HelliosSun Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Dupa cum stiti in trecut am incercat sa realizez o sursa reglabila care a ramas nerealizata din cauza ca mi se ardeau potentiometrele si lm-urile.Din greseala am facut rost de o parte din cartea tehnium din 1990 si am gasit o schema aproape indetica cu cea care am incercato eu sa o realizez numai ca in schema realizata de mine am folosit un tranzistor de tip SA ee in cartein loc de acel tranzistor sunt un tranzistor 2n3055 si un 2n2905.Merita sa ma apuc de ea?Va las poze cu schema din carte.Poate asta o merge zic eu. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 eu o folosesc in alimentatorul meu de peste zece ani si merge perfect are si protectie la scurtcircuit Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Giorgi unde este protectia despre care zici in schema aia? Hellios din cate stiu ti-am mai zis, problema sigur este undeva la tine, schema pe care ai incercat-o ( prima din stanga din lista de imagini ) este una simpla si categoric functionala, doar pentruca tu nu ai reusit sa o pui in functiune nu inseamna si ca schema nu merge, ci ca pur si simplu tu nu esti in stare sa faci legaturi corecte, ori ai LM-uri defecte. Am pus la topicul "scheme alimentatoare" o varianta proprie usor ajustata a acelei scheme, la care am desenat tot eu si cablaj, si am pus acolo fisierele necesare,. apuca-te si fa-o descarca pdf-ul, fa cablajul ca e mic si simplu si asambleaza componentele corect, daca esti cat de cat atent nu ai voie sa ratezi, nu o schema asa simpla. PS: Ignora ce a pus Giorgi, e total depasit din toate punctele de vedere, si categoric neindicat cuiva fara experienta. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 pai va spune si titlul dle.marian (alimentator autoprotejat)dar nu pe asta mizez ci pe cele doua diode care la-am inlocuit cu 1n4001,2,3,etc,din moment ce se produce un scurt la iesire tensiunea se anuleaza pentru asi face aparitia la un interval de o secunda,daca vreti sa va convingeti mai indetaliat va pot da tot principiul de functionare ca doar nu este conceputa de mine ci dintro carte pe care o detin. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Protectia la scurt presupune monitorizarea curentului de sarcina si intreprinderea unei actiuni la detectarea unui anumit prag, aici nu vad nici o monitorizare, vad doar o dioda care face ce? ( cealalta realizeaza stabilizarea prin emitorul PNP-ului deci nu se pune )... Ce anume protejeaza regulatorul la o suprasarcina? In fine, am zis deja, este o configuratie depasita, are multe neajunsuri, se poate mult mai bine,. LM317 este mult mai bun. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 ok,dar cum va explicati dle.marian ca daca este reglat la tensiune maxima adica in jurul a 30v si3a nu se arde chiar daca tin scutul o zi intreaga fara nici macar sa se incalzeasca catusi de putin? Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Hai sa o luam altfel, ce anume iti limiteaza tie curentul la cei 3A? sau oricum undeva pe langa 3A, ce anume si prin ce procedeu? Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 pai sa o luam marunt:dupa cum vedeti si dstra.dioda dz da o tensiune de referinta care este aplicata in baza lui t3 in cazul meu bc252 folosit ca tranzistor de comanda,acesta la randul lui fiind polarizat de grupul r5,r6 legate in serie la bornele de iesire,diodele d5,d6 determina ca potentialul bazei lui t3 sa fie aproape de emitor,astfel tranzistorul blocanduse in caz de scurtcircuit.in acest mod este protejat tranzistorul t1 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Mda, pana la urma m-a cam lamurit Dl Flomar ( caruia ii multumesc mult ), e o protectie dupa parerea mea mai degraba improvizata, dar este valabila numai la scurtcircuit, nu exista limitare de curent, deci nici nu este protejat la suprasarcina, aici depinde si de radiator, oricum altele sunt neajunsurile schemei, si sunt destul de importante, tocmai de aceea imi pastrez sugestia de a fi ignorata, imi pastrez convingerea ca se poate mult mai bine. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 pana la urma urmei eu am cautat sa nu ma complic prea mult pentru un simplu redresor pentru a testa diverse montaje pe care le execut in atelierul meu,dar ce ma mir eu cand vad forumul plin de conversati despre lampi(tuburi electronice)pe care eu personal nu dau un ban gaurit pe ele,sunt satul de ele ca ele miau predominat ani tineretii.(pasiunea pensionarilor) Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Stiu ca voi fi probabil oftopic dar dupa cate surse reglabile sunt la sectiunea alimentatoare, si unele chiar fosrte bune, chiar trebuie pentru fiecare user in parte sa se deschida mereu cate un topic separat? Probabil par a fi rau, dar este foarte aiurea ca o data la cateva zile sa vad inca un subiect despre o sursa reglabila, fie ca secere ajutorul in constructie, fie ca vrea schema.....si totusi daca imi amintesc bine este chiar o Topic deschis cu tot felul de surse , ba chiar @marian la deschis, special pentru a aduna totul intr-un singur topic pentru a fi mai usor de gasit!!! Sincer chestia asta e frustranta. Si eu am in plan sa-mi fac o sursa reglabila ,dubla de tensiune, dar cu siguranta nu ma voi apuca sa deschid un topic nou cand pot foarte bine sa postez in unul din cele deschise, asta daca va fi cazul.... 1 Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Si totusi , nici unul nu i-am raspuns lui HelliosSun.... Schema care nu ti-a mers tie si schema pe care vrei sa o faci sunt principial identice , sunt doar diferente la amplificatorul de curent...prima foloseste un pnp de putere , a doua un npn de putere... Ambele scheme functioneaza fara probleme !! Incearca sa o faci pe cea din almanah , dar, te rog, citeste cu atentie ce a scris autorul acolo , poate intelegi ce ai gresit si la schema lui Marian... PS. Nu e obligatoriu sa folosesti LM317K merge si LM317... PS. 2 Tensiunea la intrarea regulatorului sa nu depaseasca 35V ,altfel se distruge LM-ul... Link spre comentariu
HelliosSun Postat Februarie 15, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2015 Ar putea sa fie din cauza lm-ului.O sa cumpar de la alt magazin si o sa incerc pe actuala schema. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 dar cine credeti ca va incera sa puna asemenea scheme in practica?mi se pare desene animate. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Giorgi tv, am si eu construita sursa mentionata de tine dar varianta in oglinda , cu reglajul pe + , si e construita din 1982! Este o schema slabuta , nu are limitare de curent, stabilitatea tensiunii de iesire nu este foarte buna functie de curentul consumat...dar pt. aplicatii nepretentioase si pt. tot felul de teste e buna! Cele 2 scheme cu LM317 sunt superioare din toate punctele de vedere fata de aceasta schema ! Acuma , daca colegul HellioSun , face greseli sau are ghinion de componente defecte , numai el stie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum