validae Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Din imagine nu prea pare că avea cum să facă în interior contact vreunul din pini cu carcasa metalică. Poate să fi scăpat accidental un strop de fludor între masă și unul din pini. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 29, 2015 Partajează Postat Martie 29, 2015 Ati fi rezolvat-o singur in maxim 10 minute, daca aveati injector, trasator de semnal(astea doua le confectionati in maxim doua ore) si un multimetru digital gen UT-70A care poseda capacimetru, inductantmetru si frecventmetru.Fara o minima dotare, abordarea unei asemenea constructii, desi simple, e sortita esecului. Link spre comentariu
incubus Postat Aprilie 1, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2015 (editat) Montajul radio a ajuns la @Kripton care a reusit sa repare intreruperea secundara a FI T2 fara sa desfasoare bobina. Astfel acum montajul functioneaza. O munca cu finete de ceasornicar fara sa par ca exagerez, aceea de a "inadi" capetele bobinei cu fir la fel de subtire. Dar si operatia de scoatere a soclului din gauri metalizate fara a se distruge cablajul,soclul sau terminalele bune ale primarului, ce reprezenta un risc. Îi multumesc inca o data pe aceasta cale lui @Kripton care a muncit pentru mine, un necunoscut. Va raman recunoscator. De asemenea multumiri catre @Marele Savant si @Nea Bobina care la fel s-au oferit sa ma ajute in acest impas. Regret insa ca nu am avut satisfactia sa resusesc de a face ca radioul sa functioneye si sa aud pentru prima data cum prinde un post. Asa mi-am reamintit de dezamagirea avuta acum 40 de ani cu acel kit rusesc Iunosti. De aceea am de gand sa mai fac alt kit, ori ca asta ori altul mai complex cu 7-8 transiztori. Sau poate doar cu 3, voi vedea. Editat Aprilie 1, 2015 de incubus Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Și până la urmă unde era localizat scurtcircuitul ? Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 2, 2015 Partajează Postat Aprilie 2, 2015 Va salut,Asa este; montajul a ajuns cu bine si dupa cum se vede in mesaje scurt circuit-ul era deja inlaturat. Mentionez ca @incubus a lucrat foarte ingrijit , am ramas placut surprins dupa toata aventura de pana la gasirea acelui scurt circuit.Dupa verificari atente doar un exces de aliaj sau picatura cazuta dedesubtul primului fitru FI sa fi fost cauza, avand in vedere ca dedesubt se afla si capacitatea de acord. Pentru inceput am extras filtrul, evident intrerupt la cuplaj .( Mentionez ca pozele nu sunt de cea mai buna calitate , a face poze in timpul lucrului imi este neplacut , chiar o silnicie , este echivalentul unei batai in usa exact cand... n-ar trebui ) :http://i62.tinypic.com/of5wd3.jpgAmbele capete ale cuplajului au fost intrerupte. am trecut la prelungirea lor ; nu este vorba de o simpla adaugare prin lipire alaturata, foarte nesigura. prelungirea terminalelor infasurararii s-a realizat prim innodare cu ochi. Pe scurt voi relata cum se procedeaza:Se cauta conductor apropiat ca diametru cu cel care urmeaza sa fie prelungit. Se cositoreste atent pe o lungime de 3 - 4 cm.In portiunea cositorita se face un ochi simplu in care se intoduce capatul rupt . Se strange ochiul iar capatul rupt se rasfrange peste acesta. Urmeaza cositorirea cu exces de colofoniu pana cand imbinarea ia forma unei sfere minuscule.. Se taie apoi capatul interior al coductorului suplimentar. Se lucreaza cu ansa de 0,6 - 0,7 mm cu aliaj de temperatura mare pentru a se indeparta emailul in portiunea de lucru. Capatul rupt sa aiba peste 4-5 mm. La final se acopera totul cu nitrolac.http://tinypic.com/r/2zho3m9/8Am cautat un ecranaj similar intrucat cel original a venit fara urechuisele de fixare:http://tinypic.com/r/a0ib8h/8A urmat replantarea dupa care montajul a intrat in functiune :http://tinypic.com/r/6gbwjo/8Aparatul a raspuns foarte bine la acordul FI pe 455 KHz ( GSS mod. 30 %)Am folosit metoda de acord in ordine inversa semnalului .Alinierea a decurs usor, urmeaza mici retusuri la capetele de banda.In momentul de fata receptioneaza bine , Kossuth Radio Budapesta (post greu de receptionat) ; dis de dimineata , Radio Timisoara, Craiova , etc., nu mai adaug posturile cunoscute; selectivitatea este comparabila cu a receptoarelor industriale, de buzunar.Returul aparatului se va face prin intelegere cat de curand. 2 Link spre comentariu
Savu Vio Postat Aprilie 2, 2015 Partajează Postat Aprilie 2, 2015 Dupa atata munca ar fi bun si un videoclip,felicitari! Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 8, 2015 Partajează Postat Aprilie 8, 2015 Iata inca doua kit-uri de genul acesta, produse de firma Elenco: http://www.elenco.com/admin_data/pdffiles/AMFM-108CK_low-res.pdf http://www.elenco.com/admin_data/pdffiles/FM88K.pdf http://www.elenco.com/product/productdetails/radio_kits=MTc=/am_radio_kit_(combo_transistor_and_ic)=NTk2 Link spre comentariu
incubus Postat Aprilie 18, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2015 (editat) Am primit aparatul de la @ kripton cu putin timp inainte de paste. Am remarcat ambalarea sa foarte bine facuta: cutia originala+o cutie suplimentara de carton gros sosind astfel in conditii foarte bune. Nerabdator am pus aparatul in functiune si in ciuda parazitilor si a perturbatiilor de tot felul, posturile locale (RR Actualitati si Antena Satelor) se aud foarte clar si tare. In jur de ora 18 au inceput sa intre si un post arabesc, unul indian cred (o limba ciudata) si cel unguresc de care spunea si @kripton. Comparativ cu un Sony UM superheterodina de buzunar,am cautat sa fac o comparatie cum "cadeau" posturile pe scala. In capatul de jos al benzii (5,3Khz) la Sony intra baliza de semnal Morse foarte puternic in schimb la Tecsun foarte slab. Cu putin curaj si ingrijorare am reglat din trimerul "Cb" al CV si deodata baliza Morse s-a auzit foarte tare. Totusi posturile din partea superioara si de mijloc nu se nimerea pe scala la "fix" cu Sony. Mai era si problema parazitilor si a perturbatiilor ce cauzau "bazaieli" suparatoare. Avand ocazia sa plec cateva zile in Moldova spre N intr-o zona rurala de dealuri si campie am luat si cele 2 aparate cu mine si imediat ce am ajuns le-am pus in functiune. Nici vorba de paraziti sau alte perturbatii, receptia se auzea foarte "curat". Cu aceasta ocazie am hotarat sa risc si sa reglez aparatul dupa "ureche". Astfel am luat la recitit instructiunile pas cu pas de reglaj IF, Ajustare si Calibrare scala pentru cei fara aparatura din brosura Tecsunului. Cum am procedat: (1) Am prins dimineata la ora 10 un post rusesc slab pe scala. Am reglat usor miezurile IF lui T2 pana auditia a crescut, la fel cu IF T3 ca sa fac ajustarea etajelor de IF. (2) Cu ajutorul lui Sony am prins post national pe banda de jos si am urmarit unde era pozitionat acul scalei. La Tecsun am potrivit scala identic dar postul era un pic "deplasat". Am ajustat din bobina oscilator T1 pana postul a ajuns la locul dorit. (3) Cu Sony am prins un post national pe banda de sus aproape de 1600Khz. Am ajustat trimerul "Cb" al CV pe Tecsun pana postul respectiv a ajuns in acelasi loc pe scala. Ca sa aduc auditia postului mai bine am ajustat trimerul "Ca" al CV pana am fixat pe locul unde se auzea cel mai tare. Apoi am miscat un pic bobina L2 pe bara de ferita ca posturile indepartate si slabe sa se auda cat mai tare.Si asta a fost tot. Acum posturile pe scala la Tecsun corespunde la fel ca la Sony. Am asteptat apropierea orei 17 cand au inceput sa intre posturi indepartate si foarte indepartate dupa ora 20. Astfel am receptionat cu Tecsun zeci de posturi: nationale-Iasi, Bucuresti,Timisoara-Chisinau,Ucraina si alte rusesti,Germania,Franta,Italia,Grecia,Luxemburg,Polonia,Cehia (sau Slovenia nu stiu exact),unguri, sarbii, arabi,india si un post asiatic probabil cu o limba ciudata (nu era chineza). De asemenea extrem de slab si cu fading un post in engleza care dupa accent parea american. Dupa ora 8 dimineata posturile straine se indepartau pur si simplu de pe unda rand pe rand ca pana la ora 9 se dispara complet. In afara de Chisinau si Ucraina nu mai "intra" nimic. Cu deosebita satisfactie am testat selectivitatea si sensibilitatea receptorului Tecsun cu Sony si pot sa afirm ca amandoua sunt foarte performante la acesti parametrii. Am avut timp cateva zile sa le tot testez atat ziua cat si noaptea spre dimineata. Ce prindea Sony atat ca post slab sau mai puternic, apropiat sau foarte indeparat le auzeam si cu Tecsun in acelasi loc pe scala. Editat Aprilie 18, 2015 de incubus 1 Link spre comentariu
incubus Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 Ambele aparate sunt principial la fel. Au diode de detectie facute din jonctiuni de tranzistoare cu siliciu. Nu par a fi constructii industriale. Performantele partii de radiofrecventa sunt cam la fel, adica modeste. Revin, la o curiozitate legate de aceste scheme: de ce nu s-a folosit o dioda pentru detectie si s-a ales un tranzistor cu 2 picioruse lipite. Are vreu rost? ...ca eu nu- sesizez. Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Probabil din motive de economie! Link spre comentariu
incubus Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 Probabil din motive de economie! economie la ce?...Alte pareri de ce au procedat asa? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 11, 2015 Partajează Postat Iulie 11, 2015 Nu e vorba de nicio economie, pur şi simplu nu se mai fabrică diode detectoare cu Germaniu (tehnologie depăşită) şi rolul lor poate fi foarte bine substituit de o joncţiune de tranzistor, mai ales dacă semnalul de radiofrecvenţă este amplificat suficient înainte de redresare..... Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 11, 2015 Partajează Postat Iulie 11, 2015 (editat) Ba da , se mai fabrică . Microsemi ,de exemplu dar și alții . Dar e drept că sunt mai rare / scumpe . Editat Iulie 11, 2015 de UDAR Link spre comentariu
incubus Postat Iulie 11, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2015 As vrea sa pun dioda cu detectie, de unde iau? Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 11, 2015 Partajează Postat Iulie 11, 2015 Cauta 1N34A pe site-urile de ocazii .... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum