Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Theremin cu tuburi

Untold

Postări Recomandate

Va salut.

Ma bate demultisor gandul sa-mi fac o jucarioara dintr-asta.

Pentru inceput, am sa fac un theremin cu 2 CMOS-uri pentru a ma familiariza cu functionarea acestui gen de aparat, apoi as vrea sa trec la ceva mai serios, cu tuburi.

Am gasit o schema draguta, cu toate detaliile, ce foloseste 6 tuburi ECC82 sau 12AU7.

Intrebarea mea este ce tuburi as putea folosi in loc de ECC82 si daca as putea folosi si 6N1P, chiar daca as mari anodica de la 50V la mai mult, nu m-ar deranja.

MAi jos, schema completa.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Acele tuburi lucreaza ca redresor cu dublare de tensiune... nu vad de ce nu ar functiona si diode semiconductoare... Oricum, proiectul este foarte interesant...

Instrumentul nu s-a raspandit datorita faptului ca este foarte dificil de utilizat... dar cine ruseste va fi un mare artist...

Link spre comentariu

Multumesc pentru confirmare, dle feri.visky.

De incalzire, am facut astazi cele doua bobine de 1mH.

Pe doua bucati cam de 3,5 cm, rezultate dintr-o bara de ferita rupta in doua, am bobinat aprox 150 sp. din CuEm cam de 0,2mm.

A rezultat o inductanta de 1,0025....mH pt una si 1,0038...mH pt cealalta - Traiasca scula numita LC-metru!

Eu zic ca nu e diferenta deranjanta, deoarece exista un condensator variabil de 6-27pF.

Tot de incalzire, am hotarat sa abordez fix aceeasi schema, dar jumatate din ea, adica fara antena de volum, doar cu antena de pitch. Si din motivul ca n-am toate cele 6 tuburi, doar 3 si alea 6N1P cu care o sa testez doar.

Schema de incalzire in imaginea de mai jos.

Posted Image

http://electronics.howstuffworks.com/how-to-tech/how-to-play-theremin.htm

Editat de Untold
Link spre comentariu

Mda, n-am nici 6N1P 3buc, doar 2. Aveam pe undeva un ECC82 SIEMENS care a mers brici intr-un radio AM...Mai am si-un ECC82 ADZAM, dar e slaba rau, in acel radio a functionat extrem de prost...MAZDA stiam ca face masini, nu lampi....cred ca o sa disec lampa  aia sa vad cum e facuta.

Pentru partea de audio, o sa pun un 6N2P, tot are miu mai mare.....

Am taiat dintr-o bucata de ALUCOBOND o bucata cam de 14cmx11cm, pe care o sa dau 3 gauri pentru cele 3 socluri.

Beleaua e ca nu gasesc freza de diametrul soclurilor pentru gauri...si doar aveam un set de freze din alea.... :rade:

P.S. Pentru condensatorul variabil de 6-27pF, am gasit un cv de la un radio ce are si doua sectiuni pentru FM. Pus pe capacimetru, cele 2 sectiuni au intre 5-28pF fiecare, adica fix ce imi trebuie!  :dans:

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Astazi, fiind mai slobod, am mai lucrat la theremin. Am reusit sa dau unui frezor tabla sa-mi faca 3 gauri pt socluri, am montat soclurile si lipit cateva piese.

Merge incet si prost, sper ca maine sa-i dau o cheie. Am uitat sa dau o gaura pentru bucsa antenei, voi folosi o mufa jack mono din aia mare, cum e la chitarile electrice.

Prin bunavointa unui Domn de pe acest forum, am gasit cele 3 tuburi ECC82 necesare.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Am si eu schema aia, cand mi-a venit ideea sa fac thereminul, am salvat mai multe scheme, printre care si cea a lui Forbes.

Insa, poate nu m-am uitat eu bine, sau nu sunt date despre bobine? Ca-n rest, e mai fain asta, are si antena de volum. Cel pe care-l fac eu, are doar de pitch si e tot cu 3 tuburi...

Link spre comentariu

Mda, am terminat de lipit toate componentele si am alimentat: nu scoate niciun sunet.

Totusi, tuburile functioneaza, cand ating cu surubelnita grila fiecaruia, in casca se aude un mic brum....cred ca nu oscileaza, la o verificare vizuala, nu am gasit nimic gresit lipit...

Mai sapam...

Editat de Untold
Link spre comentariu

Concluzia la care am ajuns, dupa rasverificarea montajului, este ca, bobinele mele nu sunt bune, desi au 1mH, masurate pe LC-metru cu PIC.

In mod sigur, ferita utilizata de mine nu urca pana la frecventa necesara oscilatiilor, alta explicatie nu gasesc.

Am gasit aceste bobine originale la Farnell, insa nu dau decat de la 216 buc. in sus...  :26

http://uk.farnell.com/bourns-jw-miller/4652-rc/choke-1000uh-160ma-5-3-7mhz/dp/1693415

http://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/2246/4652-RC.php

Ar avea cineva alta solutie pentru bobinele mele?

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări