incubus Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 (editat) Sunt doua scheme de radio portabil AM superheterodina si nu stiu la care sa ma opresc dintre ele. Diferenta intre ele este de 1 tranzistor,una nu are diode de detectie, un transformator in plus si as vrea sa intreb cunoscatorii care dintre ele este mai stabila, selectiva. Schema 1: Schema 2: Editat Februarie 16, 2015 de incubus Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 Ambele aparate sunt principial la fel. Au diode de detectie facute din jonctiuni de tranzistoare cu siliciu. Nu par a fi constructii industriale. Performantele partii de radiofrecventa sunt cam la fel, adica modeste. Deosebirea principala este tensiunea de alimentare. Cel alimentat la 3V are doar un transformator defazor AF, iar cel alimentat la 1,5 V are si un transformator de iesire si un tranzistor in plus pentru a obtine o putere de iesire suficienta, dar amplificarea in frecventa intermediara este mai mica. Link spre comentariu
incubus Postat Februarie 17, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) Iti multumesc pentru raspuns, schemele sunt pentru amatori de construit luare dintr-o revista. Deci tranzistorul ala in plus la schema2 nu aduce o imbunatatire cu nimic? Editat Februarie 17, 2015 de incubus Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 cea mai plauzibila este cea din schema 1 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) Tranzistorul în plus este pe partea de preamplificare înainte de traful defazor.Cum a spus și dl. Puriu, schemele sunt practic identice, diferența la cea de-a doua fiind la partea de amplificare audio, din cauza tensiunii foarte mici de alimentare.Traful final la a doua e înlocuit cu un autotransformator, pentru a ,,trage,, maximul posibil din bateria de 1,5V. Selectivitatea trebuie îmbunătățită și printr-o bună acordare a circuitelor oscilante, nu numai ,,după ureche,,. Editat Februarie 17, 2015 de validae Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 La ambele scheme se poate creste selectivitatea prin aplicarea unei usoare reactii pozitive în etajele de FI. Varianta 1 pare sa fie un kit. Unde se gaseste? Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 eu sunt curios cum se descurca cu bobinele de frecventa intermediara si cel mai al dracu va fii cu oscilatorul local. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) Ambele montaje sunt kit-uri de asamblare produse în China.Bobinele vin probabil reglate ,,din ochi,, dar sper să mă înșel. Colegul deja a pus unul la vânzare aici :http://www.elforum.info/topic/100710-kit-radio-am-superheterodina-de-asamblat/ deși puțin probabil să aibă căutare la acel preț. Poate că 15 - 20 Lei era mai realist, fără supărare, e doar o sugestie... Editat Februarie 17, 2015 de validae Link spre comentariu
incubus Postat Februarie 17, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) cea mai plauzibila este cea din schema 1 eu sunt curios cum se descurca cu bobinele de frecventa intermediara si cel mai al dracu va fii cu oscilatorul local. puteti spune de ce anume? Va rog detalii. Multumesc Ambele montaje sunt kit-uri de asamblare produse în China.Bobinele vin probabil reglate ,,din ochi,, dar sper să mă înșel. Colegul deja a pus unul la vânzare deși puțin probabil să aibă căutare la acel preț. Poate că 15 - 20 Lei era mai realist, fără supărare, e doar o sugestie... Din curiozitate, ati avzut dvs. la noi asa kituri cu pretul specificat sau mai ieftine?.... Editat Februarie 17, 2015 de incubus Link spre comentariu
validae Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) puteti spune de ce anume? Va rog detalii. Multumesc Din curiozitate, ati avzut dvs. la noi asa kituri cu pretul specificat sau mai ieftine?.... Nu au neapărat radiouri, dar vedeți acolo montaje destul de drăguțe....http://www.epsicom.com/produse.php?IDcategorie=24&page_nr=1 Acum, să fim realiști...un astfel de radio costă la retaileri cam 20 Lei. Aș fi mai câștigat să iau unul asamblat gata, să-l demontez și să-i dau copilului să-l facă la loc. Schemele se găsesc în general ușor. Repet, nu e o remarcă răutăcioasă, luați-o ca un sfat practic. Aici e un kit radio asemănător.... la un preț cam de cel puțin 5 ori mai mic http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-AM-FM-stereo-AM-radio-kit-DIY-CF210SP-electronic-production-suite/1623114587.html Editat Februarie 17, 2015 de validae Link spre comentariu
incubus Postat Februarie 17, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2015 ..alte pareri?..de ce sunt slabe schemele astea?....prin anii 70-80 erau aparate portabile japoneze sanyo cu 4-5 tranzistori si aveau o sensiblitate foarte buna. Acestea de ce nu ar avea? Link spre comentariu
dan-a2 Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 Ptr. ca difera foarte mult calitatea pieselor , vezi kit-urile IPRS !! Link spre comentariu
incubus Postat Februarie 17, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2015 Ptr. ca difera foarte mult calitatea pieselor , vezi kit-urile IPRS !! Aceleasi piese din kitul asta sunt si in receptoarele superheterodina din radiourile japoneze de buzunar vechi. Tot china erau si atunci ca si acum.Schemele asemanatoare. Pana si alea rusesti care le-am construit in 1975-1980 aveau o selectivitate buna seara dupa 6 pana dimineata. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) Ai construit până la urmă vreun kit din acela să vezi cam ce performanțe are ? Am folosit astfel de radiouri chinezești și unele funcționează chiar bine, depinde de fabricant, nu toți sunt la fel de serioși.Dacă sunt acordate suficient de bine înainte bobinele și semireglabilii de pe condensatorul variabil, trebuie să meargă din prima, eventuale ajustări de finețe se fac oricum. Editat Februarie 17, 2015 de validae Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 18, 2015 Partajează Postat Februarie 18, 2015 (editat) Salut,"Store No. 347436" a constituit o invitatie irezistibila de a-l intreba pe gogu daca stie sau a auzit ceva. Si se pare ca 'mnealui ar avea o idee http://www.aliexpress.com/store/product/Seven-transistor-superheterodyne-AM-radio-kit-electronic-production-vocational-college-training-products/347436_1906479850.html Revenind la partea tehnica, daca bobinele nu sunt acordate corect, performantele vor fi slabe. "alea rusesti care le-am construit in 1975-1980 aveau o selectivitate buna seara dupa 6 pana dimineata." pentru ca erau cu amplificare directa si aveau un singur circuit acordat mare si lat: circuitul de intrare. De fapt selectivitatea era slaba, dar propagarea dupa ora 6 umplea difuzorul de posturi claie peste gramada. Probabil ca va referiti la Electron-M si Iunosti. Cred ca piesele au o calitate decenta, dar la superheterodina, daca alinierea nu este facuta corect, performantele lasa mult de dorit. Alinierea nu tine de calitatea pieselor, ci de cunostintele celui care asambleaza kitul. Este bine sa ajute cineva cu multa experienta si, intr-un caz fericit, si cu un minim de aparatura.Bafta! Editat Februarie 18, 2015 de cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum