Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE etalon

Vizitator

Postări Recomandate

Propun stabilirea unui amplificator SE care sa fie un fel de etalon recunoscut dupa care se pot raporta constructile viitoare sau actuale, cerintele sint clasice adica THD si IMD minime, banda de frecvente la 1dB, S/N>90dB, spectru armonic dat de cel mai reusit amplificator recunoscut si altele

Pentru inceput  am ales acest amplificatorhttps://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.audiodesignguide.com%2FSE300B%2Findex.html&ei=g2rfVM6MG4T3UrjqgJAD&usg=AFQjCNERKlGE-qToJg7sqLxTKt3Fe1-Nqg&sig2=svmQRdvG8pTY8vV2XuCuWg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

5

• RockDok

3

• adrian_pic

2

• saptemari

1

Top autori în acest subiect

Greu de batut acel amplificator (masuratorile descurajeaza  :limb: ). Educative si cele doua grafice: pentru condensator de cuplaj de 4,7uF si de 0,47uF  . Chiar daca exista amplificatoare mai bune (dar la care lipsesc masuratorile) eu zic ca pentru noi, cei de aici, se poate accepta ca acesta sa fie amplificatorul etalon. 

Link spre comentariu

Punem o limita la minim 5W? teste si masuratori la 1W si 5W?

@ Dorin, ar fi foarte important  ca masuratorile sa se faca riguros  dupa datele de masura a amplificatorul ales etalon

@Adrian, exemplul dat de mine este orientativ , daca se gaseste altceva acceptat si mai bine

Eu zic ca exista sanse foarte mari sa apreciem corect sunetul amplificatorul construit de noi daca rezultatele masuratorilor sint apropiate, ba chiar distributia armonicelor se poate regla  din bias si PSF, ce ziceti ?

Link spre comentariu

Greu de batut acel amplificator (masuratorile descurajeaza  :limb: ). Educative si cele doua grafice: pentru condensator de cuplaj de 4,7uF si de 0,47uF  . Chiar daca exista amplificatoare mai bune (dar la care lipsesc masuratorile) eu zic ca pentru noi, cei de aici, se poate accepta ca acesta sa fie amplificatorul etalon. 

Daca deocamdata  discutam doar teoretic,ce spuneti de schema de mai jos,o schema cu cea mai frumoasa si potenta pentoda (Pda=60W) accesibila tuturor buzunarelor ?

Raspunsul armonic la modelul de mai sus ca fiind luat etalon,este dat la o putere de 3.6W (!!!???),iar acolo unde dispare armonica H4 puterea este de 4,5W...,nu inteleg ?...oare cum va fi la Ps=15W cam cat se obtine cu un 300B ?

In limita timpului disponibil ce-l voi avea,o sa postez aici cateva scheme,daca se doreste si nu deranjeaza, cu lampile "noastre cele de toate zilele": EL84,EL34,E(P)L500,504,509,E130L...,GU50,KT88,KT120,toate seriile rusesti 6P14P,6P15P,6P6S,6P3S,G807,GU29,GU19 ,bineinteles teste pentru Ps=3.5W si 4.5W ca sa folosim aceeasi oca de masura pentru toate,nu?

@popa marius: foarte inspirata aceasta propunere/idee ! :31

P.S la o intalnire a lamparilor,am ascultat un SE cu RS1003 realizat de dl.M.Trofin (@fixipixi),si...nu prea a fost de neluat in seama,personal mi-a placut ff.mult dar neutilizand un tub cunoscut/comercial...a trecut "neobservat"!

post-175212-0-34301000-1423940727_thumb.png

post-175212-0-02189000-1423940738_thumb.png

post-175212-0-96889800-1423940748_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca deocamdata  discutam doar teoretic,ce spuneti de schema de mai jos,o schema cu cea mai frumoasa si potenta pentoda (Pda=60W) accesibila tuturor buzunarelor ?

Raspunsul armonic la modelul de mai sus ca fiind luat etalon,este dat la o putere de 3.6W (!!!???),iar acolo unde dispare armonica H4 puterea este de 4,5W...,nu inteleg ?...oare cum va fi la Ps=15W cam cat se obtine cu un 300B ?

In limita timpului disponibil ce-l voi avea,o sa postez aici cateva scheme,daca se doreste si nu deranjeaza, cu lampile "noastre cele de toate zilele": EL84,EL34,E(P)L500,504,509,E130L...,GU50,KT88,KT120,toate seriile rusesti 6P14P,6P15P,6P6S,6P3S,G807,GU29,GU19 ,bineinteles teste pentru Ps=3.5W si 4.5W ca sa folosim aceeasi oca de masura pentru toate,nu?

@popa marius: foarte inspirata aceasta propunere/idee ! :31

P.S la o intalnire a lamparilor,am ascultat un SE cu RS1003 realizat de dl.M.Trofin (@fixipixi),si...nu prea a fost de neluat in seama,personal mi-a placut ff.mult dar neutilizand un tub cunoscut/comercial...a trecut "neobservat"!

Incredibil ce bine arata performantele acestui tub RS1013, cum  de3 a trecut neobservat ?

Link spre comentariu

Incredibil ce bine arata performantele acestui tub RS1013, cum  de3 a trecut neobservat ?

Nu stiu,probail datorita modestiei excesive a d-lui M.Trofin,un om de exceptie.

Schema przentata de d-lui nu este asta,era o schema foarte simpla cu un traf de intrare,tubul final,traful de iesire si...gata,dar sunetul putea oricand fi comparat cu cel al unui 2A3 sau 300B,nu am avut noi timp de studiu, a fost cam in graba iar pentru astfel de auditii trebuiesc cel putin trei zile in care sa avem timp de ascultat,impresii asupra sunetului si chiar discutii tehnice cu prezentari de idei si sustinerea lor,poate cu alta ocazie.

Cum sunteti dv. pasionat de modul trioda,incercati sa vedeti ce caracteristici are RS1003/SRS551 in modul trioda dar cel mai tare este ca G2 merge la Uanod,adica chiar pana pe la 500V maxim 600V,tare,nu?

Incercati macar teoretic,in stilul dv.caracteristic profund si migalos,o spun cu admiratie,credeti-ma!

pdf.SRS551 mai jos:

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&ved=0CFoQFjAK&url=http%3A%2F%2Ffrank.pocnet.net%2Fsheets%2F084%2Fs%2FSRS551.pdf&ei=JqffVKfILozEPJaogfgI&usg=AFQjCNGO1yxHuQOGAgsOA3OFCxxiDM9Suw&bvm=bv.85970519,d.ZWU

In poza un FFT pentru un SE cu RS1003 in modul trioda si fara NFB,daca intereseaza schema o sa o postez.

post-175212-0-32897600-1423945529_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ca sa putem face comparatia trebuie sa deschidem bucla de reactie negativa globala. Nu ma deranjeaza ca tubul final nu este o trioda, insa prezenta reactiei negative nu o pot trece cu vederea. (ar fi bine sa dispara si R9 si C1 ca sa fie co comparatie corecta intre cele doua amplificatoare)

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Ca sa putem face comparatia trebuie sa deschidem bucla de reactie negativa globala. Nu ma deranjeaza ca tubul final nu este o trioda, insa prezenta reactiei negative nu o pot trece cu vederea. (ar fi bine sa dispara si R9 si C1 ca sa fie co comparatie corecta intre cele doua amplificatoare)

OK! de acord cu dv. iata ce se intampla fara NFB la schema de mai sus pentru Vout=6V,bineinteles ca am calibrat nivelul semnalului pe intrare ca sa obtinem aceeasi Vout.

Parerea mea este ca NFB reprezinta partea inginereasca dintr-un astfel de montaj TOCMAI pentru a obtine un spectru armonic asemanator cu al unui SE cu 300B fara NFB,cu toate ca am gasit si SE-uri cu 300B cu NFB.

Ingineria te invata ,te indeamna sa gandesti si "agati" pe langa un tub componentele pasive necesare in asa fel ca el (tubul) sa se comporte ca si cum ar fi fost proiectat pentru aplicatia ta.Deci ,cred ca daca putem obtine ceva care sa sune ca un 300B si altfel,nu vad de ce nu am proceda asa si mai cred ca testul nu-i concludent,trebuie gasit ceva si testat si la puteri de peste 10W,altminteri si un modest de ECL82 va suna si va prezenta masuratori perfecte la puteri de 1W...2W,parerea mea!

_________________________________________________________________________________________________

Tubul RS1003(SRS551) este un tub BETON mai ales in modul trioda,mai greu o sa fie cu achizitionarea soclurilor,in rest componente simple dar de calitate si gata un SE de clasa.Poza cu tubul si caracteristicile sunt luate de pe net.

post-175212-0-61179400-1423946337_thumb.png

post-175212-0-56932700-1423946350_thumb.png

post-175212-0-62480900-1423947428_thumb.jpg

post-175212-0-65644900-1423948167_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ceea ce am scris reprezinta opinia mea (subiectiva, bineinteles). Este doar pentru citit, cine o baga in seama e treaba domniei sale, la fel si pentru cine nu o baga in seama. Fiecare are reteta lui.

Nu sunt destinat a supara pe cineva, daca cineva se supara, o face singur si poarta aceasta responsabilitate. Am dat o informatie (subiectiva) pe care si cei care o ignora o vor avea in bagajul dumnealor de cunostinte.

Editat de saptemari
Link spre comentariu

Imi place foarte mult schema din postul #6, poate slabiciunea mea pentru Mullard si EF86. Ajustarea PSF-ului finalei prin aplicarea tensiunii catodului acesteia asupra G2 a driverului mi se pare extrem de inspirata. Voi reconfigura schema pentru 6C41C, aceasta ar avea nevoie de 80V pe G1 , implicit anod EF86, ceea ce ma duce intr-o zona tehnic acceptabila pentru mine nu ca si la Mullard 3-3 unde zona de lucru a EF86 era putin ciudata.

Link spre comentariu

Imi place foarte mult schema din postul #6, poate slabiciunea mea pentru Mullard si EF86. Ajustarea PSF-ului finalei prin aplicarea tensiunii catodului acesteia asupra G2 a driverului mi se pare extrem de inspirata. Voi reconfigura schema pentru 6C41C, aceasta ar avea nevoie de 80V pe G1 , implicit anod EF86, ceea ce ma duce intr-o zona tehnic acceptabila pentru mine nu ca si la Mullard 3-3 unde zona de lucru a EF86 era putin ciudata.

Sper ca nu va suparati,dar am venit in intampinarea idei dv. si va prezint aici o schema in configuratia propusa de dv.,analizati FFT-ul si vedeti cat se apropie de ETALON,oricum Ps nu poate fi mai mare de 6W cu THD>5%.Tubul 6C41C ca de altfel toate tuburile din aceasta categorie : 6C19P,6C41C,6N13S,6C33C necesita un atag pe G1 foarte bine gandit si pus la punct,vedeti (!!),asta-i avantajul unui 300B sau 2A3 !

post-175212-0-67653800-1424075050_thumb.png

post-175212-0-18529700-1424075063_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nici vorba de suparare, chiar multumesc mult pentru schema. Am sa deschid un topic dupa ce desenez schema asa cum imi place mie (nu ca nu ar fi OK asa dar piticii mei vor sa fie bagati in seama) si vad pe unde zburda PSF-urile.

Link spre comentariu

Nici vorba de suparare, chiar multumesc mult pentru schema. Am sa deschid un topic dupa ce desenez schema asa cum imi place mie (nu ca nu ar fi OK asa dar piticii mei vor sa fie bagati in seama) si vad pe unde zburda PSF-urile.

Va inteleg si respect foarte tare acest lucru,abia astept sa vad si o alta configuratie de acest gen cu aceste tuburi,eu aici am gasit cel mai mic procent THD,IMD dar si cea mai buna distributie armonica dar intodeauna este loc pentru mai bine.

Pentru cunostinta colegilor: 6C41C este absolut identica in ceea ce priveste caracteristicile cu tubul EC360,am probat practic asta.Tubul EC360 are un avantaj,este cu soclu octal si seamna ca balon izbitor de mult cu EL34 (RFT).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Mi-ar fi placut sa am tensiune mai mica in catodul 6C41C din motive de dispiatie termica. In schimb o ventilatie corespunzatoare si rezistente dedicat a fi montate pe radiator elimina acest inconvenient. Am vazut din fuga faptul ca PSF-ul 6C41C este pe-acolo pe unde l-am schitat in versiunea in care il atacam cu PCF802. Am redesenat schema si o postez in topicul pe care il deschid. Multumesc pentru sugestii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări