Vizitator Gica Php Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Salutare, Am tot citit despre neceistatea decuplarii lui CD4001 pentru a evita comportament anormal. Cum se face corect pentru CD4001 cat si in general la alte componente? Multumesc Link spre comentariu
validae Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 (editat) Dacă e vorba de circuitul logic 4001, trebuie pus un condensator de 100nF în paralel cu alimentarea, cât mai aproape de capsulă. Intrările nefolosite se leagă fie la plus, fie la masă, astfel ca ieșirile să aibă stări bine definite.Intrările neutilizate ale unei porți NAND se vor lega la plus, cele ale unei porți NOR se vor lega la masă. Se poate intercala câte o rezistență de 10-100k între intrările respective și masă sau plus, pentru protecția sursei de alimentare la eventuala stăpungere a intrărilor respective. La ce alte componente te mai refereai, tot circuite logice ? Editat Februarie 15, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Multumesc pentru raspuns. Celelalte ar fi stabilizatoare de tensiune (78L05) si OP-AMP-uri (op07) Link spre comentariu
validae Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 (editat) http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm78l05.pdf la pagina 9 a pdf-ului, ai aplicații și vei vedea niște condensatori nepolarizați montați între masă și intrare/ieșire dacă distanța între regulator și redresor depășește 10cm. Eu le montez cam tot timpul, nu strică. Editat Februarie 15, 2015 de validae Link spre comentariu
zal Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Se pot recupera din tehnica de calcul cond ptr aşa ceva, sînt mici în dimensiuni. Detalii despre decuplări aici: http://electronics.stackexchange.com/questions/14493/why-arent-decoupling-caps-built-into-the-ic-or-ic-package Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Din datasheet-ul lui cd4001 nu inteleg care este tensiunea maxima permisa pe intrari avand in vedere ca eu vreau sa iau semnal high din 12-14V iar cd4001 la mine este alimentat in 5V printr-un 7805. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 (editat) Nivelul tensiunilor High și Low la intrări este raportat la tensiunea de alimentare a porților logice.Logica îmi zice că ar trebui să alimentezi CD 4001 de la aceeași sursă de unde iei și semnalul de comandă. Dacă puneai schema de principiu (sau o schiță de mână) cu aplicația pe care vrei s-o faci, poate-i dăm o soluție convenabilă Editat Februarie 15, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 cand tensiunea depaseste o anumita valoare circuitul declanseaza un releu, iar cand scade sub o anumita tensiune, releul mai ramane cuplat inca 15 secunde. am facut circuitul fara 4001 insa op-amp-ul are o tensiune de iesire permanenta de 1.38V care din cauza condensatorului s-a mai intamplat sa ramana mai mult de 15 secunde (chiar si 2 minute). Am masurat si-mi ramaneau 0.63V (dar nu tot timpul) care imi tinea tranzistorul deschis. asa ca am folosit un 4001 pentru a avea 0V cand scade tensiunea si vreau sa atasez o temporizare pe baza unui 555, insa nu am reusit sa-l fac astfel incat daca tin trigerul cuplat si cand il eliberez sa retina din acel moment activat releul timp de 15 secunde. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 (editat) Te complici inutil combinând operaționalul cu poarta logică. Puteai să rezolvi asta doar cu tranzistori montați în schemă Trigger Schmidt. O să mă gândesc la o variantă mai simplă. Din câte văd, folosești un program de simulare, ai un avantaj....eu le simulez doar în cap.....n-am răbdare să desenez scheme pe PC, sunt mai demodat. Dar ce tensiune supraveghează montajul, vreun acumulator cumva ? Editat Februarie 15, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 TL431 este un comparator care nu are nevoie de alimentare separata. Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 15, 2015 Partajează Postat Februarie 15, 2015 Te complici inutil combinând operaționalul cu poarta logică. Puteai să rezolvi asta doar cu tranzistori montați în schemă Trigger Schmidt. O să mă gândesc la o variantă mai simplă. Din câte văd, folosești un program de simulare, ai un avantaj....eu le simulez doar în cap.....n-am răbdare să desenez scheme pe PC, sunt mai demodat. Dar ce tensiune supraveghează montajul, vreun acumulator cumva ? Orice schema este bine venit si-ti multumesc. Da, supravegheaza un acumulator. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 (editat) Am o nelămurire, de ce dorești ca releul să mai rămână anclanșat 15 secunde după dispariția comenzii date de comparator ? Fiindcă se poate face o supraveghere cu un singur integrat, căruia îi reglăm convenabil histerezisul (diferența dintre pragurile ,,High,, și ,,Low,,). Revino cu mai multe detalii eventual, capacitate acumulator, tensiuni de prag dorite, etc. Editat Februarie 16, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 Acumulatorul este unul auto de 50A. Circuitul trebuie sa monitorizeze incarcarea, iar cat timp incarcarea este peste pragul dorit releul ramane anclasat, iar daca incarcarea scade sub valoare prestabilita mai mult de 15secunde, atunci releul este eliberat. Daca in intervalul de 15 secunde, incarcarea, sa zicem ca peste 7 secunde trece peste pragul stabilit se reseteaza iar la 15 secunde si tot asa. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 (editat) Să înțeleg că vrei o încărcare de menținere a acumulatorului ? El va rămâne cuplat continuu la redresor și tensiunea trebuie menținută între o valoare minimă și una maximă. Dar nu e nevoie de temporizări pentru asta, doar un circuit comparator cu două praguri convenabil alese.Ca schema asta http://www.circuitsgallery.com/wp-content/uploads/2013/04/Automatic-battery-charge-controller-circuit-using-555-timer1.png Editat Februarie 16, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Gica Php Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 Nu, vreau exact cum am precizat. Problema care o am acum, este acea temporizare, care nu reusesc sa o resetez conform schemei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum