piesa cutare daca ii schimbi valoarea are ca efect.....Nu e necesar sa-mi explici capitole de radiotehnica ci in explicatii simple de ce o schema e mai buna sau mai proasta si cu argumente cine le are. Totusi cei care au proiectat aceste nu au facut-o asa de "dragul lelii".

Si schema a doua de la #151 foloseste prepolarizarea detectorului. La ambele pragul de detectie creste odata cu nivelul purtatoarei; la schema chinezeasca, datorita lui R6, efectul este mai pronuntat. Ceva asemanator face si T4 din prima schema.

La ambele scheme de la #151 se poate mari selectivitatea ca la Sanyo (C13, C15).

imi poti spune te rog care ar fi posibiitatea sa se mareasca selectivitatea la cele 2 scheme prezentate la #151? La Sanyo ce rol au C13 si C15?

@Spitfire,

Eu nu discut aici de radioreceptoare militare.

Te-am rugat cand este faci o critica la ceva sa spui si de ce. De asemenea si in cazul aprecierilor pozitive. Am ascultat radio de buzunar si pe finali cu trafuri cat si cu integrat. Daca nu desfaci aparatul nu-ti dai seama care are traf si care integrat. Pentru mine nivelul tehnic din anii `70-80 compatibil la radio de buzunar este la fel ca nivel de auditie cu cel pe final integrat de azi, cu conditia sa fie montaje de calitate. Da..am mai spus, doresc sa reproduc radiouri de buzunar din anii aceia. De aceea sunt interesat de scheme de acest fel. De exemplu kiturile Tecsun 2P3 care nu sunt deloc ieftine (mai mari ca pret de kit rusesc-IPRS din anii `70-`80) sunt 2 modele: cu schema pe tranzistori cu trafuri si integrat. Ambele au aceiasi performanta a auditiei, sensibilitatii si selectivitatii. Adica foarte buna pentru UM. Sa fie calitatea difuzorului? A schemei, a componentelor? Ce daca sunt scheme china? 2P3 din anii `50-`60 se bucura de o foarte buna reputatie in randul entuziastilor DIY si a publicului larg fiind apreciate si azi  tocmai datorita performantelor ridicate si a calitatii acestui mic radio de buzunar chinezesc. Pe mine nu ma intereseaza de unde provine schema, daca este copiata sau nu, ci de performantele schemei respective cat si de calitatea componentelor si a produsului finit.

Editat de incubus
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator poseaidon

Buna ziua,

Sunt pasionat de constructia montajelor simple de radiorecptoare. Am realizat pana acum montaje cu amplificare directa, reflex si super reactie. Insa, atunci cand am  incercat sa abordez o schema tip superheterodina,  am intampinat dificultati la constructia transformatoarelor de frecventa intermediara. As dori sa intreb daca acest tip de montaj poate fi facut si de constructorul amator, sau daca este un tip de receptor destinat doar productiei industriale.

Editat de poseaidon
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări