Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 SCHEME RADIO UM SUPERHETERODINA, CARE ESTE MAI BUNA

incubus

Postări Recomandate

încearcă, ai să fii uluit! :P

mie îmi iese figura şi cu o pereche darlington conectată la un dif de juma de wat, vin vecinii să-mi ceară "să dau staţia mai încet", şi când mă văd cu cartonaşul cu 2 tranzistoare, o baterie şi un difuzor mai mic decât palma le pică falca. :rade:

Da, BC si BD darlington, polarizati cu 500k si difuzor in emitor sau colector. Cu membrana "supta"  de zecile de mA c.c. care-i trec prin bobina.

Ma intreb oare de ce s-au folosit in receptoarele industriale tranzistorizate scheme complexe la 6-12V cu preu, driver si finali (unele aveau si prefinali), pentru 1W amarat sau chiar mai putin. Astia chiar erau prosti ori n-aveau ce face cu piesele ?   :rade:

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Personal , am apreciat 2 " joase " de la radioreceptoarele romanesti . Acestea sant " CORA " si " ALBATROS " . Pot detalia de ce . Le - am replicat la diferite constructii ... toate cu germaniu . Primul " mergea " semnificativ din 3 volti , al doilea avea consum foarte mic . Am si acum transformatoare NOS de Albatros ... Nici o asemanare cu final in clasa A ... care consuma in gol mai mult ca radioreceptoarele mentionate mai sus , in total ...

Link spre comentariu

Nici o asemanare cu final in clasa A ... care consuma in gol mai mult ca radioreceptoarele mentionate mai sus , in total ...

Bineinteles ca nu degeaba se faceau amplificatoare complexe  clsB / AB cu topologie clasica plus reactii negative, etc. Consum, putere de iesire, distorsiuni mici, sunet mai bun.

Nu-i acelasi lucru cu a lega doi tranzistori in cls A. :rade:

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
La 24.03.2015 la 11:28, gauss a spus:

Condensatori electrolitici intrerupti dupa o lipire de 2 sec . ? ........................ Personal cred ca max. 2 sec . e o premiza serioasa pentru lipituri  " reci " . In fine ... pareri personale . 

Depinde de dimensiunile pinilor, de suportul pe care se lipeste (masa, de aceea softul tine cont facand un inel in jurul gaurii cu contacte mici cu masa, suprafata cuprata) in circuit, de temperatura letconului si nu in ultimul rand, de experienta. Daca terminalele sunt de 5 mm lungime si latimea circuitului imprimat este de 2 mm, se lipeste cu un letcon termostatat atunci sunt suficiente 2 secunde.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Voi incerca sa reinvii acest topic, tocmai ce am montat si eu un kit chinezesc cu 7 tranzistoare (ma rog unul e folosit ca dioda de detectie), am masurat componentele inainte de ansamblare mai putin condensatorii ceramici de 22nF...mare greseala...toti cei 10buc erau defecti, se comportu ca niste rezistori de 100-400ohmi....

Dupa inlocuirea acestora, aparatul a inceput sa functioneze, alinierea am facut-o empiric dupa ureche dar rezultatatele sunt bune, comparat cu sony icf m33rds este la fel de sensibil prinde abslout toate posturile pe care le prinde si sony

Nemultumirea mea este legata de partea de audiofrecventa, sunetul este un pic distorsionat mai ales la semnale mici, probabil din modul de functioanare a AAF. OAre modificand R11 un pic mai jos si in acest fel crescand un pic curentul de repaos nu s-ar imbunatati?

HX108-2_build.jpg

HX108-2_schematic.jpg

Editat de mirceacra
Link spre comentariu
Acum 48 minute, BRANCA a spus:

Ai verificat semnalul de pe pot pe un alt amplificator?Asigura-te intai ca lantzul RF-detectie functioneaza ok.

Intr-adevar, cred ca trebuie lucrat un pic in Detectorul MA. As schimba tranzistorul cu o dioda, de preferinta cu germaniu.

Link spre comentariu

Varianta simpla :

Montati in locul lui V6 & V7 doi tranzistori BC237 cu β cat mai apropiat...

Varianta complicata :

Montati in locul lui V6 & V7 doi tranzistori EFT 373, AC187...etc, D3 cu germaniu [ o jonctiune de tranzistor cu GE ]cu R11 =1k+semi de 2,5k, C11 & C12 undeva in gama 4,7nF-3,3nF, emitorii V6 &  V7 la masa printr-o rezistenta de 47Ω...

Editat de okean
Link spre comentariu

Okean.Pana nu verifica daca semnalul detectat este ok nu poate da vina pe partea de audio.

Altfel se poate injecta semnal in blocul AJF si se verifica daca distorsioneaza.

Link spre comentariu

Citez:

"Nemultumirea mea este legata de partea de audiofrecventa, sunetul este un pic distorsionat mai ales la semnale mici, probabil din modul de functioanare a AAF"

Aveti dreptate [ in particular ] acel detector este o " blasfemie "  pe siliciu, fara o prepolarizare atent dimensionata, caci suntem in cazul dificil al unei alimentari pe 3v, merge ca dracu la semnale RF de nivel mic, mult mai buna o dioda pe germaniu dar care astazi se gaseste greu...

Punctual ma refeream la cazul in care un amplificator push-pull care fara cei doi finali imperechiati sigur distorsioneza, ca o pranteza, cand ma jucam cu superheterodine, aveam o placuta cu o replica de final de S631T plus difuzorul aferent care sigur stiam ca sunt ok, dupa aia sapam in partea de rf/fi...

L.E. Chinezul a avut numai cozi de 22nf ...asa ceva :rade:

Editat de okean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări