Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mixer dublu echilibrat


Rx-Tx

Postări Recomandate

Salutare. Am creat acest topic pentru ca as vrea sa imi spuneti parerea voastra, a celor care ati experimentat/testat diverse montaje cu mixere dublu echilibrate.

Nu dispun de mixere SBL1 si nici sa construiesc unul pe toruri nu mi-e prea comod pt ca am mari sanse sa nu iasa ce trebuie iar cu conditiile si aparatura de testare nu stau prea bine.

Ce as vrea sa imi spuneti, daca un mixer dublu echilibrat dintr-un ci gen TA7358AP se ridica din punct de vedere al performantelor, aproape de un mixer bun ca acest SBL.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gauss

    2

  • yo7lhe

    2

  • nico_2010

    2

  • Ion_Bumbu

    2

Top autori în acest subiect

TA7358AP este mai usor de folosit si are si amplificare, dar nu acepta semnale asa de mari la intrarea de RF . Si la intermodulatie sta mai prost.. SBL-ul acepta semnal mai mare dar trebuie sa ii ataci cu un oscilator local , care in prima varianta e mai usor de facut fiind implementat apoape tot in IC.

Avantsaje si dezavantaje.

Link spre comentariu

Am folosit TAA661 ca detector de produs, foarte multumit am fost de el,

La fel si TBA120 , merge bine ca detector de produs.

Ca prim mixer probabil merge mai bine decit un mixer activ cu mos sau un tranzistor.

E util de citit acest doc referitor la NE602, cam pe acolo trebuie sa fie si TA7...

http://www.qrz.com/db/DG3KCL

http://www.nxp.com/documents/data_sheet/SA602A.pdf

DSA2IH00144519.pdf

 

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Nici unul din integratele uzuale nu se apropie ca performanta de un mixer bine realizat cu diode.Mai ales cele de curent mic (Ta7358,ne602, s a .Avantaje: usor de gasit, ieftine, rezultate reproductibile.Dezavantaje: intermoduleaza oribil din orice. Mult mai bun e AD831 polarizat la minim 100mA, Avantaje: performante foarte bune, usor de reglatDezavantaje: exotic, mult mai scump,cam cat un mixer ADE1,e SMD. Cel mai comun mixer activ pe care eu il consider acceptabil e MC1496. Avantaje: usor de reglat, destul de usor de gasit, ieftin.Dezavantaje: performante mai reduse, dar inca e comparabil cu un mixer cu diode de nivel mic facut in casa.Acceptabile sunt si mixerele echilibrare cu J-FET. Dupa ce te prinzi cum se realizeaza. Cele cu MOS dubla poarta uzuale nu m-au impresionat.Vorbesc aici de solutiile adoptate la primul mixer.

Link spre comentariu

Mixer in inel cu diode Ge foarte bine imperecheate si cu nivelul de atac din vfo corect ales;variantele cu circuite integrate sunt mai dificil de adus in parametrii doriti si mai zgomotoase,mai ales ca integratele pe care le cumperi acum sunt de o calitate indoielnica.

Link spre comentariu
Vizitator YO9IRF

La AD831 mai poti sa adaugi la dezavantaje si faptul ca e inferior la Noise Figure fata de un mixer cu diode, iar la avantaje ca merge pana in UHF. 

 

Nu e complicat de construit un mixer cu diode, imperechezi diodele cu multimetrul si ai grija sa faci infasurarile transformatoarelor cat mai simetrice. Nu are sens sa faci compromisuri cu mixere cu circuite integrate vechi de zeci de ani, cand solutia cu diode e atat de simpla si eficienta, eleganta chiar. Diodele cu germaniu necesita nivel de LO mai mic dar se si sufoca mai repede in prezenta semnalelor puternice, pentru HF eu as merge cu 1N4148 sau alte diode "high-level" si cu un oscilator local mai puternic.

 

Singurul mixer pentru care merita sa te complici este H-Mode cu switch-uri, ce poate lucra cu nivele mult mai mari decat mixerul cu diode si se comanda cu nivel mic.

Link spre comentariu

Ar merge cu diode Schottky de RF ... pe vremuri facea si ICCE  ... ROD - 02 . Am lucrat cu ele , daca sant si sortate fac minuni ... La ora actuala exista si quad - uri monolitice , relativ usor de " gasit " . Cred ca e o varianta demna de luat in seama ... E ceva de munca , dar alternativa e scumpa si nu intotdeauna accesibila . Depinde cat de " amator " e experimentatorul , sau cat vrea sa fie ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu ma dau in vant dupa mixerele integrate, dar la inceput am dat o multime de rateuri cu cele cu diode.

Mai ales cand lucrezi cu ce gasesti in "cutia cu maimute" e  improbabil sa obtii rezultate reproductibile.

1N4148 nu e o dioda de mixer; erau foarte bune quadurile Schottky produse de ICCE, daca mai are cineva.

Si transformatoarele de banda larga sunt foarte importante si la inceput nu prea simplu de realizat bine.

Cei care au experienta o sa zambeasca, dar pentru un novice e un noroc nesperat sa le iasa un mixer bun.

Chiar si mixerul cu diode  "de fabrica"  ca sa dea performante cum zice in catalog, sau pe aproape, trebuie adaptat corect in montaj.

Ai toate sansele sa plangi daca adaptarile se fac ca in A412.

Si, Doamne, abunda internetul de scheme aidoma.

In acest caz un batran 1496 sau 640 va fi mai usor de utilizat si va merge mai bine.

Nu necesita aparate de masura pretentioase.

Doar o echilibrare(eventual) si reglarea nivelului VFO, care o poti face si la ureche, daca e "calibrata" :)

Editat de yo7lhe
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator sandu47

Imi cer scuze ca reactivez un topic ce nu mai prezinta interes dar, pentru mine este de o cruda realitate. CLAR, ma situez printre aceia care nu reusesc sa realizeze un mixer cu diode multumitor. Pentru mine, adevarul este cel formulat de  yo7lhe, conform caruia "..., dar pentru un novice e un noroc nesperat sa le iasa un mixer bun". Nu stiu unde se greseste, eu traiesc cu impresia ca fac corect bobinarea, fazarea dar niciodata nu am calculat bobinele din mixer. Le-am luat "de bune" cele calculate de altii.

Problema asta ma chinuie pe mine fiindca am luat un A412 care vreau sa-l pun la treaba(stapanul lui mi-a spus ca a lucrat efectiv in primele 3 benzi). L-am desfacut si m-am apucat sa iau "in studiu" placile, in ordinea explicata in documentatia originala(cea scanata). La placa A, acolo unde sunt si mixerele rf, nu reusesc sa ma descurc(sa obtin rezultate) fiindca cheia este la mixerele RF(cu 1N4148). Nivelul semnalului de la VFO, masurat la intrarea in mixer, pe frecventa de 5 MHz, pe osciloscop(am osciloscop cu banda de 10 MHz si deabia merge pe 12,5MHz) este de aproximativ 1,5Vvv. Daca mai sunt cititori ai topic-ului care s-au confruntat cu astfel de probleme in realizarea/utilizarea unui A412 si au idei pentru a lamuri un profan, ii rog sa o faca. Acum am foarte multe lucruri practice neclare in legatura cu mixerele cu diode(si nu numai ...!). Vreau sa-l pun in functionare corecta macar pe benzile de 3,5 MHz si 7 MHz(chiar daca aici oscilatorul este pe o frecventa dezarmant de mare).

Link spre comentariu

Am mai facut demult astfel de mixere, cu 1N4149 si cea mai mare problema a fost pina la urma nivelul pe care trebuie sa`l dea oscilatorul.

Pe vremea aia nu prea aveam osciloscop performant si tin minte ca am facut in asa fel incit in gol sa am vre`o 3Vpp dupa un repetor cu

rezistenta din emitor pe la 180 ohm, cred ca un 2N2218, asa a mers bine la mine. 

Ca masuratori , am bobinat trafo bifilar rasucit si am tras caracteristica cu un generator si sarcina pe 50Ohm , esenta a fost ca sa ma incadrez de la 2Mhz .

Apoi am rebobinat trifilar rasucit bine si asta a fost tot.

Cu ce toruri am avut erau OK pina pe la 20Mhz.

 

Grig

Link spre comentariu

Va salut,

 

Votul meu merge catre mixerul cu diode, in special daca este vorba despre primul mixer si se lucreaza in conditii urbane. Rezistenta la intermodulatii este importanta. Pe de alta parte, un mixer cu diode care nu este "hranit" corespunzator va avea castig de conversie mic si va intermodula. Asta e boala tipica la A412.

 

Ce pot sa va spun este ca acum multi ani am construit un transceiver al carui mixer era facut cu LEDuri. Mergea bine, dar oscilatorul local avea iesirea cu 2N3866 si scotea cam un sfert de Watt in 50 de Ohmi. Intre intrarea de osc local a mixerului si iesirea oscilatorului am pus un atenuator de 3dB, numai cu scopul de la "calma" putin impedanta mixerului.

 

Regula aplicata de mine la bobinare a fost ca reactanta inductiva a unei infasurari sa fie de 4 ori partea rezistiva a impedantei de lucru la cea mai joasa frecventa de operare. De exemplu, intr-un sistem de 50 Ohmi si cea mai joasa frecv de 3.5MHz, rezulta XL=4*50=200Ohmi si mai departe L=XL/(2*PI*f_min)=9uH. Daca stiti AL-ul toruletelor, puteti determina nr de spire cu formula N=radical(L/AL). de exemplu, daca folositi un torulet de 9x6x3.5mm din material F4 (punct alb) de la Aferro, AL mediu e cam 20nH/sp^2 si ar rezulta N=21 spire. Infasurat trifilar cu 3x21 spire si fazat corect, mixerul ar trebui sa functioneze corect ptr unde scurte.

 

Aproximatiile de mai sus sunt suficient de bune pentru lucrul de amator. Aplicand cele descrise mai sus nu am avut probleme cu mixerele cu diode.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări