Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP etalon

THOMAS

Postări Recomandate

Ce spuneti,poate fi luat ca etalon  acest PP ,de fapt performantele lui ???

http://4tubes.com/SCHEMATICS/LUNDAHL-TRANSFORMERS/!LEVEN-Germany/DAVID/index.htm

...daca nu,poate gaseste cineva altceva mai complet,dar fiind un proiect german,eu il consider serios.

__________________________________________________________________________________

Am gandit ca nu ar fi OK sa amestecam un SE cu PP,mai tarziu se pot defalca discutiile pe tipuri de tuburi: PP cu triode,PP cu pentode,PP cu tetrode,PP UL,PP Mcintosh,PPP (circlotron),SRPP-POWER,OTL...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu stiu daca legislatia permite...  Propun spre analiza si comentarii arhitectura croos-couplet patentata si aplicata de firma Audio Research Corporation in produsul lor DYNACO ST-70.... lincul este aici .....http://www.arcdb.ws/ST70C3/ST70C3.html... Cred ca schema de aici este comparabila cu arhitectura   Mc .

Este un amplificator foarte bun,dar ar fi fost interesant ca sa-l putem lua ca etalon,sa vedem si cateva oscilograme,analize spectrale ,un Bode...

Schema nu este configratie McIntosh,poate fi mai apropiat de un QUAD 2 acesta,este un PP cu KNFB (reactie negativa in katod) procentuala,se poate calcula intrucat catozi tuburilor finale sunt cuplati simetric la masa prin doua secundare 2x4 ohm),la McIntosh este cuplaj unitar.

Repet,daca se pot gasi undeva cate ceva despre o analiza spectrala sau un THD,IMD sau altceva,putem analiza si schema ,altfel nu putem avea referinta pentru comparatie.

Proiectul este bun si chiar luat ca atare poate fi clonat.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Poate perceptia mea este gresita facand comparartia intre ARC  si  Mc. Proiectantii de la ARC au urmarit ca ampliful sa fie simetric de la intrare pina la iesire astfel ca distorsiunile de faza de pe un brat este introdusa in bratul celalalt si prin natura complementara sa rezulte anularea lor. Cei de la Mc fac o cuplare incrucisata in faza finala complicand inutil traful de iesire...Repet poate gresesc...

Link spre comentariu

Poate perceptia mea este gresita facand comparartia intre ARC  si  Mc. Proiectantii de la ARC au urmarit ca ampliful sa fie simetric de la intrare pina la iesire astfel ca distorsiunile de faza de pe un brat este introdusa in bratul celalalt si prin natura complementara sa rezulte anularea lor. Cei de la Mc fac o cuplare incrucisata in faza finala complicand inutil traful de iesire...Repet poate gresesc...

Nu-i chiar simetrie de la intrare la iesire si asta tocmai datorita defazorului care este de tip FERGUSON,un defazor nu prea inspirat,parerea mea si care sta chiar prost la distorsiunile de faza,dar probabil la acea vreme reprezenta ceva de varf.

McIntosh reprezinta totusi o revolutie in domeniu sa fim seriosi,iar traful de iesire nu-i tocmai complicat.

In schema de mai jos este defazorul acestui amplificator,defazor FERGUSON,cand o sa am timp o sa fac o simulare si o sa vad ce si cum,am in baza de date acest tip de defazor dar nu in acest calculator.

Repet,astea sunt doar parerile mele!

@tm07uxo: foarte interesante exemplele propuse de dv.,multa cercetare si mult studiu au facut baieti de la ARC!

P.S mai este si acest amplificator,mai accesibil pentru o eventuala clona,dar cu defazor parafaza: http://www.arcdb.ws/M60/M60.html... si multe altele de la ARC,interesante scheme si frumoase amplificatoare.

post-175212-0-54755300-1424086900_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intradevar, se vede seriozitatea germana la aceasta schema si evident performantele ei pot sa arate un PP etalon si de acea consider inspirata alegerea d-lui LazaroiuSunetul amplificatoarelor PP difera intre ele in primul rind functie de clasa de functionare (A sau AB) si de configuratie , PP, PPP ,SEPP, circolotron,UL de acea cred ca este mai greu de stabilit un etalon unic spre deosebire de situatia SE unde optiunile se mai limitate dar trebuie incercat...

Link spre comentariu

Acum profit că am referinţă  atât cfg.SE cat şi cfg.PP  încerc să-mi calibrez/etalonez amplificatoarele(în raport cu referinţele date).

Rămâne de văzut/aflat cum calibrez incintele/boxele.

PS. Între timp am calibrat sursa de semnal cu Burr-Brown 192khz/24bit

Link spre comentariu

Ce spuneti de acest elegant PP WILLIAMSON cu KT 66 ?

Este un model de PP,pentoda in modul trioda si prezinta niste masuratori mai accesibile majoritati celor de pe acest forum,iar schema este una celebra si de necontestat.

Un exemplu de cum se realizeaza si testeaza un amplificator,aproape pas cu pas,neamtu' tot neamt'...am eu o afinitate si respect pentru lucrurile germane dar si pentru cei ce le gandesc si realizeaza,iertati-ma! :)

Cu google cautati direct copy/paste:

Williamson Monoblöcke
- von Ernst Schlemm

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da bun în bucla deschisă ,ia să vedem cuplajul capacitiv gc tuburi finale văd acolo 100nF şi Rgc-220kΩ am aşa o curiozitate  Xc(20hz-100nF) ?! ar fi 79,58kΩ în concluzie în V_af am un factor de divizare a tensiuni de atac gc datorat Xc_100nF_20hz( în raport cu 1khz)  trebuie reţinut că am discutat acum doar cuplajul/atacul gc-tuburi finale (100nF/220kΩ).

Lăzăroiu mă mir domne cum poţi să crezi că în buclă deschisă (ultima schemă) răspunde aşa la frecvenţe foarte joase(20hz fără atenuare în raport cu 1khz) mai trebuie să avem în vedere că în schema aia sunt şi două transformatoare (intrare/ieşire) şi bucla este deschisă domne.

Când vreau să transfer frecvenţe foarte joase prin cuplaj capacitiv 20hz-poftim cu atenuare relativ mică  100nF "rimează" cu 1MΩ hai poftim tras de păr 100nF/500KΩ.

În graficul ăla din link văd pentru răspunsul în frecvenţă o linie dreaptă domne în banda 20hz-10khz culmea în bucla deschisă(cu un cuplaj capacitiv slab şi două cuplaje inductive) miraculos.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Reactanta capacitiva a condensatorului de cuplaj trebuie sa fie de aproximativ 10 ori mai mica decit a rezistorului din G1 la 20 Hz dar poate autorul a ales intentionat aceasta valoare pentru a nu-i "bubui" boxele totusi 0,47 uF ar fi fost valoarea potrivita dar in principiu schema prezentata de d-l Lazaroiu este interesantaVali, eu cred ca daca transformatorul se "pupa" bine cu tuburile si se mai alege si un PSF corect nu este neaparat nevoie de NFB, ar putea fi suficienta o RN locala pentru a avea raspunsul bun in banda si la semnal dreptunghiular

Link spre comentariu

Da Marius da... ,dar acolo(cu bucla deschisă) avem prezentat un răspuns în frecvenţă fals("miraculos") pentru 20hz raportat la 1khz.

Cum să luăm ca etalon o asemenea gogoaşă(20hz) ?!.Desigur amplificatorul în cauză (bine acomodat) poate face impresie în cazul unei audiţii.

Având în vedere că se discută o configuraţie push-pull-etalon cred că se poate emite pretenţia/cerinţa ca banda să înceapă cu 20hz/-1db(în putere).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Lăzăroiu mă mir domne cum poţi să crezi că în buclă deschisă (ultima schemă) răspunde aşa la frecvenţe foarte joase(20hz fără atenuare în raport cu 1khz) mai trebuie să avem în vedere că în schema aia sunt şi două transformatoare (intrare/ieşire) şi bucla este deschisă.

Nu am spus nicaieri ca eu cred asa ceva (???),eu am spus ca este un material pentru studiu si comparatie,adica tocmai ce ati inceput sa faceti dv. si ceilalti colegi acum...

Trebuie sa remarcati si urmatoarea propozitie din ce am postat: "...Pe schema dar si la realizarea practica sunt niste amanunte atat de delicate incat trebuie  studiat cu atentie si pasiune."

Priviti in pozele practice condensatori de cuplaj pentru grilele finalelor,...nu prea par a avea 0.1uF,mai ales ca aici: arata ca este vorba de niste condensatori rusesti preparati anume si explica motivul,intamplarea se face ca am si eu acesti condensatori si au cam 0.47uF.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări